Vakantie in Agia Pelagia (Kythira)

 

Plaatsnaambord Kythira

Pagina 1 van 5

Tip: Klik op de hyperlinks voor extra info en op de foto's voor een vergroting. Ga met de muis op een foto staan (zonder te klikken) voor meer info.

 

Kaart van Kythira

Na de afgelopen twee jaren regio's op het vasteland te hebben bezocht (Epirus en Pilion) stond dit jaar weer een eiland op het programma. Ons vizier stond al een tijdje op Kythira gericht, een eiland dat minder bekend is in de reiswereld. De spaarzame berichten die er op internet te vinden zijn klinken allemaal zeer uitnodigend en zijn unaniem zeer positief.

Onlangs zijn we ter plekke gaan kijken, voelen, ruiken, proeven en beleven of die prachtige verhalen ook wel écht klopten en zijn we teruggekeerd  met een behoorlijk overgewicht aan bagage in de vorm van fantastische herinneringen, mooie ervaringen en héél wat prachtige foto's.

Waar ligt Kythira?Kythira ligt op enkele kilometers afstand onder de Peloponessos. Het maakt deel uit van de Ionische eilan-dengroep en valt bestuurlijk onder het prefectuur Attica. Behalve Kythira wordt het ook wel Kythera, Kitira, Cerigo of Tserigo genoemd. De inwoners noemen zich Tserigoten.

Het eiland van Aphrodite

 
Buureiland Elafonissos in zicht   Kythira, hier moeten we zijn
Na een kleine 3 uur vliegen zijn er geen wolken meer te bekennen en is de lucht even blauw als het water. Langzaam maar zeker beginnen er bekende contouren op de grond te verschijnen, eerst het buureiland Elafonissos en meteen daana het noordelijkste puntje van Kythira zelf. Even later zien we duidelijk de landingsbaan van het eiland liggen. We naderen het eiland vanaf het oosten en vliegen over de kloof bij Limni en Paleochora met aan de rechterkant Agia Pelagia duidelijk zichtbaar. Als de gezagvoerder meldt dat de landing wordt ingezet en dat er vanwege de extreem korte landingsbaan harder geremd zal worden dan gebruikelijk valt er een stilte in de cabine........

De gezagvoerder had niet overdreven, bij de landing gaat het er inderdaad heftig aan toe, alhoewel het toestel ruim voor het einde van de landingsbaan tot stilstand komt. Zelfs nog ruim voor de afslag links naar de terminal.

Aankomst op het vliegveld van Kythira   Oude bewegwijzering in Potamos
Nu gaat alles ineens heel snel; de koffers liggen binnen enkele minuten op de band en bij de uitgang staat Frank, onze host, klaar met de gebruikelijke envelop. Ook ons huurautootje staat buiten al blinkend op ons te wachten.
Kafenion Aroniadika Osio Theodoros bij Vamvakaradika

Binnen no-time zijn we, met behulp van een duidelijke routebeschrijving, op weg naar ons appartement in Agia Pelagia. We rijden langs enkele markante plekjes die we later tijdens ons verblijf nog vaak zouden passeren. Zoals dit gezellige kafenion in een bocht op de doorgaande weg in Aroniadika en het kerkje van Osios Theodoros iets verderop.

Riant uitzicht op de Peloponessos

Ons "Magic Moment"

Na een kleine 20 minuten komen we aan op onze thuisbasis voor de komende 14 dagen: meteen achter het gemeentebord van Agia Pelagia worden we getrakteerd op een geweldig panorama op het voormalige havenplaatsje. Elke keer gedurende onze vakantie als we langs dit punt rijden maken we even een stop om van dit prachtige plekje te genieten. Voor ons is dit elke keer weer ons "Magic Moment". We zijn er echter nog niet want ons appartement, huize Filira, ligt nét aan de andere kant van Agia Pelagia op de weg naar Karavas. Uiteindelijk zien we ons huisje op een heuvel liggen. Ook vanaf deze plek een mooie blik over het dorp, nu uiteraard vanaf de andere kant.

