Oríste! - jóuw Griekenland forum

Volledige versie: Griekenland duurder geworden door de crisis?
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Ik vraag me af hoe het zit met het levensonderhoud in Griekenland nu het land diep in de crisis zit. Als toerist merk je daar natuurlijk maar een gedeelte van. Belastingen, woon- en energiekosten alsmede de dagelijkse boodschappen zijn volgens berichten die ik daar hoorde flink gestegen.

Ik merkte vooral dat de brandstofkosten in Griekenland explosief zijn gestegen t.o.v. vorig jaar. Bij de meeste tankstations rond Parga en Sívota stond er een bedrag van € 1,79 op de borden, met een beetje zoeken vond ik er echter ook ééntje bij Igoumenitsa die aanmerkelijk minder duur was: € 1,62.

Bij de plaatselijke supermarkt merkte ik niet veel verschil t.o.v. vorig jaar; de "gewone" inkopen waren er de vorige week ongeveer even duur als vorig jaar. Wel merkte ik een verschil bij de wat "luxere" inkopen, daar waren de prijzen duidelijk gestegen.

Ook bij het uit eten nauwelijks prijsverhogingen geconstateerd; je kunt er nog altijd lekker eten voor een prijs waar je in Nederland nog niet eens voor bij McDonalds terecht kunt. Enige uitschieter ook hier weer de "luxere" drankjes: we kwamen regelmatig prijzen van € 2,20 - 2,50 tegen voor een simpel blikje CocaCola. Dat heb ik in vorige jaren nooit gezien.
Gelukkig is er als alternatief heerlijke huiswijn die dan maar 2,50 - 4,40 per karaf kostte, prijzen zoals voorgaande jaren dus.

Begrijp me alsjeblief niet verkeerd hoor, ik zit echt niet elke prijslijst door te spitten voordat ik een zaak binnenstap maar wilde gewoon eens weten wat de impact van de financiële situatie aldaar is voor de gewone burger én uiteraard de toerist.

Misschien dat meer mensen hun ervaringen m.b.t. de prijzen hier willen deponeren?

Ger





Beste Ger,

Ik ben blij voor je dat je het weer naar de zin hebt gehad in Parga.
Voor wat betreft de prijzen zijn ze wel degelijk flink gestegen allereerst de BTW naar 23 % op levensmiddelen naar 11% stroom naar 13%.
Daar hier de woningen bijna allemaal gestookt worden op olie was de afgelopen winter dan ook weer een aderlating, laatste tank voor 0,98 per liter vorig jaar nog 0,75 cent per liter. De berichten gaan dat gedacht wordt om huisbrandolie gelijk te trekken met diesel, op dit moment 1,41 per liter.
Dus ja je kunt minder doen met je Euri.
Ga zelf een zonneboiler met heatpipes aanleggen waarmee ik ook de vewarming van het huis ga ondersteunen want olie en elektra halen je zakken aardig leeg.
Verder is het uit eten gaan redelijk gelijk gebleven, ga je dan ook nog, zoals jij had kunnen doen in bv Glyki eten, dan scheeld dat bijna de helft met een Parga of Sivota.

Voor de mensen die hier hun pensioen of salaris van de Griekse regering krijgen is het wel erg, die wachten nu op de uitkering van september 2010 en dat is schrijnend terwijl de uitkeringen ook nog eens naar beneden zijn bijgesteld.

Kali Nigta,
Dick
En nu willen ze ook nog op water 23% btw gaan heffen, het moet niet te gek worden.
Op gewoon kraanwater? dat hoort toch bij de eerste levensbehoeften en dus in het lage tarief? Of zie ik het verkeerd?
(24 May 2011, 18:07)Eleni schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Op gewoon kraanwater? dat hoort toch bij de eerste levensbehoeften en dus in het lage tarief? Of zie ik het verkeerd?

