Gehaktballetjes in ei-citroensaus
#1
Een recept wat, voor wat betreft de roux en saus, wel wat uitproberen heeft gekost voor ik tevreden was. Dit recept was de eerste keer dat ik een roux maakte met olijfolie ipv boter. Maar, dit weekend weer gegeten en daarom nu hier in de blog Smile . We kregen eters, dus een veelvoud van het recept gemaakt. Lamme armen van het ballen draaien Big Grin . Gasten moeten ook ge-entertained worden (hoe schrijf je dat? Rolleyes ), dus foto's zal voor een volgende keer zijn. Het is wel wat werk, maar absoluut de moeite waard!
De keftedakia kunnen gegeten worden met een goed boerenbrood, rijst of kritharaki. Wij hebben het dit keer met een lekkere simpele choriatiki en knoflook/citroenaardappels uit de oven gegeten. De keftedakia was al werk genoeg!



JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#2
Avgolemono saus met bloem gebonden ? Laat m'n schoonmoeder het maar niet horen.......
Quote
#3
(03 July 2016, 20:19)Rododafni schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Avgolemono saus met bloem gebonden ? Laat m'n schoonmoeder het maar niet horen.......

Het wordt pas Avgolemono saus als het ei/citroenmengsel erbij is, tot dan is het gewoon een heerlijke licht gebonden saus waarin de gehaktballetjes lekker zwemmen. Dus de avgolemono saus wordt niet meer gebonden met bloem, sterker nog, het ei/citroenmengsel geeft, behalve de heerlijk zachte citroensmaak juist nog een extra binding. Maar dat weet je vast wel, toch? Wink  En een saus heeft een basis nodig.... anders is het gewoon bouillon Smile

Misschien een kans voor je schoonmoeder om haar recept te "upgraden" Rolleyes  Ongetwijfeld zal je op het wereldwijde web nog wel tientallen variaties tegenkomen. Deze variant is bedoeld om als een lekkere saus te dienen, als je spreekt over soep is het weer een ander verhaal.

Maar, als je schoonmoeder dit gerecht ook maakt, zou ik graag haar recept willen proberen!
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#4
Eigenlijk zijn dit dan afgeleiden van youvarlakia met avgo lemono. De balletjes worden dan met rijst gemaakt en de avgo lemono is dan ook anders gemaakt. Wordt ook meestal niet door de Grieken als saus genoemd.
Maar bovenal, hoe je het ook maakt, het smaakt heerlijk.
Quote
#5
Nog wat foto's erbij:

De balletjes vers gedraaid en in het gelid Smile :

[Afbeelding: 2im2kg4.jpg]

In de pan (in dit geval op de bbq):

[Afbeelding: 2na8rgy.jpg]

[Afbeelding: xf7q7s.jpg]
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Aubergineschotel met gehaktballetjes en kaas JohanV 2 2.321 27 August 2023, 10:24
Laatste bericht: JohanV

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)