Lemonáda - Afdrukversie +- Oríste! - jóuw Griekenland forum (https://www.wageral.nl/oriste) +-- Forum: Το καφενείον- Het Griekse praathoekje (https://www.wageral.nl/oriste/forumdisplay.php?fid=46) +--- Forum: Το Στέκι - het ledenhoekje (https://www.wageral.nl/oriste/forumdisplay.php?fid=135) +---- Forum: De Griekse keuken thuis (JohanV's blog) (https://www.wageral.nl/oriste/forumdisplay.php?fid=137) +---- Discussie: Lemonáda (/showthread.php?tid=6021) |
Lemonáda - JohanV - 17 June 2017 Ik zit momenteel op een terras met een heerlijk ijskoud drankje: Lemonáda! Helaas niet in Griekenland, maar gewoon in mijn eigen tuintje. Wel met Griekse temperaturen! Mijn vrouw houdt van de Frappé's in alle soorten en maten, maar ik vind dat koffie warm moet zijn , dus drink ik meestal op een terras een lemonáda. (Als het ergens op de wereld tenminste nog geen 17.00 uur is! ). Gewoon, ik vind het echt heerlijk. We kopen voor in het appartement ook altijd de lokale lemonáda. Vandaag weer wat citroenen gekocht en hem zelf gemaakt, heerlijk om met deze zomerse temperaturen van te genieten! In het recept ga ik uit van 250 ml citroensap en evenveel suiker. Je kan die hoeveelheid aanpassen, als je maar steeds voor beiden dezelfde hoeveelheid gebruikt. Met 250 ml citroensap maak je later zo'n 1,5 liter lemonáda. Ik schenk me er nog één in Yamas! RE: Lemonáda - Nanny - 17 June 2017 Ja lekker hoor. Hier in Zia is er de "beroemde" lemonada van de "watermolen". De broers Niotis hebben de oude watermolen gehuurd, en daar een koffie/snacktentje van gemaakt. De specialiteit is "home made lemonade" erg goed aangeslagen mensen komen echt vragen naar die lemonada. Inmiddels verzorgen ze ook bij doopfeesten en zo een tentje met lemonada voor na afloop. Omdat zo veel mensen er naar vragen kun je tegenwoordig in elk restaurant hierboven wel homemade lemonada krijgen. RE: Lemonáda - Vito - 17 June 2017 Ik ken alleen maar λεμονιτα en dat is Fanta met citroensmaak. Lemonade heb ik nog nooit ergens in deze vorm gezien. RE: Lemonáda - JohanV - 18 June 2017 (17 June 2017, 22:59)Vito schreef:Die Fanta probeer ik altijd te vermijden Maar echt nooit gezien Vito? Drink hem altijd in Griekenland, hetzij van lokale frisdrankfabriek ( en dan bedoel ik Griekse fabrikant), in elke supermarkt te verkrijgen. Vaak staat het ook op de kaart bij een kafenion, eigen gemaakte limonade. De lekkerste ooit gedronken op Rhodos in Molyvos Gewoon altijd vragen naar "local" of "homemade" lemonade. Enkele voorbeelden van Griekse producenten die je misschien vast wel kent: En dit is een hele bekende, te verkrijgen in zeer vele supermarktjes, kiosken, vendingmachines: RE: Lemonáda - Vito - 18 June 2017 Maar die van Loux is ook gewoon met prik en heet toch lemonita en geen lemonada? Die bedoelde ik ook, want die neem ik altijd. Ik ken de versie zonder prik niet. RE: Lemonáda - JohanV - 18 June 2017 Zonder prik is de eigen gemaakte die je krijgt, de kant en klare is met prik. Als je lemonada vraagt krijg je een van de merken waar ik een plaatje van plaatste geserveerd. ( Of een ander merk, zijn er vele) Vaak lopen verschillende benamingen door elkaar. Als ik hem thuis maak, gebruik ik bruiswater. Kon me al niet voorstellen dat je het niet kende! Met Rhodos in mijn vorige post bedoelde ik natuurlijk Lesbos! RE: Lemonáda - Nanny - 18 June 2017 Homemade was hier in het dorp voor dat de broers er mee aan t werk gingen ook niet bekend. Maar zoals ik al zei nu overal verkrijgbaar. Zonder prik, in n hoog glas gedecoreerd met