Er is weer eens een hele reeks nieuwe besparingen aangekondigd. Papandreou had iedereen nog op het hart gedrukt dat er geen vermindering van de salarissen zou komen, maar nu de taksen nog maar eens de hoogte in gaan, is het effect op het einde van de maand hetzelfde. Sommige levensmiddelen (waaronder water) hadden een taks van 13%. Die wordt nu opgetrokken naar 23%. Een maand geleden kondigde de regering aan dat ze de tol zou verlagen (daar is intussen nog niets van te merken), en gisteren is de wegentaks zo maar eventjes met 20% de hoogte in gegaan. Met die maatregelen hoopt de overheid miljarden te besparen, maar we weten allemaal dat dit niet zal lukken. Ondertussen gaan meer en meer Griekse gezinnen kopje onder.
Bron Bruno Tersago

En wat denk je van de privatisering van OTE, de havens van Pireus en Tessaloniki en diverse andere overheidsinstellingen,zoals de D.E.I. was vandaag nog op het nieuws.
Volgens mij klopt die belastingverhoging op water niet. Ik lees veel Duitse en Engelse sites over Griekenland en kom dat nergens tegen.
Volgens mij zou dat zelfs in strijd zijn met de Europese regels.

De website waarnaar jij refereert staat wel vaker vol met pertinent onjuiste informatie, zeker op het gebied van stakingen slaat hij nogal eens de plank mis en zaait daarmee onnodige paniek. Zou fijn zijn als de auteur een bronvermelding bij zijn berichten zou zetten zodat de info te verifiëren is. Berichten op die site neem ik al lang niet serieus meer, sterker nog, ik lees het niet eens meer.

In Nederland is
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




wat mij betreft het betrouwbaarst, al was het maar omdat je daar altijd kunt zien waar de info vandaan komt.
Maar ik lees wel in Parakalo dit,
De Griekse regering wil de staatsbank Hellenic Postbank verkopen. Ook de belangen in telecombedrijf OTE, de havens in Piraeus en Thessaloniki en diverse vliegvelden worden van de hand gedaan.

Dit was ook in NL op het nieuws, we wachten gewoon af, maar het zal er weer op uitdraaien dat de kleine man aan het kortste eind trekt



Eerlijk gezegd geloof ik die btw-verhoging ook niet. En ik moet Yorgos inderdaad gelijk geven. Vroeger had Bruno een leuk en vooral interessant blog maar de laatste tijd lijkt het meer op een chatbox met telkens dezelfde hoofdrolspelers. Ik zou het ook op prijs stellen als hij duidelijk zou verwijzen naar z'n bronnen en alleen stellingen zou plaatsten als ie ze ook echt kan waarmaken.
Parakalo is inderdaad veel duidelijker en vooral betrouwbaarder. Die lees ik dan ook bijna dagelijks.
(24 May 2011, 21:27)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Maar ik lees wel in Parakalo dit,
De Griekse regering wil de staatsbank Hellenic Postbank verkopen. Ook de belangen in telecombedrijf OTE, de havens in Piraeus en Thessaloniki en diverse vliegvelden worden van de hand gedaan.

Dit was ook in NL op het nieuws, we wachten gewoon af, maar het zal er weer op uitdraaien dat de kleine man aan het kortste eind trekt

De regering is verplicht gesteld om diverse overheids bedrijven waaronder OTE en DEH te privatiseren. Voor wat betreft OTE is er al concurentie maar DEH is een monopolist die de prijs van Elektra aardig heeft opgedreven. Met het privatiseren van DEH komt ook de weg vrij voor andere aanbieders waardoor de prijs van Elektra kan gaan zakken dus is dat goed voor de gewone burger. DEH koopt stroom in Bulgarije in voor € 0,05 en verkoopt het voor € 0,38 per KwH en daar kun je vraagtekens bij zetten naar mijn mening.
Op dit moment heeft de oppositie aan de regering een plan aangeboden die er in voorziet dat de koopkracht weer aantrekt, met andere woorden, geen korte termijn politiek met het verhogen van de diverse taksen maar proberen de economie leven in te blazen waardoor meer belastinginkomsten ontstaan door meer omzet.

Kalo Vradi,
Dick
Hier nog even een update van de marktprijzen vandaag in Agios Nikolaos, kilo tomaten 50 cent, kilo komkommers 50 cent, kilo artisjokken € 1.50, 3 kilo krieltjes € 1.50
kilo aubergines 80 cent, grote marouli sla 50 cent, grote bos peterselie, dille of selderij 50 cent per bos en zo kan ik nog wel even doorgaan, alleen de kersen zijn nog te duur, met deze prijzen valt nog wel te leven.
Grz uit gezond Agios Nikolaos
Arthur
EN TE GENIETEN

groeten ger
Dit en veel andere voordelen zoals aanbiedingen bij de Lidl zijn voor velen hier net genoeg om te overleven, zeker als je voor een hongerloontje moet werken en nog een afbetaling bij de bank hebt.
grz uit duur Agios Nikolaos
Heeft Samos woekerprijzen ???

