Oríste! - jóuw Griekenland forum

Volledige versie: Griekenlandhaat
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Ik dacht dat we van de Telegraaf en vergelijkbare binnen- en buitenlandse bladen en televisieprogramma's nu wel alle vuilstort over Griekenland achter de rug hadden.Maar Theodoor Holman columnist van het vnl Amsterdamse dagblad Het Parool doet er vandaag nog eens een schepje bovenop(zie hieronder).Schandelijk en stupide.Ik stuurde al een vlammend protest en zet als anderen zich ook geroepen voelen hier wel even een directe link naar de hoofddirektrice neer.

Griekse economie
26-11-11 12:00 uur THEODOR HOLMAN

Ik zocht mijn oude vriend Ferneukeros, de Griekse schaapsherder, weer eens op.

'Ha Ferneukeros, tijd niet gezien, gaat het goed?'

'Ja, ik ben heel blij. Mijn schapen zijn namelijk ziek.'

'Ziek? Dat is toch vreselijk. Wat erg voor je. Ik bedoel: waarom zeg je dat je blij bent?'

'Dat is nou Griekse economie. Als mijn schapen ziek zijn, hoef ik minder schapen te hoeden en heb ik meer vrije tijd over. Dat is het eerste voordeel. Gaan mijn schapen dood, dan stijgt de prijs van de overige schapen. Dat is het tweede voordeel.'

Ferneukeros gaf mij een glas ouzo en ging verder.

'Nu zou ik mijn schapen stiekem kunnen slachten, om de prijs op te drijven, maar dan zeggen ze dat ik een slechte hoeder ben. Dan verkoop ik helemaal niets meer en gaat men naar de concurrentie. Snap je wel?'

Ik snapte er niets van, maar ik snap tegenwoordig sowieso niets van economie.

'Ik vind het heel zielig voor jullie dat jullie uit de euro moeten, Ferneukeros,' zei ik, want ik wilde iets aardigs zeggen.

'Nou, daar ben ik juist heel blij mee. Het kan mij niet snel genoeg gebeuren,' antwoordde Ferneukeros.

'Vertel,' zei ik.

Ferneukeros ging er eens goed voor zitten en terwijl hij een ziek schaap aaide (ze leden, zag ik, allemaal aan schoolziekte), zei hij: 'Kijk, als de drachme terugkeert, kan iedereen weer normaal worden betaald en zelfs hogere salarissen krijgen dan vroeger. Snap je wel?'

'Nee.'

'Nou, stel dat een drachme een dubbeltje waard is. Vroeger verkocht ik een schaap voor tien euro. Heel vroeger, vóór de euro, was dat tien drachme. Als ik nu een schaap voor vijftig drachme verkoop, heb ik meer drachmen voor een schaap gekregen dan vroeger, terwijl het schaap in euro's onbetaalbaar zou worden. Snap je wel?'

'Dat is Griekse economie?'

'Ja, dat wil nu iedereen. We willen terug naar de drachme. Dan kan onze overheid gewoon zo veel drachmen drukken als men wil.'

'Maar Ferneukeros, dan krijg je inflatie! Dan kost een brood straks vijfhonderd drachme.'

'Zo veel geld heeft de bakker nooit gezien. Die zal zeer blij zijn.'

Verbaasd aaide ik ook een gezond Grieks schaap. Toen zei Ferneukeros: 'Een Griekse uitdrukking luidt: zieke schapen gedijen het best op het droge.'

----------------------------------------------------------------------

Ronduit belachelijk!!!
Inderdaad een typisch staaltje van haat kweken...
Die man verdiend een standbeeld,

maar dan wel een waar hij onder ligt.
WAT EEN EIKEL (de schrijver van dat stuk in de krant bedoel ik dan he)
Ik heb nog iets klaar liggen, stukje rots,weegt 50 kilo zit 10 meter ketting aan en wordt gebruikt als anker in het meertje om een kaik van achter vast te leggen, heb hem bewaard voor zulke gelegenheden, een nieuwe maken kost me een half uur, dus wie volgt.
Ik kom je helpen die vent te verzuipen. (of mag ik dat niet zeggen)
Theodor Holman was een dikke vriend van Theo van Gogh die het beledigen tot een volkscultuur heeft gemaakt. Het motto van "recht op vrije meningsuiting" is zo verworden tot het "recht op vrije belediging".
Theo is op een akelige manier om het leven gekomen maar ik vind niet dat hij en zijn maat Holman bijdragen tot een prettig leefklimaat. Toen niet en nu dus ook weer niet.
Dergelijke krantenartikels, die naam niet waardig, zijn inderdaad regelrechtige Griekenlandhaat, met een totaal gebrek aan respect voor de doorsnee Griek. Alleen al de naam 'Ferneukeros' zegt veel over het niveau, of beter gezegd het gebrek aan enig niveau.
De doorsnee Griek kan en kon niet verhelpen wat in zijn land gebeurd is tijdens de laatste jaren en vooral maanden. De doorsnee Griek die plots een groot percentage van zijn wedde afgepakt ziet, en meer belastingen moet betalen, kan geen schuld aangewreven worden. maar wel het zeer klein percentage van (welvarende) Grieken die gesjoemeld heeft, of in allerijl een groen zeil besteld heeft om zijn zwembad af te schermen voor Google Satellite View, om zodoende geen belastingen te moeten betalen. Giorgios en Spiros, die braafjes gaan werken, verdienen meer respect dan zomaar uitgespuwd te worden door een wellicht onwetend stuk reporter die zich journalist noemt.