een blaadje munt en een schijfje citroen. RE: Lemonáda - Tzimis Bazoukas - 18 June 2017 ik ben er gek op. Epsa vooral maar die van de watermolen op Kos Zia was ook best. RE: Lemonáda - Goedas - 18 June 2017 Wat leuk dit recept. Ga het maken en vandaag op de tuintafel zetten als de visite komt. RE: Lemonáda - suzan - 18 June 2017 Ook ik maak vaak deze limonade, van sinaasappels of citroenen. In de supermarkt te koop onde de naam Biochiem. Er is ook een heerlijke kersenversie, Vissinada. RE: Lemonáda - Arthur - 18 June 2017 Niks mis met een heerlijke koele citroen limonade maar niet met zoveel suiker. RE: Lemonáda - suzan - 18 June 2017 (18 June 2017, 16:48)Arthur schreef: Ik gebruik minder suiker en voeg de citroensap pas toe wanneer de suiker is opgelost. Dan meteen in de fles dus. Korter houdbaar maar veel lekkerder. Je kunt ook citroenkristallen toevoegen dan is de limonade siroop langer houdbaar. RE: Lemonáda - JohanV - 18 June 2017 (18 June 2017, 18:59)suzan schreef: Suzan, maar dan los je de suiker eerst op in water? Dan heb je een minder rijke siroop en dat doet voor mij afbreuk aan de smaak. Arthur: De suiker zou idealiter vervangen kunnen worden door een zoetstof. Ik heb echter jammer genoeg nog geen product gevonden dat de smaak intact laat. Misschien iemand een oplossing hiervoor? Deze variant bevat uiteindelijk zo'n 30 gram suiker per glas van 250 ml. Dat is net zoveel als in een glas cola, is gelijk aan zo'n 120 kcal. Mijn tip: Laat de cola staan en drink deze lemonada, zit in ieder geval niks anders in dan de citroensap en, helaas, de suiker. Soms mag je zondigen, toch? RE: Lemonáda - kretalover - 18 June 2017 Omdat ik zo weinig mogelijk suiker mag eten, , gebruikt ik tagatesse van de firma Damhert ( ) Hopelijk wordt dit niet als reklame beschoudt RE: Lemonáda - JohanV - 18 June 2017 (18 June 2017, 21:08)posslke schreef: Wat doet dat qua smaak in gerechten posslke? (tov gewone suiker). RE: Lemonáda - kretalover - 18 June 2017 Deze zoetstof is smaakloos. Het heeft ook niet eigenschap om de smaak te versterken zoals suiket. De smaak intensiteit moet dus van de ingredienten komen. RE: Lemonáda - jjohn - 18 June 2017 Is Stevia geen geschikte zoetstof? RE: Lemonáda - kretalover - 18 June 2017 Stevia geeft een bittere nasmaak RE: Lemonáda - JohanV - 18 June 2017 (18 June 2017, 21:25)posslke schreef: Dank je posslke, maar dan ben ik bang dat ik verder moet zoeken. Zoek een vervanger met dezelfde smaakeigenschappen als suiker. (18 June 2017, 21:28)jjohn schreef: Heb er geen ervaring mee John. Daarom zou ik graag van anderen horen wat die stoffen doen in je gerechten. Veranderen ze de smaak, of hebben ze geen smaak? Zelf ben ik eigenlijk niet zo van de vervangende stoffen zeg maar. Dus intussen drink ik mijn lemonáda nog maar gewoon met de suiker (18 June 2017, 21:50)posslke schreef: Dank je posslke. Wordt een moeilijke ben ik bang RE: Lemonáda - El Greco - 18 June 2017 (18 June 2017, 21:50)posslke schreef: Teken dat je er te veel van gebruikt. Maar bedankt voor je tip. We gaan die hier zeker eens proberen, die suiker van Damhert. RE: Lemonáda - Wilma - 19 June 2017 Ik heb een paar weken terug een bus zoetstof bij de Jumbo gekocht van de Jumbo merk en ik vind (tot nu toe) dat deze het meeste smaakeigenschappen als suiker heeft en geen rare bijsmaak ! uiteraard heb je er veel minder van nodig als suiker .... Deze is gemaakt van Sucralose.... en dat stofje wordt weer gemaakt uit suiker, hihi vandaar dat deze het meeste op suiker lijkt :) Maar wel 0 