Oríste! - jóuw Griekenland forum

Volledige versie: wat denken jullie
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Gekopieerd van Bruno Tersago
Gaat Griekenland plat?

04/04/2011 — Bruno
Daar lijkt het wel op. De werknemers van Hellenic Petroleum (ELPE) zijn sinds gisteren aan een staking van 10 dagen begonnen. Ik had u vorige week nog verteld dat deze lui een zeer royaal loon krijgen en eventueel nog een vrijgezellenbonus.

De werknemers hebben nu besloten om het werk neer te leggen uit protest tegen de werkomstandigheden (er is een nieuwe raffinaderij open gegaan in Thessaloniki, maar die zou onderbemand zijn), maar ook tegen de weigering van het bestuur om een collectieve arbeidsovereenkomst te ondertekenen (CAO’s zijn niet meer nodig in crisis-Hellas) en tegen het verminderen van hun loon. Deze jongens willen hun duit duidelijk niet in het zakje doen, en aangezien ELPE 3 van de 4 raffinaderijen in Griekenland controleert, zou hun actie wel eens ernstige gevolgen kunnen hebben voor de brandstofbevoorrading. En dan gaat Griekenland zeker plat.

Als je in Griekenland 10 dagen aan een stuk kunt staken, dan betekent dat wel dat je een flinke financiele buffer hebt. Hier bestaan namelijk geen stakingskassen (Griekenland heeft zijn eigen soort syndicalisme), dus stakingen worden uit eigen zak betaald.

Er staat overigens nog een andere staking op stapel: de hele journalistieke sector gaat het werk gedurende 4 dagen neerleggen, vanaf aanstaande donderdag. 4 dagen zonder nieuws (of wat daar moet voor doorgaan) of kranten. Ook hier is de reden dat er in de sector geen collectieve arbeidsovereenkomsten meer worden afgesloten. Ook heerst er een ware slachting in de sector en worden journalisten met bosjes ontslagen. Overigens lijkt de TV-zender Alter nu wel definitief de boeken dicht te doen.

Ik las in een vorig bericht dat ze 17,8 maanloon krijgen bij 196 werkdagen en ook hebben ze een vrijgezellenbonus, hoezo het land gaat naar de kl...e

Nou als wij de 17e komen is alles voorbij? (Mijn man zegt dat ik een aartsoptimist ben)
Ik begin ook een beetje moe te worden van bepaalde stakingen (niet allemaal)

Soms hebben de mensen echt gelijk en hebben daar ook recht op, maar soms?????

Ik stop nu met schrijven.... Ik ga even tanken nu. (auto bijna leeg; heeft benzine nodig)
De meeste Grieken hebben de laatste jaren hun geld te makkelijk verdiend en ongegeneerd geplukt uit de EU ruif.
Nu is het “janken met de pet op”. En inleveren doen wij geen van allen graag.

Maar met al die stakingen doen zij hun land geen goed, eerder het averechtse effect.
Het wachten is nu nog op de eerste toeristen die gaan stranden door al de stakingen die er in het vooruitzicht gesteld zijn.

Griekenland krijg je nooit ofte nimmer in het EU-gareel.

Sorry ElsR, maar op dit onderwerp ben ik een pessimist en hopelijk krijg je geen problemen door die stakingen.
Je zult wel kunnen landen. Misschien vinden jullie dat wel leuk: vertrekken…. zonder dat er bijgetankt kan worden kan een probleem opleveren. (elk nadeel heeft zijn voordeel.)
En dan is er altijd nog wijn in overvloed en goedkoper per liter dan benzine.

Grtz.Wick
Vorig jaar rond deze tijd was er ook een akkefietje. Toen staakten vrachtwagenchauffeurs tegen privatisering, dagenlang. Toen de distributie van ongeveer alles in t honderd dreigde te lopen aan het begin van het toeristenseizoen heeft de regering het leger ingezet. Toen was het gauw afgelopen.