Wandeling "Naturpad Befort" in Beaufort, Luxemburg

 

Infobord Naturpad bij kasteel BeaufortIn het oosten van Luxemburg, in het "Kleine Zwitserland" (Petit Suisse) ligt Beaufort. Dit dorpje is voornamelijk bekend door z'n prachtige ligging aan de rand van het "Müllerthal" en de  mooi gerestaureerde  burcht.

Beaufort is echter ook een ideale startplaats voor mooie en leerzame wandelingen. Eén daarvan is het "Naturpad Befort".

Een natuurhistorische wandeling die de wandelaar al lopende uitleg geeft over de geologie, flora, fauna en de geschiedenis van deze streek door de tijdperken heen.

Naturpad    Naturpad

De wandeling is ongeveer 5 Km lang en begint bij de parkeerplaats van het kasteel. Langs het meertje loopt het pad langs de Haupeschbaach het bos in. Al snel wordt het pad smaller en krijgt het een kronkelend karakter, regelmatig het beekje overstekend. Volg de bordjes met de "Wasseramsel" oftewel de waterspreeuw (cinclus cinclus). 

   Het pad bestaat uit 14 "stations" met wetenswaardigheden over die plek. Deze stations zijn uitvoerig beschreven in de brochure, die onder andere bij de kassa van het kasteel te verkrijgen is. Bij deze stations is bovendien een infobord geplaatst met informatie over die plek.

 

Het bos langs de beek is puur natuur; er wordt nauwelijks door de mens ingegrepen. Omgevallen bomen blijven, zo lang ze de paden niet blokkeren, liggen en vormen al rottend een ideale huisvesting voor allerlei dieren en planten. Het bos is dan ook een paradijs voor vele soorten mos en varens.

 

Naturpad    Naturpad

Al wandelend wordt het bos door z'n dichte begroeiing steeds donkerder. Zowel in de glasheldere Haupeschbaach als de Hallerbaach zijn de beekforellen goed zichtbaar en vliegen de ijsvogeltjes er af en aan.

Op de talloze rotspartijen zijn de sporen van de diverse tijdperken nog goed af te lezen. Horizontale lagen en gaten in het gesteente verraden de toenmalige waterhoogten. 

 

                                                                       

Uiteindelijk klimt het pad omhoog om via de laatste stations boven in het dorp weer te eindigen.

Via gezellige steegjes loopt men vervolgens weer richting kasteel en parkeerplaats. Onderweg komt men dan langs "Auberge Rustique", waar men even kan gaan zitten nagenieten onder  het genot van een kopje koffie (of thee natuurlijk). Vergeet vooral niet een stuk heerlijk zelfgebakken appeltaart mee te bestellen (van harte aanbevolen).

Kasteel Beaufort    Naturpad

 

Wegwijzer in het Müllerthal

 

De Naturpad-wandeling sluit uitstekend aan op het uitgebreide wandelpaden-netwerk van het Müllerthal-gebied. Deze wandelroutes zijn onlangs van een nieuwe en duidelijke benummering voorzien. Tevens is de bewegwijzering vernieuwd en is er een nieuwe en zeer gedetailleerde wandelkaart verschenen die bij veel restaurants en hotels in de regio voor    € 4,- te koop is.

Uitgebreide wandelkaart van het Müllerthal 

 

Ik hoop dat u, net zoals ik, veel plezier aan deze wandeling beleeft.

Ger van der Waal

 

 

Meer info over Beaufort vindt u hier en hier

Meer wandelingen (inclusief eigen fotoverslagen) vindt u op mijn infopagina onder het kopje "wandelroutes".

Algemene informatie over Luxemburg en brochures aanvragen: hier

 

Kijk ook eens op het nieuwe Luxemburg-forum

Reacties en/of vragen:

         (c)2009 wageral / ger van der waal

 

Mocht de pagina niet goed worden weergegeven, pas dan uw resolutie aan (1024*768)