Oríste! - jóuw Griekenland forum

Volledige versie: Informatie GPS
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Wij willen een GPS aan gaan schaffen voor onze wandeltochten in Griekenland. Aangezien de wandelroutes niet altijd even goed gemarkeerd zijn, denken we dat de aanschaf van een GPS ons daarbij goed kan ondersteunen. Maar.....ik heb al veel rond gesnuffeld op internet, maar de keuze is reuze....Heeft er iemand goede of juist minder goede ervaringen met zijn GPS en waar moet ik goed op letten bij de aanschaf?
Hallo Angeliki,
Wij hebben al jaren goede ervaring met onze Garmin Etrex Vista hcx. Ik heb geen idee of dit model nog in de handel is want we hebben hem echt al jaaaaren.
We geocachen er mee maar gebruiken hem ook om wandelingen in op te slaan, zowel voorafgaand aan een vakantie als wel eigen wandelingen die we maken.
Sinds kort gebruiken we kaarten van OpenStreetMap om wat meer gedetailleerde gegevens van een gebied bij de hand te hebben. Voor Griekenland hebben hier echter nog geen ervaring mee.
Het voordeel van een gps is dat je er bijvoorbeeld je startpunt in op kunt slaan zodat je altijd de terugweg kunt vinden. Ook kun je een zogenaamde tracklog maken waarop je kunt zien hoe je bent gelopen en je dus dezelfde route terug kunt nemen mocht je het echt niet meer weten.
Het is ook leuk om na een wandeling, die je dan opslaat in je gps, in Google earth te zien waar je langs bent gelopen.
Voor gps wandelingen gebruiken we vaak de sites Wikiloc en Gpsies. Op deze sites staan wandelingen van over de wereld dus ook veel in Griekenland.

Welk model je neemt hangt ook erg af van wat je er mee wilt. Degene die wij gebruiken is redelijk uitgebreid maar wil je alleen af en toe de gps met wandelen gebruiken kun je het naar mijn idee ook af met een iets simpeler model.

Succes met het uitzoeken en hopelijk reageren er wat meer mensen zodat je uit diverse ervaringen kunt putten.
Het verhaal van bob-jerry is geen speld tussen te krijgen. Vraag advies bij een goede bergsport zaak. Van levensbelang is, dat hij echt waterdicht is en een accu heeft, welke lang meegaat, zodat je ook na een lang oponthoud de weg (terug) vinden kan.
Met mijn GSM kan ik ook GPS gebruiken. Voor niet al te lange wandelingen van zo'n 3 uur is dat ook voldoende?????
......................Van levensbelang is, dat hij echt waterdicht is en een accu heeft, welke lang meegaat, .....................

Zorg dat je een losse 'powerbank' in je rugzakje hebt. Een Powerbank is een universele losse accu die je met een standaard kabeltje op je GPS (of mobieltje of tablet) aansluit. Weegt iets van 150 gram, dus daar heb je geen last van.
Wanneer de accu van je GPS (of ander apparaat) leeg is, kan je dan toch verder navigeren. Bij de BCC heb ik er eentje gekocht voor 29 euro, maar ze hebben ook goedkopere, minder krachtige, modellen die ook zullen voldoen.
Garmin Dakota 20. Voldoet prima voor wandelingen op Kreta, ik gebruik dit apparaat al een tijdje en is gemakkelijk in gebruik en een vriendelijke prijs.
Iedereen heeft natuurlijk zijn/haar ervaringen. Wij gebruiken ipv een accu "gewoon" 2 oplaadbare batterijen en we hebben een setje volle batterijen in de rugzak. Onze Garmin houdt het makkelijk een dag vol op een setje batterijen. En zijn de batterijen bijna leeg geeft de Etrex een signaal zodat je, zonder verlies van gegevens, de batterijen even kunt vervangen.

Wat betreft de vraag over de GSM; voor wandelingen hebben wij daar geen ervaring mee.
Ik zou me kunnen voorstellen dat je met een "echte" gps meer mogelijkheden hebt zoals waypoints maken, een tracklog gebruiken, een goed kompas tot je beschikking hebben etc. maar dat is slechts een veronderstelling. Daarbij is het wel prettig om onderweg te weten dat de gps niet bijna leeg is en je je eigen weg moet terug gaan zoeken.

Het waterdicht zijn klinkt mij wel als belangrijk. We hebben regelmatig een stevige bui te verduren gehad en dan is het wel fijn dat de gps het blijft doen.
Angeliki,

Ik heb veel gehad aan de informatie van Waypoint in Notter.
Er zijn meerdere filialen.
Zij zijn zeer deskundig op GPS en geven zeer goede informatie.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

Garmin E-trex staat ook op deze site.

Voor Griekenland kun je kaarten kopen bij Anavasi, deze hebben ook topografische kaarten voor de GPS.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
&id=3
Ook kan je gebruik maken van de Openstreet maps.
Deze zijn gratis.
Griekenland zit er volgens mij er niet bij ?
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.


