Oríste! - jóuw Griekenland forum

Volledige versie: Briefwisseling in Griekenland
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Γεια σας φίλοι,
Tijdens mijn voorbije vakanties in Griekenland heb ik verschillende manieren van postbedeling gezien, op Corfu smeten ze in het lokale kafenion de post op tafel en de mensen moesten daar maar is gaan kijken, op Kreta zag ik een systeem met een kast met postbussen op het centrale plein van een dorp staan, Op Chios kwam de postbode met zijn brommertje in THYMIANA, claxoneerde even en de mensen kwamen bij hewm de post afhalen zie foto)
[Afbeelding: 14wym48.jpg]

Wat ik er niet gezien heb is een postbode die zoals bij ons van deur tot deur tot deur gaat. Hebben jullie iets dergelijks opgemerkt?

Groeten

Rhodos [Afbeelding: 258mlgw.gif]
Ik stel mij de vraag welk adres ze bijvoorbeeld vermelden op officiële documenten of facturen. Heel wat straten hebben gewoonweg geen naam en huisnummers zijn totaal onbestaande. Bovendien liggen bepaalde woningen zeer afgelegen of zijn ze moeilijk bereikbaar.
Op kleine dorpen kent iedereen elkaar, dus is geen straatnaam nodig. Dit zijn vaak ook de dorpen waar de post centraal komt te liggen bij de lokale super of één van de kafenions, de periptero etc.etc., zelfs medicijnen. Het ligt er maar net aan wie op het dorp komt waar de post officieel afgehaald moet worden. Hij neemt het mee voor het hele dorp.
Op grotere dorpen zie je vaak dat de post persoonlijk besteld wordt (postbode op brommertje) of indien niet thuis ergens tussengeklemd wordt, voor het raam geplaatst wordt, op de trap gegooid wordt etc etc.. Ik laat heel wat bezorgen op zo'n groter dorp. Er zou een straatnaam moeten zijn. Geen idee welke en ik laat m'n post afleveren bij mijn buurman met bar. Ik stuur het dan ook op naam van de bar. Maar het is me opgevallen dat de postbode iedereen kent bij naam en vadersnaam, bijv. die wiens vader zus en me zo heet. Aangezien je in Griekenland vaak je vaders naam moet gebruiken, zijn ook rekeningen op beide namen gesteld.
Pakketten worden niet afgeleverd maar er wordt een afhaalbriefje bezorgd, waarmee je dan naar het postkantoor, dat de grotere dorpen vaak wel hebben, moet.
In Redhymnon leggen ze de post gewoon op de stoep ...ook waar het druk is ..

[Afbeelding: j7yow7.jpg]
Op Karpathos heb ik in een klein dorpje het meegemaakt dat er , ik dacht de postbode het uitkeringsgeld kwam brengen. Het 0.5 dorp zat in de taverna en de postbode riep een naam en men kon bij een tafeltje zijn uitkeringsgeld komen halen. Het had wel wat!
Ook hier waar ik woon wordt de post door een postbode rondgebracht. Hij kent gewoon iedereen bij naam. Het is in GR noodzakelijk de voornaam van de vader te vermelden: over het algemeen wordt de eerste zoon/dochter vernoemd naar de vader/moeder van de nieuwbakken vader. Dat geldt dus ook voor zijn broer. Dus als Jannis en Petros beiden hun zoon naar hun vader Nikos vernoemen, dan heet de ene zoon Nikos tou Janni en de andere Nikos tou Petrou. Het moge duidelijk zijn dat de vader van (opa) Nikos Jannis of Petros heet ;)
Ohw wat een fantastische verhalen. Wij woonden in Athene in 89/90, de post voor t hele appartementencomplex werd idd op de stoep gelegd, en bij regen onder de deur door geschoven, mijn man wilde dat niet zijn belangrijke bankpapieren zo maar op straat?? (hij is registeraccountant.) Hij stond erop dat de hospita een brievenbus ging regelen, t liefst nog een met een slot, wat een gedoe, de arme vrouw wist echt niet waar ze t vandaan moest halen, niemand had er een, wij er dan maar op af tot en met t hoofdpostkantoor, het kon niet het mocht niet ik weet niet waarom, OxiOXi was t, hoe meer Oxi hoe meer het een queeste werd, een levensvervullende zoektocht, op t postkantoor lag er een in een kast, zon groene plastics die ze hier ook hebben, wij wezen die aan, zo een hebben we nodig!! Volgens mij kregen we hem mee zodat ze van ons af waren, wij spraken slecht grieks en zij slecht engels, dit jaar ben ik na 23 jaar weer in Athene geweest en naar ons oude buurt gaan kijken, de brievenbus hing er nog steeds, en was nog steeds de enige in de straat/buurt/Athene..Marilena
Bij ons in Milina haalt Vaja elke dag de post op uit Argalasti. Ze heeft een kleine winkel met sigaretten, klein spul en de post aan de boulevard. Als je langs loopt en er is post dan roept ze dat. Maar beter is even om de dag binnen te lopen.

