Vakantie in Agia Pelagia (Kythira)

Pagina 2 van 5

Noordelijk van Agia Pelagia ligt het dorpje Platia Ammos. Een klein vissersplaatsje met een mooi (zand)strandje. Ook hier weer tijdens het afdalen van de berg prachtige vergezichten. Nu zijn niet alleen de Peloponessos goed te zien maar ook het nabijgelegen eilandje Elafonissos.

Platia Ammos Op het strand van Platia Ammos

Vanuit Platia Ammos is een wandeling beschreven naar de bergopwaarts gelegen bronnen van Portokali en Amir Ali. Wij rijden die dag echter met de auto naar Karavas om de bronnen van daaruit te gaan bekijken.

Bron van Portokali

De bananen zijn bijna rijp!

 De bronnen liggen in een dal dat opvallend groen is. Een kronkelend paadje langs het beekje leidt ons naar de bekende bron in de vorm van een leeuwekop. Aan de op Kythira beroemde sinaasappelboom hangen helaas geen sinaasappels meer. Wel treffen we een paar meter verderop een weelderig groeiende bananenboom aan.

Verlaten gehucht nabij Karavas-Amir Ali   Wandeling naar de bron van Portokali

Onder het dorpje Karavas en boven de bron van Portokali zien we ineens een totaal verlaten gehucht. De huizen verkeren op een paar ingestorte daken na nog in een redelijke staat. We hebben geen idee waarom iedereen daar verdwenen is. Het ziet er in ieder geval vreemd en zelf ietwat macaber uit.

 

De watermolens van Mylopotamos

De wandeling naar de  kloof met de watervallen en de watermolens (uiteraard ook uit Franks boekje) is wat ons betreft een absolute aanrader. Alhoewel het parcours niet altijd even comfortabel aanvoelt is het een bijzonder mooie wandeling. Om de paar honderd meter is er wel een waterval of meertje dat voor een welkome verkoeling zorgt.

Waterval bij Mylopotamos

Verkoeling in een van de vele meertjes in Mylopotamos

In deze vallei tref je talloze vogels en grote vlinders in allerlei kleuren aan.

Beekje bij de bronnen van Mylopotamos

Helderblauw water bij de watermolens van Mylopotamos

Hoogtepunt van deze wandeling is het diepblauwe meertje met ijskoud water. Je moet wel erg sterk in je schoenen staan om de verleiding te kunnen weerstaan om dr niet in te duiken. Dus als op vrijwel het einde van de tekst in wandeling 17 wordt geschreven dat men eventueel nog 5 minuten verder kan lopen naar de meertjes, absoluut doen.

Meertje met waterval in Mylopotamos   Het dorpsplein met kerkje in Mylopotamos
De wandeling begint trouwens op het gezellige dorpsplein met de plataan en het kerkje. Na afloop van de wandeling is het daar bij taverne "O platanos" onder het genot van een drankje of hapje goed toeven.
Kerk bij Karvounades Kerk in Fratsia

  Kerkjes, een apart verhaal. Je komt ze, groot of klein, vrijwel overal tegen op Kythira. Ik heb me laten vertellen dat er op dit redelijk kleine eiland meer dan 300 zijn. Een kleine opsomming: linksboven de kerk op het dorpsplein van Karvounades en rechtsboven de kerk van Fratsia. Links en rechtsonder: 2 kerkjes beide in Pitsinades.

Kerkje in Pitsinades

Kerkje in Pitsinades

Het uit de rotsen gehakte kerkje Agios Ioannis daterende uit de 15e eeuw ligt op de wandelroute van Mitata naar de zwarte grotten (wandeling 24). Zoals helaas bij alle kerkjes op het eiland is ook hier de deur hermetisch afgesloten. Ik kan m'n nieuwsgierigheid echter niet bedwingen en maak een foto door het openstaande raampje.
Kerkje Agios Ioannis bij Mitata   Interieur Agios Ioannis bij Mitata
Agios Ioannis nabij Mitata

 

<< vorige - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - volgende >>