calorieen:) In de loop der jaren heb ik er verschillende soorten geprobeerd en tot nu toe vind ik deze het meeste naar gewone suiker smaken! Stevia mag dan wel natuurlijk zijn maar het beviel ons ook niet vanwege die rare bijsmaak! Maar ook bij ALLE zoetstoffen geld net zoals bij suiker dat je ook daar rustig aan mee moet doen.... Ga daar maar eens naar googlen ;) RE: Lemonáda - suzan - 19 June 2017 Suzan, maar dan los je de suiker eerst op in water? Dan heb je een minder rijke siroop en dat doet voor mij afbreuk aan de smaak. Klopt, ik los eerst de suiker op in water. De siroop is minder zoet maar de citroensmaak is frisser, Ik vind het zo muf smaken als de citroensap heeft meegekookt. RE: Lemonáda - Arthur - 19 June 2017 Kan dat niet met honing, ik gebruik dat ook voor de koffie de thee eigenlijk alles wat ik iets zoeter wil maken, wel de echte tijm honing, geen potje uit de supermarkt. RE: Lemonáda - Ger - 19 June 2017 Lemonada is inderdaad een heerlijk alternatief voor de gangbare frisdrankjes als Fanta en cola. Ik vraag er ter plekke altijd naar; het verbaasde me op hoeveel plekken zelfgemaakte lemonada te verkrijgen was. Wat de fabrieksversie betreft: De Epsa lemonada (gemaakt in Agria/Pilion) is wat mij betreft een echte aanrader! RE: Lemonáda - Nanny - 19 June 2017 Honing in mn thee ken ik maar in de koffie is nieuw voor mij. Heb je het dan over filterkoffie of griekse koffie Arthur? Neem aan dat het in mn shaker voor de frape niet echt n succes wordt? RE: Lemonáda - Arthur - 19 June 2017 Alle soorten koffie, meestal gefilterd en pads behalve Griekse/Turkse, als je wilt dat je LDL cholestorol waarden omhoog gaan moet je dat drinken. RE: Lemonáda - Kosta - 19 June 2017 De Lemonada van Kambos Chios is het lekkerst maar ook de sinas - en mandarijn sappen zijn niet te versmaden . Ooooooh ,zo hoort mandarijn dus te smaken ? RE: Lemonáda - jacq1970 - 26 June 2017 Ook op lefkas hebben wij genoten van de home made lemonade, elke keer net even anders maar heerlijk fris en verkoelend en dorstlessend. Ga zelf ook maken thuis, ben geen frisdrank drinker dus dit vind ik heerlijk! RE: Lemonáda - JohanV - 15 October 2017 Heb nu toch een versie met stevia waar ik tevreden over ben. Ondanks dat de zoetkracht van 1 tl stevia gelijk staat aan 1 tl kristalsuiker (in inhoud dan, stevia is 10 x zo licht als gewone suiker), moet je toch minder gebruiken, dan geeft het geen bittere nasmaak. Ik ben hiermee gaan experimenteren, omdat we in Athene bij een jong stel gezeten hebben die een horecazaak hebben waar ze vruchtendranken serveren die met stevia zijn gezoet ipv gewone suiker. We hebben verschillende drankjes geprobeerd en ze waren echt lekker! Ook een met masticha, man wat was dat lekker! (We hebben de masticha likeur in huis, maar dit was volledig anders, zo fris van smaak!) Zoals ik dus al zei, de verhoudingen iets aanpassen, 250 ml citroensap en 200 ml stevia (in poedervorm). De zoete tonen zijn minder intens dan met gewone suiker, maar dit is een mooi alternatief en zeker ook heel lekker! (vinden wij dan hé!) Als je de siroop puur proeft merk je dat de stevia een wat afwijkende geur/smaak geeft, maar dit verdwijnt volledig als je water aan de siroop toevoegt! Nog even nav onderstaande vragen/discussie: De citroensap wordt niet gekookt, alleen verhit totdat de suiker is opgelost. Je krijgt dus een siroop, die je al naar gelang je eigen smaak aanlengt met meer of minder (bruis)water en ijsklontjes. Dus in dit recept tijdens de bereiding geen water toevoegen. |