Wat wel lastig is dat de Nederlandse instanties totaal niet met dat systeem om kunnen gaan. Wij hebben geen straatnaam en huisnummer en probeer dan maar eens een formulier op internet in te vullen. Ook blijven instanties stug brieven sturen terwijl een mailtje sneller en efficiënter is.
Wij ook niet, zelfs in een groot dorp als Agios Nikolaos, maar we hebben wel een brievenbus op de hoek van de straat vlak bij de marina, de buurt heet Kolymvitirio, maar de postbode weet precies waar wij wonen, zeker met mijn onGriekse naam, dus hij komt gewoon even voorbij en hoort van ons hoe het gaat en wij horen van hem de laatste roddels over iedereenBig Grin
daarom ,tenmiste vroeger ,had de griek geen psychiater nodig. hij luchte zijn hart altijd bij de postbode of de taxi chauffer .
mijn laaste contakt met de postbode was vorige maand ,toen ik hem tegen kwam aan de andere kant van de dorp. moet na gaan dat ik kom 2 keer per jaar, en toch riep hij uit het verte ,ik ging naar hem toe, en hij gaaf mij de post voor mijn schoonzus. neem maar mee zei hij ,je gaat toch heen. gelukig maar dat dit nog kan ,nog steeds in gr.
in de goede tijden hadden ze een mooi grijze pak met een pet op. maar de grieken hadden altijd een mooi naam voor de griekse post bedrijf, Ελληνικα βραδυδρομια.
[Afbeelding: 2d9emub.jpg]
Bij ons in het dorp is er geen enkele winkel en maar één kafenion. Niettegenstaande de gele brievenbusbox naast het kafenion hangt wordt deze niet gebruikt. Ook het dorp heeft uiteraard geen straatnaam of nummer, alhoewel je op verschillende oude huizen nog een huisnummer kan waarnemen met wat moeite. De post wordt dus gewoon in het kafenion afgegeven of wordt van "beneden" waar het "grote postkantoor" is gevestigd door een dopsbewoner meegebracht.

Daar ik nogal een moeilijke voornaam heb voor de Grieken is het ondertussen al Yannis geworden en onze familienaam is ook al "verKretenzerd" aangezien die eindigd op -on is het dus nu -onakis. Big Grin

Begrijpen jullie nu waarom wij daar zo graag zijn...Big Grin ;)
(31 August 2011, 14:56)Tzimis Bazoukas schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




daarom ,tenmiste vroeger ,had de griek geen psychiater nodig. hij luchte zijn hart altijd bij de postbode of de taxi chauffer .

Grappig, dus net zoals wij vroeger bij onze kapper op de hoogte werden gehouden van de laatste nieuwtjes in het dorp deed bij jullie de postbode dat?