Meer nog: in Nederland ziet de situatie er wat rooskleuriger uit dan in België. Het is amper van gisteren geleden dat de Belgische rente tot 5,87% gestegen is, en dat de rating voor België door S&P verlaagd werd. Die rentestijging is met angstaanjagende snelheid de hoogte ingeschoten. Vandaag is er eindelijk een begroting, maar het is nog afwachten hoe de financiële wereld komende maandag zal reageren. Als de economische vooruitzichten nog drastisch slechter zouden worden, dan zal de komende regering misschien - nogmaals - verplicht worden om drastischer besparingen op te zetten.
Ik wil maar zeggen: België is ook op zeer snelle tijd aan het afglijden, van goede leerling naar middelmatige of zelfs slechtere leerling van de Europese klas. Het kan dus allemaal bijzonder vlug gaan. In Griekenland hebben ze een paar jaar geleden ook niet zien aankomen dat het zo snel dramatisch zou worden. Giorgios en Spiros zijn daar het slachtoffer van, en beseffen nog niet ten volle in welke storm ze terecht gekomen zijn. Maar of dat Nederlands stuk reporter daar leedvermaak moet over tonen... da 's eerder laag bij de grond.
Deze provocateur a.k.a vriendje van Van Gogh a.k.a. Weduwe van Van Gogh (en dan heb ik het niet over de schilder) is best genegeerd. Dit soort lui kicken juist op de publiciteit die ze, in welke vorm dan ook, krijgen. Ik heb aan Van Gogh nog nooit één woord vuilgemaakt, laat staan dat ik dat bij een wanna be zou doen.
Voor de moord op Theo van Gogh was hij vooral de eenzame man die met z'n beesten woonde en pech had in de liefde. Maar sinds drie jaar staat Theodor Holman bekend als "de vriend van Theo" of zelfs "weduwe van Gogh". Een gesprek met de schrijver die happy endings teleurstellend vindt.
----------------------------------------------------------------------------------
Dit is het begin van zijn eigen site.
Eigenlijk iemand die aandacht over de rug van anderen probeert te krijgen ,nergens bijhoort tot theo vermoord word
Hierna een beetje bekent geworden en nu ook al kenner van Griekenland
Ach het is een stukje in een krant waarvan ik de lezers inschat zelf te kunnen denken en Theodor met een korreltje zout nemen.
Neemt niet weg dat hij de mensen die niet zo bekend zijn met Griekenland en de Grieken door dit waardeloze verhaal er toe aanzet om niet naar Griekenland of de eilanden te gaan.
Ik kan me nauwelijks voorstellen dat er lezers van die krant zijn die dit berichtje serieus nemen.
Daar is het m.i. vele malen te stupide voor.
Als vaste lezer van het Parool sla ik de column van Holman standaard over. Niet goed voor je humeur en van wat erin staat word je nooit wijzer. In iedere krant of tijdschrift staat wel een columnist die het alleen te doen is om te provoceren. Lekker negeren. Ik raad iedereen hier aan dit ook te doen.
Ik heb een paar jaar terug een dokumentaire over Theodor Holman gezien op tv.
Eigenlijk een zielig figuur die zijn hele leven al met depressies worstelt...(en daardoor zijn zijn berichtjes ook altijd negatief) en schopt hij overal tegenaan ... Hij Kan niet anders schrijven omdat hij in zijn negativiteit wilt blijven hangen..
Het lijkt er vaak op dat hij op die manier zijn aandacht probeert te vragen...Niet de aandacht voor zijn collum, maar wel de aandacht voor zichzelf..
Zielig is dat eigenlijk, je zal daar maar last van hebben..hmmm
Wij leven in een Democracy en ik zou alles doen zo dat Holman vrij kan schrijven.
in een andere geval ,maar met alle gevolgen van een dictatuur zou ik hem de hand met de bijl afhaken, maar als griek moet de democracy kiezen. het is niet de beste keuze, maar het bettere van alle slechte.
walgelijk stukje, dit soort schrijvers zul je steeds hebben, nu is het griekenland morgen richten ze hun pijlen op buitenlanders, of moslims en daarna op homo's. Dit stukje zegt meer over de schrijver dan over de grieken zelf.
Trouwens die griekse crisis werd niet daar de doornsee griek veroorzaakt maar door hun politici, en internationale speculanten.
Als grieken kunnen sjoemelen met belastingen komt dit toch door dat de griekse regering hiertegen niet streng genoeg optreed.
Kijk naar ons belgie , dankzij het onophoudelijk geruzie bij onze politici hebben wij reeds meer dan 500 dagen geen beleid die naam waardig, hierdoor zijn wij zelf terechtgekomen bij de slechte leerlingen binnen europa en gaaan we zo griekenland achterna. Ik zou het echt niet prettig vinden dat ze in het buitenland mij hiervan de schuld gaven, daarom heb ik zoveel medelijden met die doorsnee grieken.
Het voordeel van een democratie is dan wel weer dat wij met zijn allen kunnen melden op dit forum dat wij Holman een loser vinden. En een ander voordeel is dat wij een verscheidenheid aan kranten hebben waarvan een deel toch een wat genuanceerder beeld geeft. Gelukkig leest niet iedereen de T of het P.
't Is me wat met dat Holenmens. Theodor Holman is iemand die grof en meedogenloos schelden tot dure plicht verheven heeft, wat mij betreft niet iemand die je au serieux zou moeten nemen.
Hoe was het trouwens met jullie
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




