Wandelen door het Müllerthal in Luxemburg

Tip:  klik op de foto's voor een vergroting

 

In het oosten van Luxemburg, in de denkbeeldige rechthoek Diekirch, Echternach, Beaufort en Consdorf, ligt het prachtigeLocatie van het Müllerthal natuurgebied "Petit Suisse Luxembourgeois", ook wel "Müllerthal" genoemd, naar het middenin dit gebied gelegen plaatsje. De meeste toeristen kennen het om het inmiddels beroemde bruggetje over de "Ernz Noire", de "Schiessentümpel", waarschijnlijk het meest gefotografeerde plekje in het hele Groothertogdom.

 

De Schiessentümpel in het Müllerthal

De parkeerplaats van de Schiessentümpel is dan ook voor vele toeristen het eindpunt van de rit, en van hier uit wordt er  gewandeld over  de vele uitgezette wandelroutes. Er zijn wandelroutes door het gehele Müllerthal, varieërend van enkele kilometers tot urenlange wandelingen, veelal over bosrijke paadjes. De routes staan over het algemeen goed aangegeven, maar het wil ook wel eens voorkomen dat er bordjes door weersinvloeden zijn verdwenen, of slecht leesbaar zijn geworden.

 

De "Perekop" tussen Berdorf en Echternach

 

 

Wij vertrokken deze keer niet vanaf de Schiessentümpel, maar vanaf de aan de weg Berdorf-Echternach gelegen rotsformatie de "Perekop".

 

 

De "Perekop"

 

B1 route richting Berdorf

Via steile trappen en zeer smalle doorgangen is de Perekop te beklimmen en kan men genieten van een riant uitzicht over het gebied.

Wegwijzer op de B1 wandeling

 

Paddestoel

Vanaf hier namen we de route B1 (Let op! tegenwoordig maakt deze route deel uit van de E1), om via de "Teufelsschacht"en de  "Wolfsschlucht" uiteindelijk uit te komen in het ongeveer 4 Km verderop gelegen Echternach.

 

 

 

Al snel verdwijnt het pad het bos in, en komt de zon nauwelijks nog door de dichte kruinen van het loofbos heen. Het wordt meteen een heel stuk donkerder, koeler en vochtiger. Rustige paden wisselen af met steile trappen, traptreden en wortelpartijen. Je moet hier inderdaad redelijk goed ter been zijn om de wandeling te kunnen voltooien.

 

Tussen Berdorf en Echternach

Tussen Berdorf en Echternach

Dwars door de geheimzinnige "Wolfsschlucht"

De Wolfsschlucht tussen Berdorf en Echternach

De Wolfsschlucht tussen Berdorf en Echternach

De Wolfsschlucht En dan plotseling wordt het weer warmer, lichter en is de zon er weer: Echternach in zicht! Via een beklinkerd pad (weer even wennen) naar beneden en na 10 minuten staat men midden in het centrum van dit mooie plaatsje.

Dit is slechts een mogelijke wandeling in dit prachtige gebied. Er zijn er talloze, en voor de verwende wandelaar is er voor elk wat wils. Zeker als men een combinatie van wandelingen uitstippelt zijn de mogelijkheden legio.

Kortom: het Luxemburgse Klein-Zwitserland, en het Müllerthal in het bijzonder, is zeker een bezoekje waard.

Echternach

 

Dit is slechts één van de vele wandelingen van het uitgebreide wandelpadennetwerk in het Müllerthal. Dit netwerk is onlangs geheel op de schop gegaan. De benummering is aangepast en de bewegwijzering grotendeels vernieuwd. Tevens is er een nieuwe en zeer overzichtelijke wandelkaart van het gehele Müllerthal-gebied verschenen. Deze is bij vrijwel elk hotel of restaurant in de regio voor  ongeveer € 4 te koop.

Wandelkaart voor de Müllerthal regio

Duidelijke bewegwijzering

 
 

 

Veel wandelplezier!

Ger van der Waal

 

 

Meer info over het Müllerthal vindt u hier

Meer wandelingen (inclusief eigen fotoverslagen) vindt u op mijn infopagina onder het kopje "wandelroutes".

 

Kijk ook eens op het nieuwe Luxemburg-forum

Heeft u reacties en/of vragen: of laat een berichtje achter in het  Laat u ook een berichtje achter in mijn gastenboek?

         

 (c) 2023 wageral / ger van der waal