Oríste! - jóuw Griekenland forum

Volledige versie: EU-voedselhulpprogramma
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Vorige week maakte de Europese Commissie bekend dat het sinds 1987 bestaande voedselhulpprogramma voor minderbedeelde EU-burgers nog twee jaar door zal gaan. Het programma dat zal aan 18 -19 miljoen minderbedeelde burgers in de 20 van de 27 EU-lidstaten die om die steun hebben gevraagd voedselhulp bieden. Het jaarlijkse plafond is gesteld op € 500 miljoen. De Commissie verklaarde onder meer dat "De huidige economische crisis en de barre weersomstandigheden hebben een grote invloed gehad op de armen. Miljoenen daklozen, werklozen, ouderen of gehandicapten, maar ook grote gezinnen en alleenstaande ouders profiteren momenteel van het EU-voedselhulp programma.
Onderstaande tabel geeft aan welk bedrag aan de respectievelijke Lidstaten is toebedeeld en hoeveel dat per lidstaat is in procenten van het totaal. Tevens is aangenomen dat de bedragen per lidstaat zich in een bepaalde mate verhouden tot het totale bedrag. Dat verhoudingscijfer is toegepast op de 19 mln hulpbehoevenden die volgens de EU gebruik maken van het voedselhulpprogramma zodat per lidstaat een inzicht is verkregen om hoeveel mensen het gaat.

De cijfers en tabel zijn als bijlage biijgevoegd.

In het algemeen valt op dat meer dan een derde van het steunbedrag wordt opgesoupeerd door Spanje, Italië, en in minder mate Portugal. Nog eens bijna 30 procent gaat naar de voormalige Oostbloklanden.
Wat ook opvalt is dat wanneer we naar Zuid-Europa kijken in landen als Spanje en Italië veel meer, zowel absoluut als relatief, geparticipeerd wordt in het programma dab in Griekenland terwijl de EU van Griekenland in 2008 aannam dat ca 2 mln mensen in armoede dreigde te vervallen. Bovendien is ook het percentage van het Griekse budget in 2012 ten opzichte van 2008 nagenoeg niet veranderd (4.33% vs 4.23%). Gelet op de economische ontwikkelingen vorig jaar en de huidige economische malaise en toenemende armoede, lijkt het of Griekenland verkeerde gegevens heeft aangeleverd ten behoeve van deelname aan het programma dan wel dat de EU de situatie in Griekenland niet onderkent en een eigen koers vaart. Dat laatste lijkt, gezien de huidige ontwikkelingen, niet onwaarschijnlijk.