na het beluisteren van deze column van Henk Spaan laatst? ;)
@Tina.Om eerlijk te zijn vind ik de door Spaan genoemde gerechten ook niet direct culinaire hoogstandjes.En veel van het goede komt inderdaad uit de Turkse en de wél verfijnde Libanese keuken.

Ik wil toch nog even een lans breken voor Theo van Gogh.Hij toonde zich in zijn 328 diepteinterviews --"Een prettig gesprek" -- een ware grootmeester, met kennis van zaken en veel beleefdheid en respect
voor de geïnterviewden.
Hij was een groot en produktief filmer voor een veel te klein publiek.Een aantal van zijn creaties zijn met Amerikaanse(Buscemi) remakes gehonoreerd.
Ook verrijkte hij Nederland met een zeer verantwoorde televisie-serie op
basis van het drama "Medea".
Kortom een groot kunstenaar, die niet bij het grof vuil thuishoort van de
huidige pandemische kapitaal-crisis.
Theo van Gogh de filmer en Theo van Gogh de mens zijn twee verschillende zaken.
Een man van extremen, net als Holman. Deze laatste hoeft van mij dan ook niet per se bij het grof vuil, zoals boven gesuggereerd. Hoe smakeloos zijn Parooltirade ook moge zijn, hij stal mijn hart in de Nacht van Brel. Een úren durende radio-uitzending over Jacques Brel, geëntameerd en gepresenteerd door Holman. Nou heb ik een zwak voor Brel, dat zal het misschien zijn. Van dat Griekse pathos hè? ;)
(27 November 2011, 09:25)gradusn schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Neemt niet weg dat hij de mensen die niet zo bekend zijn met Griekenland en de Grieken door dit waardeloze verhaal er toe aanzet om niet naar Griekenland of de eilanden te gaan.

Is waar wat je zegt Gradus, ik zie het zelfde om me heen gebeuren, in mijn kennisen kring zijn er maar weinig die er echt iets vanaf weten zoals het er nu voor staat, ze hebben het er alleen maar over dat het er hierdoor hier ook minder aan toe gaat. Devilish Het is zo makkelijk om met het wijzende vingertje in de richting van de Grieken te wijzen, maar vergeten dat het aan de hoge heren heeft gelegen dat het er nu zo een zooitje is.

Het gezegde zegt niet voor niets "het mooiste vermaak is leed vermaak" Angry

Wordt behoorlijk moe van al deze vooroordelen van onwetende mensen die het wel denken te weten
"Ze hebben de klok ooit horen luiden, maar weten niet waar de klepel hangt"

Toch zullen er gelukkig nog mensen zijn die de Grieken en hun prachtige land een warm hart blijven toedragen en er zeker niet wegblijven :).....

