Vakantie in Agia Pelagia (Kythira)

Pagina 5 van 5

Op weg naar het klooster van Moni Myrtidion

Klooster Agia Myrtidiotissa in Moni Myrtidion

Het klooster Agia Myrtidiotissa in Moni Myrtidion wordt buitgewoon goed onderhouden en is een groene oase in een nog niet zo lang geleden door branden getroffen gebied. Vooral het interieur van het binnen het kloosterterrein aanwezige kerkje is indrukwekkend.

Klooster Agia Myrtidiotissa in Moni Myrtidion   Klooster Agia Myrtidiotissa in Moni Myrtidion

Dit klooster is goed per auto te bereiken, maar wij bezoeken het als onderdeel van een extra wandel/autoroute die onlangs aan het wandelboekje van Frank is toegevoegd. Tip: loop zeker ook het laatste stukje van die wandeling naar het kerkje Agios Nikolaos Krassa. Het is even lopen naar de steile rotskust maar dat kerkje moet men gezien hebben. Het verhaal gaat dat een boot geladen met wijn tegen de klippen van de rotsen voor de kust dreigde te vergaan. De kapitein bad tot de heilige Nikolaas en vroeg om hulp. De ramp bleef uit en de boot met bemanning gespaard. Als dank voor de hulp bouwde de kapitein later bovenop de plek waar de ramp zich dreigde te voltrekken een kerkje als nagedachtenis. Hij maakte de benodigde cement voor de bouw niet aan met water maar met......... wijn (Grieks: Krassa).

Kerkje Agios Nikolaos Krassa Interieur kerkje Agios Nikolaos Krassa

Zowel het interieur als de buitenkant worden vandaag de dag nog steeds goed onderhouden. Wij vinden het een dermate speciaal plekje dat we er spontaan een kaarsje aansteken (foto's boven).

Op Kythira vind je de mooiste stranden. Groot en klein, kiezel en zand, goed bereikbaar of verder afgelegen. Sommige daarvan zijn alleen via het water te bereiken. En van de verrassende strandjes komen we tegen in de regio van Mylopotamos. Na de grotten van Agia Sofia te hebben bezocht rijden we naar Limnionas. Een lange en slingerende weg vol heftige en steile haarspeldbochten, daardoor het ene voor het andere spectaculaire uitzicht verwisselend. Limnionas, een klein maar gezellig strandje met ook weer hier weinig bezoekers. Maar wel met een leuke sfeer. Het strandje ziet er bijzonder uit met de stenen vakantiehuisjes en kerkje rond de baai. Grappig om te zien dat de tavernehouder z'n verse vis gewoon bij enkele vissers, die met hun bootje voor n van de huisjes ligt, haalt. Kan het ng verser?

Uitzicht op weg naar Limnionas Het afgelegen strandje van Limnionas

In het hoofdstukje "mooie en bijzondere strandjes" mag zeker Likoudimou niet ontbreken. De weg erheen alleen is al mooi. Via Logothetianika (vergeet niet bij Maria te gaan eten) eerst een asfaltweg. Het lijkt of de weg stopt maar gaat over in een onverhard weggedeelte. Na een poosje is de weg weer verhard en loopt al slingerend bergafwaarts richting het strandje van Likoudimou. Tip: doe deze route 's-avonds, bij voorkeur tegen zonsondergang en blijf er tot de zon helemaal achter de poot van de Peloponessos ondergaat. Een prachtig schouwspel.

Het einde van een dag in Likoudimou

Het afgelegen strandje van Likoudimou

                   Op weg naar Likoudimou beach.                                                                           Likoudimou beach

Prachtige zonsondergang in Likoudimou En hier is het dan om te doen: rustig wachtend op het strand of zwemmend in de zee tot de zon helemaal onder is gegaan. De "poot" van de Peloponessos is duidelijk waarneembaar in het laatste stukje ondergaande zon.

En zo kan ik nog wel even met dit verslag doorgaan. Kythira is z mooi, z verrassend en zo fotogeniek dat het ontzettend moeilijk is om een keuze te maken uit de bijna 400 foto's die ik tijdens ons bezoek aan het eiland maakte. Ongetwijfeld is dit verslag niet kompleet en ben ik mooie plekjes vergeten zoals bijvoorbeeld:

Agios Dimitros nabij Kantouni  

Gerestaureerde molen bij Kalokerines

De wandeling naar het kerkje van Agios Dimitros nabij Kantouni of de gerestaureerde windmolen bij Kalokerines,

Klooster OsiasTheodoros tussen Aroniadika en Pitsinades

  Doorkijkje bij Agia Pelagia nabij zuidelijke strandjes

Het klooster Osios Theodoros tussen Aroniadika en Pitsinades of dit leuke momentje zuidelijk van Agia Pelagia,

Stenen brug bij Kantouni   Uitzicht op kloof nabij Kato Chora

Niet te vergeten deze stenen brug bij Kantouni of het riante uitzicht vanaf de Byzantijnse vesting in Kato Chora? Ach, misschien moet ik ooit een vervolg aan dit verslag koppelen.........

En ding is zeker: veel van deze plekjes hadden we nooit gevonden zonder het volgens mij meest gelezen boekje op Kythira: "Kythira doorlopend" geschreven door Frank van Weerde. We hebben 8 van de ruim 30 wandelingen gelopen en gereden en vielen van de ne verbazing in de andere. "Kythira doorlopend" is volgens ons dan ook een absolute aanrader.

Te koop bij Frank zelf (hij is de host van Ross Holidays, Nederlands enige touroperator met Kythira in het pakket) en in veel winkeltjes op het eiland en verkrijgbaar in meerdere talen.

Nog een tip: de kaart op de foto rechts is erg gedetailleerd en vrij actueel. Het onlangs gereviseerde wegennet is goed weergegeven en er is een duidelijk overzicht gemaakt van de al dan niet verharde wegen. Hij is uitgebracht door Kythira.gr en is bij de meeste winkeltjes, tavernes en hotels gratis te verkrijgen.

 

Kythira doorlopend: het wandelboekje van Frank van Weerde

Vlinder in Potamos

Tot slot nog een extra woord van dank:

We willen bij deze "host" Frank nog ontzettend bedanken voor zijn goede zorgen tijdens ons verblijf op "zijn" mooie eiland. Zowel bij de ontvangst, het verblijf zelf als bij het afscheid waren zijn aanwezigheid, leuke gesprekken en natuurlijk zijn vele waardevolle tips en suggesties van onschatbare waarde.

Frank, het was tp, we hebben een fantastische tijd gehad.

 

And last but not least: For Eleni from the Filira apartments many thanks for your great hospitality during our stay. We really liked the appartment, the great view and not to forget your home-made wine and tsipouro. Hope to see you another time.

ευχαριστούμε πολύ

 

Als laatste verwijs ik voor meer informatie over Kythira naar de Kythira-Startpagina. Voor eventuele vragen, opmerkingen, tips of leuke anekdotes kunt u terecht op het prikbord van deze Startpagina.

 

.....Einde.....

 

<< vorige - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - volgende >>

Heeft u reacties en/of vragen over dit fotoverslag: Stuur een e-mail

Orste! - juw Griekenland-forum

2023 wageral / ger van der waalger van der waal