wat ik me afvraag, waarom merken die mensen, die dat nodig hebben, er zo weinig van? eigenlijk schandalig dat dit in het 'rijke' europa nodig is. aan de ene kant doelbewust landen naar de afgrond brengen en dan een doekje voor het bloeden geven. europa moet zich schamen!
en wat wil je meezeggen?? moeten wij zo als vroeger Help de Russen de winter door of de Polen nu ook voedselpakketen voor de grieeken verzamelen??
of wil je zeggen dat de corrutpe grieken weer valse cijfers hebeen gelevert?? dat weten wij inmiddels ,heeft een naam het beestje ook, griek statistics noemen ze dat.
Sommigen mensen beheersen de techniek en hebben het verheven tot kunst om een vraag te stellen en tegelijkertijd zelf op hun eigen vraag het antwoord te geven. Tzimis, jij bent het levende bewijs en behoort tot die uitzonderlijke groep mensen die dat kan. Echter pas op om te veralgemeniseren en de illusie te koesteren namens allen te spreken. Wat de cijfers suggereren, leeft in de geest van de lezer. Cijfers spreken niet, zijn statisch. Dus mijn antwoord op je vraag “en wat wil je meezeggen??”: niets! Dat is des lezers. Maar of de lezer nu links- of rechtsom gaat, staat vast dat Griekenland niet krijgt wat het nodig heeft. Een al dan niet bewuste foute opgave van Griekenland of een onjuiste EU-beslissing doet aan die conclusie niet af.
Toch kom je weer bij de overheid uit. Die zal de hulp moeten aanvragen en organiseren.
Italië aantal inwoners plus minus 58.000.000
Spanje plus minus 46.000.000
Griekenland plus minus 11.000.000
Dus ............wat is nu het probleem?
dus je antwoord gogozot is <> zegt het maar zonder de rest van de preek. het was een vraag in de vorm van zijn antwoord ook.
rustig, niet boos worden.
ik koester geen illusies , er staat Tzimis Bazoukas , en spreek voor zich zelf. het <> dat is dichterlijke vrijheid!!
ik kontroleer dagelijks mijn stand punten, en ben zeker niet de enige die zo denkt.
groet.
Jef, volgens mij is er niet gesteld dat er een probleem is maar wel is vastgesteld dat er verhoudingsgewijs iets vreemd aan de hand. De inwonersaantallen helpen dat niet helder te maken Jef. Op basis van de toedeling in euro’s aan de lidstaten kan je berekenen hoe het land zich verhoudt tot het totaal toegekende bedrag. Voor Spanje en Italie kom je dan uit op 1 op de 5 tot 7 komt in aanmerking voor het programma itt Griekenland waar het zou gaan om 1 op de 23
Jullie maken je druk over cijfers, maar niet over het feit dat door alle maatregelen, die genomen zijn door de EU, mensen hulp nodig hebben om niet te verhongeren. Wat ik hier lees, maken jullie je hier niet druk over. Vindt hier een gewenningsproces plaats?
Je er hier druk over maken heeft helemaal geen zin. Slecht voor je gezondheid. Zelf wat doen om daar op kleine schaal te helpen is veel beter. Ik zeg altijd maar: metselen is heel wat anders dan praten over metselen.
nee dat bedoel ik niet Chris. Het zal me een zorg zijn welk land hoeveel hulp krijgt. Ik vind het bedenkelijk dat het zover heeft moeten komen, dat er voedselhulp gegeven moet worden aan de ene kant, terwijl aan de andere kant geeist wordt dat die landen onmenselijke maatregelen moeten nemen ten aanzien van hun eigen bevolking. En dan het verschijnsel 'voedselhulp' in Europa, dat het zover heeft moeten komen. We moeten ons schamen dat we het zover hebben laten komen, hoewel ik ook besef dat ik niet zou weten hoe wij het tij kunnen keren.
Cijfers of geen cijfers, vaststaat dat in de EU 43 miljoen mensen leven met een risico op voedselarmoede. Het aantal wordt overigens sterk beïnvloed door de toetreding tot de EU van de voormalige Oostbloklanden. Dat van die 43 miljoen potentiële armen slechts 18 miljoen een helpende hand wordt geboden is schandalig. En dan nog mag men blij zijn dat Europa deze taak op zich neemt. Het onlangs tot stand gekomen akkoord is zeker niet te danken aan Nederland. Dat land was faliekant tegen ophoging van het bedrag en voedselverstrekking door de EU. Nederland vond dat namelijk een nationale aangelegenheid. Kan men zich het voorstellen met de huidige economische malaise waardoor hier te lande steeds meer mensen moeten strijden om te overleven en dan de plannen van diezelfde Nederlandse regering om nog eens miljarden te bezuinigen. Het is zacht gezegd niet onwaarschijnlijk dat de Nederlandse overheid in dat geval helemaal geen geld voor voedselhulp reserveert. Tot op heden heeft NL nog nooit een verzoek gedaan om als lidstaat van die EU-pot gebruik te mogen maken. Benieuwd of dat in de toekomst wel gebeurt.
Connie, ik stelde vandaag precies dezelfde vraag als jij. Ik zit in het bestuur van de oudervereniging van een gymnasium hier op kos. Wij kregen zo vandaag over deze hulpactie te horen en er werd ook gevraagd of we families wisten die voedselhulp nodig zouden hebben. Ik krijg ook dat 'dubbele' gevoel van eerst alle strenge maatregelen, 'alles afpakken' en dan moeten we ook nog dankjewel gaan zeggen voor de voedselpakketten. Nee, dit gaat mijn petje ook te boven.
[/size]@Nanny, het is niet zo dat de EU de toekenning zelfstandig beslist. De Lidstaat moet daar een verzoek toe dan. De facto moet in dit geval Griekenland zichzelf bedanken. Nederland vraagt bijvoorbeeld geen hulp aan, terwijl België wel weer een beroep doet op dit EU-programma. Een programma dat overigens in het verleden (86/87) is opgezet door de EU om vooral van de landbouwoverschotten af te komen. Die overschotten zijn nu 'verleden' en worden de producten in de markt aangekocht. Wat er ook zij van het programma, de hulp etc vanuit EU, ik ben van mening dat als je ergens recht op hebt daar ook gebruik van moet maken zodat de hulp daar terecht komt waar ie voor bedoeld is.
Overigens ben ik blij dat ook de Griekse landbouw de tussenhandel en de enorme marges beu is en bereid is rechtstreeks aan consumenten te leveren. Ter illustratie voeg ik de tekst van een artikel uit een Nederlands landbouwblad bij zoals dat op 6 maart jl. werd gepubliceerd.