Of is het op andere eilanden niet anders?

Als ik de prijzen van de groenten op Kreta lees is het daar nog om te doen en zijn die prijzen redelijk te noemen.
Dan is het hier op Samos wat anders, de prijzen liggen veelal dubbel en meer bv. : Tomaten 1,50-2,00; sla 1,00; komkommer 1,00; aardappelen 1,00.
Met een beetje geluk tref je momenteel echt verse waren aan, de bloemkolen liggen soms 5 cm uit te schieten en de buitenste oudere bladeren van verschillende groenten worden dagelijks verwijderd om ze nog maar enigszins toonbaar te maken.

Het is zo als de Grieken hier zeggen: Monkey Bussines (wij zeggen maffiapraktijken) en het lijkt wel erg veel op prijsafspraken want er is weinig of geen onderling verschil.

Kopje cappuccino van de espressomachine €2,80; Fles 500cc Mythos bier 3,50 en als je dan de accommodatie in acht neemt zijn dat prijzen die je in Saint Tropez moet betalen op een eerste klas stand.

De Lidl vaart er al bij al wel bij en je ziet steeds meer Grieken met overvolle karren die winkel uitkomen, maar de Grieken die geen vervoer hebben moeten nog steeds bij de woekeraars om de hoek kopen. (natuurlijk zijn er ook zaken die wel redelijke prijzen hebben maar deze moet je met een zaklamp zoeken).

Oude bootjes worden weer opgekalefaterd en hoppa dan maar weer zelf gaan vissen. Een beetje kwaliteit vis kost hier momenteel €35,00 p.kg.
Akkers die al jaren niet meer in gebruik zijn geweest worden weer omgeploegd en bewerkt om aardappelen en groenten te verbouwen.

Je hoort hier veel Grieken zeggen: hadden wij maar weer de Drachme, die Euro heeft ons alleen maar ellende gebracht en heel héééél misschien hoeven zij daar ook niet zolang meer op te wachten.

Laten wij er maar het beste van hopen voor de gemiddelde Griek en dat de goede tijden voor hen weer snel terug keren.

Grtz.Wick







Ik denk niet dat Samos woekerprijzen heeft. Kreta is vele malen groter en heeft veel meer landbouw, dus veel meer eigen producten. Samos zal veel in moeten laten varen. Maar ook op Kreta zullen niet alle markten dezelfde prijzen voeren. Over een paar weken ga ik naar Rhodos. Ik ben benieuwd naar de prijzen op het dorp waar ik mijn bivak heb. De dichtstbijzijnde Lidl op 30 km. en geen markt. Slechts 1 groenteman en wat groente en fruit in de supers. Wordt vast en zeker de hoofprijs Sad
Net terug van aantal weken Halkidiki. Het blijft me opvallen dat veel prijzen hoger liggen dan in Nederland (bij Lidl, Ikea en andere winkels). Op gebied van consumenten electronica zijn de prijzen vrijwel gelijk. Het eten in restaurant blijft een stuk goedkoper dan in Nederland en heb gemerkt dat diverse zaken hun prijzen t.o.v. vorig jaar weinig tot niet hebben verhoogd.

De kosten voor electra en water blijf ik erg laag vinden. Ik betaal standaard 35 euro per 2 maanden aan DEH en voor 1 maand water en electra betaal ik rond de 20 euro extra. Wat betreft de privatisering van DEH en zogenaamde concurrentie vraag ik me echt af of het geodkoper wordt. Elke liberalisering in Nederland eindigt in hogere tarieven voor de burgers i.p.v. echte verlaging.

Over het algemeen geldt dat het voor de Grieken met de komende bezuinigingen een harde dobber gaat worden. Volgens mij is er ook een grotere tegenstelling tussen een laag loon en de Grieken die veel meer te besteden hebben. Volgens mij bestaat de zogenaamde middenklasse zoals in Nederland niet echt in Griekenland.