Vakantie in Agia Pelagia (Kythira)

Pagina 3 van 5

Op weg naar het oosten van het eiland maken we een tussenstop in Paleopoli. Te voet willen we het strandje van Kaladi bezoeken maar na een pittige wandeling op één van de warmste dagen van onze vakantie blijken de vele traptreden van de top van de rotsen die naar het kleine maar diepblauwe strandje leiden iets te hoog gegrepen. Na een bezoek aan het kerkje Agios Minas aldaar, dat overigens wel toegankelijk is, maken we vlak voor de steile trappen rechtsomkeert.

Strandje bij Kaladi Kerkje bij Kaladi: Agios Minas

 

Lang en verlaten strand bij Paleopoli Avlemonas gezien vanuit Paleopoli

Vanaf de weg van Paleopoli naar Fratsia wederom een fantastich uitzicht, deze keer op de baai van Avlemonas (foto rechtsboven).Tussen Paleopoli en Avlemonas ligt een enorm langgerekt zandstrand dat wonderbaarlijk genoeg vrijwel leeg is (foto linksboven). De foto is gemaakt op 15 augustus, een Griekse nationale feestdag.

Baaitje in Avlemonas Winkeltje in Avlemonas

Avlemonas is een gezellig druk toeristendorpje. Leuke tavernes, een gezellig haventje, diverse winkelstraatjes en een leuke baai die tot in het dorpje doorloopt.

Uitzicht op Diakofti Scheepswrak bij Diakofti

Nadat Agia Pelagia jarenlang hét havenstadje van het eiland is geweest, werd die rol eind negentiger jaren overgenomen door Diakofti. Er werd een nieuwe haven aangelegd van waaruit de belangrijkste verbindingen met zowel het vasteland als Kreta worden onderhouden. In Diakofti bevinden zich een paar zandstranden met uitzicht op het wrak van een schip dat door toedoen van een beschonken bemanning het eilandje Prasonisi over het hoofd zag, ramde en uiteindelijk zonk.

Mitata

Mitata, het balkon van Kythira

Monument in Mitata

Het centraal gelegen Mitata wordt ook wel het balkon van Kythira genoemd. Absoluut terecht, doordat het op een hoogvlakte ligt zijn er naar vrijwel alle windrichtingen mooie panorama's naar de lager gelegen delen van het eiland en zelfs naar de zee. Vooral het uitzicht vanaf het dorpsplein is een genot (foto linksboven).

De beschadigde kerk van Mitata Aardbevingsschade in Mitata

Op een zondagmiddag in januari 2006 werd Kythira getroffen door een flinke aardbeving. Met een magnitude van 6.9 ontstond er op veel plaatsen op het eiland grote schade. Mitata werd extra zwaar getroffen, een gedeelte van het dorpsplein schoof het ravijn in. Veel gebouwen en woningen vertonen nog steeds flinke schade. Door middel van tekens op de gevels wordt aangegeven of reparatie mogelijk is dan wel of sloop de beste optie is.

De schade van de kerk in Mitata lijkt op het eerste gezicht (foto linksboven) mee te vallen; vanaf het plein zijn er enkele flinke scheuren te zien. Vanaf de zijkant (foto rechtsboven) wordt duidelijk welk een verwoestend effect de beving had. De kerk blijkt niet meer te redden en zal "spoedig" worden afgebroken. Gelukkig heeft men wel nog op tijd kans gezien de beide klokkentorens (foto linksonder) te demonteren en veilig aan de grond te zetten.

Klokkentorens van kerk Mitata Gerestaureerde windmolen bij Mitata

Foto rechtsboven: een gerestaureerde windmolen bij vakantieresort "Windmill" net buiten Mitata.

Kato Chora, Byzantijnse vesting   Kato Chora, 15e eeuwse byzantijnse vesting

Op de terugweg rijden we langs Kato Chora en bezoeken we het byzantijnse fort aldaar.

 
Sempre vivre op de zondagmarkt in Potamos

Je komt ze over het gehele eiland tegen: hét symbool van Kythira: de "Sempre vivre", bosjes gedroogde gele bloemetjes, hier op de markt in Potamos.

Mooi uitzicht én mooie vooruitzichten

Een mooi uitzicht én mooie vooruitzichten.......           

 

<< vorige - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - volgende >>