[font=Tahoma]Grieken verdringen zich voor piepers
5 mrt 2012
Thessaloniki – Honderden Grieken verdringen zich in Thessaloniki voor aardappelen die rechtstreeks door boeren worden geleverd.
001_boerderij-image-1006491.jpeg
Vanwege de crisis zoeken boeren naar manieren de tussenhandel en supermarkten uit te schakelen.
De aardappelen worden verkocht voor 5 euro voor een zak van 20 kilo.
Getroffen door bezuinigingen en een krimpende economie kiezen Griekse consumenten vaker voor een goedkoper alternatief voor de supermarkt. Het betreft een initiatief opgezet door de landbouwfaculteit van de Aristoteles-universiteit. Ook in de plaats Katerini worden aardappels meer buiten de supermarkt om gekocht. De aardappelverkoop trekt klanten uit alle lagen van de bevolking.
door Jan Cees Bron 5 mrt 2012 Bron:Boerderij[/font]
[size=medium]
Geloof dat je @gogozot niet helemaal begrijpt wat @nanny en ik bedoelen. Het gaat er niet om wie wat aanvraagt. Het is een schande dat het zg. rijke Westen gebruik moet maken van dit verschijnsel en wat betreft Griekenland, Spanje, Italië en Portugal verlangt/eist de EU onmenselijke maatregelen en denkt absoluut niet na over de uitwerking voor de bevolking.
Ook die landbouwoverschotten zijn het gevolg van een totaal verkeerd beleid van de EU en om hun geweten te sussen wordt zo'n programma in het leven geroepen. Ik ben voorstander van een verenigd Europa maar niet op deze manier. Denk dat het een kwestie van mentaliteit is en dat word ik niet vrolijk van.
Ja juist.
In een intervieuw heeft Papadimas gezegd dat als Griekenland faiiliet zou gaan er een probleem is omdat er niet meer geimporteerd kan worden. En dan is de vraag voor wie dat een probleem is. Ik denk dat Griekenland zich heel aardig zelf redden kan, en dat andere landen dan een probleem hebben omdat ze niet exporteren kunnen, en dus een leuke klant kwijtraken.
Inderdaad heel goed dat met die aardappels waar de tussenhandelaar dus nu langzaam verdwijnt. En hopelijk is dit nog maar het begin en komt daar nu een gezonde handel met betaalbare prijzen. Dus niet alleen met de aardappels maar ook met de olijfolie, fruit, etc. Met de lonen die er nu komen is de verhouding met de prijzen helemaal uit zijn evenwicht.
Ik hoorde vandaag een lerares, die voor het eerste jaar hier op een gymnasium werkt, verdient 580 euro. Ze komt van het vasteland dus moet hier woonruimte huren, 300 euro? Oke zeg 250. En hoe kom je dan de maand door? [/font]