Vakantie in Agia Pelagia (Kythira)

Pagina 4 van 5

 

Chora /Kapsali

Gezellige straatjes in Chora Gezellige straatjes in Chora

We zakken af naar het uiterste zuiden van het eiland om de "nieuwe" hoofdstad van Kythira te gaan bezoeken. Chora, door de Tserigoten meestal Kythera genoemd, is een klein maar gezellig druk ogend plaatsje. Diverse pleintjes met terrasjes zijn verbonden door middel van smalle winkelsteegjes. Chora is opvallend modern, tussen de traditionele tavernes vind je er lounche-café's en hippe modezaakjes. Bewoners en toeristen zitten er met hun laptops op terrasjes en maken gebruik van openbare netwerkverbindigen. Het beklimmen van het oude fort is een energievretende klus, maar de moeite wordt beloond door een ongelofelijk uitzicht. Noordwaarts is door de hoogte een behoorlijk stuk van Kythira te zien, richting zee is Anti-Kythira duidelijk waarneembaar en met helder zicht verschijnt zelfs Kreta aan de horizon.

Chora gezien vanaf de burcht Grieks tafereeltje in een van de straatjes in Chora

Ook is er vanaf de enorme hoogte waarop de burcht zich bevindt een goed overzicht op de direkte omgeving. Duidelijk is te zien hoe klein Chora eigenlijk is. De steegjes, pleintjes en winkelstraatjes waar we net nog doorheen wandelden zijn herkenbaar. Foto rechtsboven: zomaar een typisch Grieks tafereeltje in één van de straatjes in Chora.

Uitzicht vanaf de burcht

Kerkje Panagia Myrtidiotissa op het fort van Chora
Net als op de rest van het eiland ook weer hier overal kerkjes. Zelfs in (en naast) de vesting treffen we ze nog aan: Panagia Myrtidiotissa (foto rechtsboven). Naast de ingang tegen de vestingsmuur aangebouwd staat een piepklein kerkje. Aan de overkant boven de berg van Kapsali zijn enkele kerkjes uit de rotsen gehakt (foto rechtsonder).

Kapelletje verscholen achter de verdedigingsmuur bij het fort

In de rotsen gebouwde kerkjes boven Kapsali
We verlaten het fort en lopen een flink stuk bergaf naar het toeristenplaatsje Kapsali. Op de grootste van de drie baaien is duidelijk te zien dat het een flinke toeristische functie heeft. Zonder het nu meteen "druk" te willen noemen is er hier duidelijk meer bedrijvigheid dan wat we tot nu toe op de rest van het eiland hebben gezien. Het is absoluut een gezellig plaatsje met mooie zandstranden, een gezellige boulevard met leuke tavernes en mogelijkheden met betrekking tot activiteiten. Je kunt er een tripje met een "Glass-bottom" maken of lekker luieren met een ligbed onder een parasol. Ook kan je er waterfietsen en kano's huren om wat in de baai rond te dobberen of zelfs het strandje aan de overkant (dat alleen over water is te bereiken) op te gaan zoeken.
Kapsali vanaf het fort gezien   Eén van de baaien in Kapsali

Omgekeerd is er vanaf Kapsali weer een mooi uitzicht op de burcht van Chora. Nu zien we pas goed welk hoogteverschil we eerder op de dag hebben overbrugd. We besluiten dan ook om ons daarvoor maar eens extra te belonen in de vorm van een lekkere choriatiki en een verkoelend drankje op één van de leuke terrasjes.

Kapsali vanaf de weg naar Kalamos   Uitzicht op de burcht van Chora vanuit Kapsali

Paleochora

Van de nieuwe hoofdstad Chora naar de stad die deze functie tot 1537 vervulde: Paleochora. Deze stad werd op een verdekte plek achter de kloof bij Agia Pelagia gebouwd zodat deze niet vanaf de zee zou worden opgemerkt. Dat ging heel lang goed totdat de Turkse admiraal Barbarossa en zijn bemanning het eilandje eens beter onder de loep gingen nemen. Paleochora werd geheel door de piraten geplunderd en vernietigd. Een vloek van een moeder die geen andere mogelijkheid zag dan haar eigen kind te doden zorgde ervoor dat de stad werd verlaten en nooit meer hersteld. Een wandeling naar deze "spookstad" is een absolute aanrader, zeker als men eerst het aangrijpende verhaal achter deze vloek heeft gelezen. De verlaten huizen zijn nog goed herkenbaar en in een verrassend goede staat.

Paleochora, de verlaten stad   Paleochora, de verlaten stad
Na vele jaren leegstand is het interieur van dit kerkje van Agia Barbara bij Paleochora nog in een opvallend goede staat.
Agia Vervara bij Paleochora  

Kijkje in het interieur van Agia Ververa

Van oost naar west, inmiddels zijn we via een lange slingerweg na Kalokerines met bruggetjes (foto linksonder) en rotsoverkappingen aangekomen in Moni Myrtidion. Vanaf het monument een prachtig uitzicht, niet alleen over de zee, maar ook op het in het dal gelegen klooster Agia Myrtiotissa.

Bruggetje tussen Kalokerines en Moni Myrtidiotissa

  Prachtig panorama over de baai bij Moni Myrtidiotissa

 

<< vorige - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - volgende >>