Griekse nationale vlag               Vakanties 1999 t/m 2003 in Griekenland           

 

Tip: Klik op de Hyperlinks voor extra informatie en op de foto's voor een vergroting.

NB: De foto's in dit verslag zijn analoog. Vandaar dat de kwaliteit veel te wensen overlaat. De reisverslagen vanaf 2004 zijn voorzien van digitale foto's.

We waren gewaarschuwd: als je eenmaal in Griekenland bent slaat het Griekofilio-virus  meteen toe en kom je er nooit meer vanaf....... We waren eigenwijs en wilden niet luisteren, en hebben dit virus inmiddels al ettelijke jaren onder de leden. Gelukkig is er een doeltreffende remedie tegen: regelmatig dit mooie land bezoeken. Lees hieronder ons verhaal.

 

1999 - Corfu (Benitses) 

Ooit begon het allemaal in Corfu. In 1999 besloten we om voor de eerste keer naar Griekenland te gaan. Geen idee waar precies, maar dat zou wel goed komen. Uiteindelijk werd het een weekje Benitses, een klein vissersdorpje aan de doorgaande weg van Corfu-stad (Kerkyra) naar Lefkimmi en Alykes. Appartementen Martha's & Stephanos. Griekser kon het bijna niet, het appartement lag in een steegje bij het haventje, waar de vissers elke ochtend druk doende waren de die ochtend gevangen vis aan de man te brengen.

Eiland voor de kust van Paleokastritsa (Corfu)
Paleokastritsa (Corfu) Corfu maakte meteen een geweldige indruk op ons. Wat een rust, en wat een ontzettend gastvrije bevolking. Het eiland is opvallend groen en er zijn voor de gemiddelde vakantieganger talloze wandelmogelijkheden.

Huur een dagje een auto of scooter en ga zeker het binnenland verkennen. Je komt in plaatsjes waar men nog ver in het verleden lijkt te leven.

Vooral een dagje Paleokastritsa is zeker aan te raden. Vanaf het klooster boven op de berg heeft men een riant uitzicht over het diepblauwe water van de Ionische Zee, en het eiland zelf.

Met name aan de oost en zuidkust zijn talloze mooie en rustige stranden te vinden. Vaak alleen bereikbaar vanaf het water, dus vaak een oase van rust.

2000 - Zakynthos (Agios Sostis)

Tja, het was meteen al duidelijk; ook wij waren inmiddels besmet met het Griekenland-virus, en zo stond het land van bestemming al vast toen we een jaartje later weer het reisbureau naar binnen stapten.

Alleen, waar in Griekenland? Het werd appartementencomplex "Stratos" in Agios Sostis op het eiland Zakynthos.

Een rustig plaatsje, net buiten het veel drukkere Laganas, met één van de mooiere stranden van Zakynthos, Kalamaki-beach, op loopafstand.

Het Kalamaki-strand is bekend als broedplaats van de "Caretta-caretta's"; de beroemde zeeschildpadjes.

De blauwe grotten bij Zakynthos
Olympia op het Griekse vasteland

Net als Corfu ligt ook Zakynthos in de Ionische zee. Er zijn talloze excursies te boeken, de bekendste is waarschijnlijk een bezoek aan het bekende "shipwreck". 

Rondom vrijwel het gehele eiland zijn prachtige (soms geheel verlaten) stranden te vinden.

Maar door de ligging is ook een dagtochtje naar het op het vasteland gelegen Olympia (de bakermat van de Olympische spelen) een aanrader.

Tijdens de overtocht met de veerboot wordt je vergezeld door dolfijnen die hopen dat er iets eetbaars van de boot "valt".

2001 - Samos (Votsalakia)

Na twee jaar bestemmingen in de Ionische zee bezocht te hebben gingen we dit jaar naar de andere kant van Griekenland; de Egeïsche zee, Samos om precies te zijn. We verbleven in appartementen "Dimitris" in Votsalakia. De huisjes zijn allemaal door Dimitri zelf gebouwd, elk huisje in een andere stijl.

Ze liggen een flink stuk van de weg en het dorpje af zodat het er erg rustig is.

De gastheer haalt alles uit de kast om het z'n gasten zo goed mogelijk naar de zin te maken.

De "Kambos"-berg bij Votsalakia (Samos)
Uitzicht over Votsalakia (Samos) Ook Samos kenmerkt zich door z'n groene karakter. Als wandelaar kan je hier goed terecht. 