Imogen zwaaivlag
Ik heb het stukje van Henk Spaan dat Tina noemde beluisterd.
Nu hou ik van lachen, zoals de meeste mensen. Toen ik nog in Nederland woonde, ging ik ook regelmatig naar cabaret. Dat niet iedereen hetzelfde gevoel voor humor deelt is begrijpelijk. Waarom lijkt het alleen de laatste jaren een trend te zijn, om het extreem afgeven op anderen als humor te zien?

Gisteravond werd er ook een klein grapje gemaakt tijdens de Sinterklaas uitzending van Paul de Leeuw, maar dat vond ik geen grens overgaan. Ze hadden het over een muntje opgooien voor de EK-selectie en het grapje was, dat de Grieken er dan met het muntje vandoor zouden gaan.
Nou ben ik wel moe van al die grappen omtrent de Grieken, maar deze was niet ronduit kwetsend.
Dat van Henk Spaan wel in zijn tirade over de Griekse keuken. Hij heeft waarschijnlijk ook nog nooit de kookkunsten van mijn schoonmoeder geproefd. Of misschien is hij wel het type man; wat de boer niet kent, dat eet hij niet.
Hoe dan ook, of de Griekse keuken je nu wel of niet trekt, dat wat hij deed was in mijn optiek respectloos, kwetsend en zelfs haatzaaiend.
Daarom kon ik het niet laten even een berichtje naar de KRO te sturen. Ben benieuwd of zij reageren.
Angry


Het z.g.n humoristisch verspinsel ( is geen fout,want hij heeft blijkbaar geen hersens) van deze zieke geest valt onder de categorie plat en goedkoop zelf weer onder de aandacht komen.
Ik heb sinds 1980 twee maal per jaar vakantie gevierd op diverse Griekse eilanden en ben trots Griekse vrienden te hebben.
Maar in een verenigd europa ga ik ervan uit dat je opkomt voor je lidstaat vrienden en de hetse tegen gaat. Blijkbaar is er in Brussel geen vriendschap en gezond boeren verstand te ontdekken. De eis tot bezuinigen die de Griekse overheid door de strot is gewrongen kan alleen maar leiden tot het gedwongen weg halen van gelden en arbeid bij de categorie die direct door de overheid wordt betaald en tewerk gesteld.
Dat hierdoor de binnenlandse economie getroffen wordt en het uiteindelijk binnen deze korte gestelde termijn niet haalbaar is, wordt even vergeten. Er zit ook niet echt een lange termijn visie achter van uit Brussel. Het is meer een vorm van chantage,als de Griekse overheid niet aan de eisen voldoet binnen de gestelde termijn wordt de geldkraan dicht gedraaid. Is dan alles koek en ei in de griekse overheid?
Nee, natuurlijk niet maar help een lidstaat (vriend) met het invoeren van systemen die op termijn gedragen worden en te kontroleren zijn.
Dan komt er weer structuur in een samenleving. De huidige eisen geven geen oplossing op termijn.
Stimuleer de Griekse export door export producten vanuit Griekenland een aparte status te geven. Nu gaat de griekse export ten onder aan de export van dezelfde producten uit Italie,Spanje en Portugal.
Stop dus ook met het zwart maken van een hele categorie hard werkende mensen en accepteer dat de Europese unie er ook jaren over heeft gedaan om te komen waar ze nu staan.
Geef de Grieken dus ook de tijd om orde op zaken te brengen en help je vrienden. Dat doe je niet door ze kapot te maken.

Eftychisméno to Néo Étos
@Go...; dat wordt "no go", beste man of vrouw.We moete en we zalle met 17 of met 27 onder het neo-liberale juk door tot we er dood of straatarm bij neer vallen, zoals Griekenland nu al op de knieën gedwongen is en op de laatste klap ligt te wachten. De bank-dictators waar we door gegijzeld worden kennen géén medelijden of uitzonderingen.
Dat zou hún systeem onderuit halen; en dat kan natuurkijk echt niet!
Aleko de griek is maar tijdelijk op de knieen. wat zegt de lied??
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




@ gocartmozart: Met je quote "Blijkbaar is er in Brussel geen vriendschap en gezond boeren verstand te ontdekken." -> Wellicht mag ik er van uit gaan dat je met "Brussel" sommige beleidsinstanties op Europees vlak bedoelt, en niet de "Brusselaars" of de "Belgen".
Want net zoals in Nederland zijn er in ons land een groot aantal mensen die het heel goed menen met het noodlijdende Griekenland... maar helaas ook een aantal mensen die het niet zo goed menen.
Diegenen die het niét goed menen, doen dat wellicht uit een stuk onwetendheid.
Goed dat wij de positieve kritieken van o.a. Roosmarijn Mavrikou bekend kunnen maken... wat ik trouwens ook deed.