Lekker als onderdeel van de mezze-schotel. Maar ook gewoon 's avonds bij je drankje ipv de aloude bekende Hollandse snacks!
Dit is mijn versie van dit overbekende gerechtje!
De hoofdrolspelers van dit heerlijke pasteitje. De twee kazen heb ik standaard in voorraad, de "wilde" spinazie keek me op de markt zo verleidelijk aan, dat ik ze wel moest meenemen! En dan kom je op dit gerechtje uit natuurlijk!
De spinazie samen met zijn vriendje knoflook heerlijk in de pan:
Pakketjes klaar om de oven in te gaan:
En klaar voor consumptie. Die halen de volgende dag echt niet!
Johan hoe kom jij aan die wilde spinazie? Wij zoeken ons rot in Nederland maar nog nooit gevonden. De groenteboer staat on met grote ogen aan te
kijken en denkt kennelijk dat het onkruid is!
Is het soms "horta" of "vlita"? Ik hoop dat ik het goed schrijf! Is dat trouwens in Nederland te verkrijgen?
12 March 2016, 12:52 (Dit bericht is bewerkt op: 12 March 2016, 12:55 door JohanV.)
(12 March 2016, 12:33)Martino schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Johan hoe kom jij aan die wilde spinazie? Wij zoeken ons rot in Nederland maar nog nooit gevonden. De groenteboer staat on met grote ogen aan te
kijken en denkt kennelijk dat het onkruid is!
Is het soms "horta" of "vlita"? Ik hoop dat ik het goed schrijf! Is dat trouwens in Nederland te verkrijgen?
Martino, deze spinazie heb ik gewoon hier op de markt bij de groentekraam gekocht. Is zeker al een maand bij bijna elke groentekraam te krijgen. Andere jaren ook nog nooit gezien hier.
Wel al eens inderdaad bij de Turkse winkel spinazie gehaald, ontzettend grote, vlezige bladeren. Lijkt er wel wat op, maar is veel groffer. Wel heel lekkere spinazie!
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Is dit niet hetzelfde produkt dat verkocht wordt als nieuw Zeelandse spinazie?
Chris, ik heb eens even gezocht, maar ik vind het blad en de aanzet toch wel anders dan ik op foto's op het www zie? Ik ben absoluut geen expert hierin, maar ik ga het komende week eens vragen aan mijn groentedealer. Moet ie met de billen bloot
Horta is een verzamelnaam voor verschillende wilde groenten. Vlita is een specifieke soort, wij krijgen het regelmatig van een buurvrouw. Geen idee of het in Nederland te koop is. Overigens wordt het blad van de paardenbloem ook als chorta gegeten.
Wel even oppassen,niet allemaal tegelijk nu de paardebloemen gaan plukken in Nederland.
Mijn griekse schoonmoeder, die ontzettend veel gorta plukt/eet was dol enthousiast toen zij
25 jaar geleden voor het eerst in het buitenland,in Nederland in de Achterhoek kwam en daar overal
die in vergelijking met de griekse Gorta, ( heet de paardebloem niet 'radiki"?) , grote paardebloemen zag.
Die ging dus heel enthousiast plukken, schoonmaken en koken,
maar het resultaat was niet om over naar huis te schrijven....
Geen idee of het nu toch een ander plantje is, uit dezelfde familie, andere grond misschien?
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
(12 March 2016, 13:25)chris schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Is dit niet hetzelfde produkt dat verkocht wordt als nieuw Zeelandse spinazie?
Chris, ik heb eens even gezocht, maar ik vind het blad en de aanzet toch wel anders dan ik op foto's op het www zie? Ik ben absoluut geen expert hierin, maar ik ga het komende week eens vragen aan mijn groentedealer. Moet ie met de billen bloot
Vanochtend op de markt even bij mijn "verdeler" wezen vragen. Het is dus inderdaad spinazie en land van herkomst is Spanje. Heb ik nu ook op de dozen zien staan waar het in zat.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Johan, misschien is het ook leuk om een keer de kretenzer variant te maken, kalizounia.Ander deeg, heel
Lekker. Worden gemaakt met chorta of mizytra.
Voor de kaas zal ik de provincie uit moeten ben ik bang, hier niet te krijgen
Voor chorta zou ik eens kunnen proberen met rucola, snijbiet of postelein. Alles wat hier in NL in het wild groeit vertrouw ik niet zo.
Welk deeg wordt dan gebruikt, dat is toch filodeeg?
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Nee Johan,kalitsounia worden gemaakt met deeg.
Zit overigens nu te genieten van zelfgemaakte taramosalata, ook niet te versmaden.
Oké, ik vind alleen maar recepten van kalitsounia waarin filodeeg is gebruikt (ook deeg, toch? ). Heb jij een recept van het deeg wat jij bedoelt voor mij? Alvast bedankt!
De taramosalata ook vrijdag gegeten, als onderdeel van de mezze-schotel, in Waarschoot, bij restaurant Corfu! Eindelijk een die niet bol stond van het zout!
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.