Het openbaar vervoer is op dit eiland helaas minder goed georganiseerd. Met een auto of scooter is het eiland echter goed te verkennen. Vergeet de hoofdstad Samos, en het gezellige stadje Kokkari niet.

TIP: Volg de weg van Votsalakia via Agia Kyriaki en Kalithea naar Drakei. In dit dorpje houdt de wereld gewoon op. De plaatselijke tavernehouder haalt je op vanaf het einde van de weg  en brengt je naar je tafeltje..........ook als je dat helemaal niet van plan was.

2002 - Rhodos (Ixia) 

Dit jaar zakten we af naar het zuiden, om het eiland Rhodos als vakantiebestemming te onderzoeken. We verbleven in appartementen "Kathia" in Ixia, vlakbij Trianta.

Mooi en verzorgd appartementencomplex. Het is allemaal vrij nieuw en goed onderhouden. In het barretje bij het zwembad zorgt de plaatselijke DJ voor de nodige muziek.

Zeer vriendelijke eigenaren, die bovendien voor de nodige vertier zorgen (barbecues, Griekse avonden e.d.)

De Akropolis bij Lindos (Rhodos)
Uitzicht over Simi (Excursie vauit Rhodos) Rhodos is zeer veelzijdig. Door de rijke geschiedenis is er op het gebied van de archeologie erg veel te zien. Ook de "Old Town"(het oude gedeelte van de hoofdstad) is een hele belevenis. Er zijn nog talrijke sporen uit de tijden van Turkse en Romeinse bezetting te vinden.

Daarnaast is de "vlindervallei" zeker in het seizoen een aanrader. Huur een auto voor meerdere dagen, het eiland is veel te groot om in één dag te verkennen. Volg echter zo veel mogelijk de binnenwegen richting binnenland, dan wordt je regelmatig verrast door de bevolking.

Rhodos is groot genoeg om er meerdere weken te verblijven. Maar wil je er even tussenuit is bijvoorbeeld een excursie naar het pittoreske eilandje Simi zeker een leuke tip. De bevolking weet alles te vertellen over de manier hoe daar nog sponzen op de klassieke manier worden opgedoken.

2003 - Karpathos (Pigadia)

In september van dit jaar trokken we naar het eiland Karpathos, en boekten een appartement in Pigadia: "Philoxenia". Rustig gelegen in het toch al niet te drukke hoofdstadje van Karpathos, op loopafstand van de gezellige boulevard.

Deze boulevard is 's-avonds erg gezellig en er is een ruime keuze aan knusse tavernes. Ook in de steegjes rond de boulevard is het goed toeven. Hier vindt je veelal de beste eetgelegenheden; daarvoor hoef je maar te kijken naar waar de Grieken zelf zitten.

Amoopi (Karpathos)
Excursiemogelijkheid naar het bergdorp Olympos) Karpathos is een opvallend eiland: kaal, weinig begroeiing en door de zuidelijke ligging erg warm. Er staat altijd een flinke wind en is daarom een geliefde plek voor surfers.

Aanrader: een dagje naar het dorp Olympos. Tijdens dat bezoek krijgt men het gevoel dat de tijd er altijd stil is blijven staan. Boek de trip direct bij de boot en niet via de hostess. Dat scheelt enorm, en de reis is precies dezelfde.

Vanuit Pigadia kan men gemakkelijk met bus of taxi het eiland verkennen. Het strand(je) van Amoopi ligt op enkele kilometers afstand en is ideaal voor snorkelliefhebbers. Trouwens, aan mooie strandjes is absoluut geen gebrek op dit eiland; vaak zijn ze erg klein en afgelegen, en heb je een strandje voor jezelf. 

 

Zie ook de volgende (uitgebreidere en digitale) fotoverslagen:

2004 : Lefkas (Perigiali/Nidri)

2005 : Thassos (Skala Potamias)

2006 : Epirus (Parga)

2007 : Corfu (Agios Gordis)

2007 : Pilion (Kala Nerá)

2008 : Kythira (Agia Pelagia)

2009 : Kythira (Agia Pelagia)

Heeft u reacties en/of vragen over dit fotoverslag: Stuur een e-mail

©2023 wageral / ger van der waal

Terug naar beginpagina:

Oríste! - jóuw Griekenland-forum