Agia Pelagia gezien vanaf de weg naar Karavas Huize Fliira prachtig gelegen op de weg naar Karavas
Het ontvangstcomité staat al klaar, eigenaresse Eleni zorgt voor een warm onthaal en brengt ons naar het appartement dat erg verzorgd, schoon en nieuw oogt. Airco, horren, televisie, mooi meubilair en inventaris, we zijn dan ook uitermate tevreden met dit stekje. Hier zullen we ons de komende 14 dagen zeker thuis gaan voelen.

Om 15.00 komt host Frank om ons te verwelkomen en wat nuttige tips over het eiland te geven. Wat tips? Wat heet, we krijgen zoveel informatie dat we ons afvragen of we dat allemaal wel gaan halen in 14 dagen. Frank heeft op eigen initiatief een prachtig wandelboekje geschreven met op dit moment 32 zeer gedetailleerde wandelroutes die naar de mooiste plekjes op het eiland leiden. Wandelingen varieërend van 3 kwartier tot 4 uur, voor ieder wat wils dus. Dit boekje, "Kythira doorlopend", is bij Frank te koop, maar ook in veel winkeltjes en zelfs in diverse talen.

Het kerkje van Agios Giorgos met uitzicht op de Peloponessos   Agios Giorgos bij Agia Pelagia
We zijn inmiddels een beetje geacclimatiseerd en besluiten een eerste wandeling uit het boekje te lopen, wandeling 6 van ongeveer 2 uur naar het net aan de andere kant van de berg gelegen haventje van Agia Patrikia. We lopen door een gedeelte dat pas onlangs behoorlijk door brand is getroffen. Gelukkig bleef het op de route gelegen kerkje van Agios Giorgos net gespaard. Vanaf dit hoog gelegen punt is er een riant uitzicht naar het op de Peloponessos gelegen Neopoli. Agia Patrikia is een klein en pittoresk haventje waar nog op ambachtelijke wijze boten worden gebouwd.
Het haventje van Agia Patrikia   Wandeling van Agia Pelagia naar de kloof: kerkje Agios Nikolaos
Na een dagje op Kythira te zijn vallen er meteen een paar dingen op: het is een buitengewoon schoon eiland. We treffen er nauwelijks of geen zwerfafval aan en enkele medewerkers van de gemeente zijn druk bezig de bermen van rommel te ontdoen. Daarnaast is er een redelijk tot goed wegennet aangelegd, vanuit het vliegveld vielen de nog donkere wegen op. Het blijkt dat er in het voorjaar behoorlijk wat kilometers wegdek zijn vernieuwd cq aangelegd. Verder vinden wij het bijzonder dat het zo opvallend rustig op het eiland is. We zitten er in het hoogseizoen en toch lopen er geen massa's toeristen rond. Sterker nog, op onze volgende wandelingen uit Franks boekje naar de stranden zuidelijk van Agia Pelagia komen we regelmatig lege of bijna lege strandjes tegen. Zoals op onderstaande foto's van Lorentzo en Lagada te zien is.
Lorentzo beach bij Agia Pelagia   Lagada beach bij Agia Pelagia
Ook op het laatste strandje bij de ingang van de kloof naar Paleochora en het meertje van Limni is er niemand te bekennen.
Het Limni meertje met uitzicht in de kloof naar Paleochora   Het meertje van Limni bij Agia Pelagia
Helaas is het gezien de waterstand van het meertje niet mogelijk een stuk de kloof binnen te wandelen; het waterpeil is daarvoor iets te hoog. We zullen de kloof dus van bovenaf moeten bekijken. Daarvoor dienen we de afslag bij het bordje op de doorgaande weg Aroniadika-Potamos te nemen, dat we op een ander tijdstip zeker zullen gaan doen.
 

<< vorige - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - volgende >>