Maar pas op; de GPS lost niet alle problemen op, je gezond verstand, zal je altijd nodig hebben.
Ook moet je leren omgaan met zo'n GPS apparaat.
Vooral wat kan ik ermee ?
Hoe moet ik omgaan met de beperkingen ?
Je hebt hiervoor kennismakingsdagen.
Je kunt ook een apparaat huren bij Waypoint.
Dan kan je zelf een voelen, wat betekent dit voor mij ?
En is dit iets voor mij ?

Ik heb zelf Garmin Oregon 450, geweldig apparaat.
In Nederland gebruik ik dit apparaat voor fietsen.
Ook in Duitsland en andere landen gebruik ik de Garmin Oregon voor fietsen en wandelen.
Daarvoor gebruik ik TOPO Duitsland
In Oostenrijk ga ik bergwandelingen maken, hiervoor is de GPS ideaal.
Als ik met een groep ga wandelen, gebruik ik de GPS ook.
Ik maak gebruik van TOPO Alpin landen en TOPO Oostenrijk en Zwitserland.
Dan neem ik het Ik het spoor (Tracks) op, dan kun je later op je laptop/PC/enz in Google map bekijken waar je gelopen heb.
In Griekenland loop ik ook veel (Vasteland).
Ik heb kaarten van Anavasi.

Je kunt kant en klare routes downloaden van eilanden, vaste land, enz.
Daar zijn meerdere sites beschikbaar.
Bv. Pilion Walks.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

Je kunt hier ook de GPS waypoints downloaden. Dan heb je kant en klare routes.
Km staan er bij, hoogte verschillen staan er bij.
Dus je kunt kiezen wat het best bij jou past.

Ik gebruik altijd spoor aan, dan kun je altijd –in geval van nood- de weg terug vinden.
Ook gebruik ik altijd een waypoint maken op de plaats waar ik verblijf. Bv. Camping.
Dit geld ook voor het startpunt waar de auto staat.
Je kunt dan de kortste weg navigeren naar het startpunt.

Op de PC/laptop heb je een programma van Garmin “MapSource” en het nieuwste “BaseCamp" (Allebei gratis programma’s).
Je kunt in deze programma’s je eigen routes maken.

Veel sterkte en succes.
Ik bezit een Garmin etrex maar gebruik hem nog maar zelden sinds ik wikiloc op mijn iphone heb. Bevalt prima, makkelijk in gebruik in combinatie met openstreetmap. Enige nadeel de accu duur.
Bedankt allemaal voor de informatie. We hebben besloten om bij Waypoints een kijkje te gaan nemen, voordat we er eentje aanschaffen en ik zal met veel plezier nog de informatie gebruiken die jullie me gegeven hebben. Top zo'n forum Smile!
Hallo,
Wij hebben zelf de Garmin Dakota 20 prima apparaat. Wij gebruiken hem voornamelijk voor Geocaching,maar ook om te fietsen. Ook wij zijn bij waypoint geweest voor informatie dat is toch echt het handigst omdat voor de één een touchscreen ideaal is en voor de ander weer niet,daar kunnen ze je alles laten zien en het goede advies geven. Nog 1 tip je kan wel het beste een gps nemen waar losse topografische kaarten opgezet kunnen worden en natuurlijk wandel/ fietskaarten. De basiskaart die er op staat heb je nl niet echt veel aan. Je kunt de dure kaarten van garmin aanschaffen,maar je kunt ze ook via marktplaats kopen ( zijn natuurlijk wel de illegale). Wanneer je een goed betrouwbaar persoon wilt die de kaarten voor je op maat maakt kun je mij een persoonlijk bericht sturen en kan ik je het emailadres geven. Succes met het uitzoeken van een goede en handige gps.
Inmiddels hebben we een Garmin Oregon 600 aangeschaft. Ik heb al heel wat uren achter de computer doorgebracht en gepuzzeld met de GPS Cool. Beetje bij beetje wordt het duidelijker. Er kan zoveel dat ik in het begin door de bomen het bos niet meer zag....zelfs niet met GPS ;), maar het begint me allemaal duidelijker te worden. Nu vooral aan het uitproberen en hopelijk in het najaar mooie wandelingen maken op Kreta. Bedankt allemaal voor jullie informatie; het heeft ons geholpen bij onze keus!
Ik heb zelf ook een garmin oregon 650t,waar mee we vaak gaan geocachen en wandelen in Griekenland. een redelijk gedetailleerde kaart van Griekenland vond ik laatst op het internet,deze is makkelijk te downloaden en te installeren via BaseCamp een gratis programma van garmin in baseCamp kun je ook wandel routes uit zetten en veel meer dingen. Een papieren kaart kan ook altijd handig zijn het is een stukje elektronica wat de geest kan geven(niet te hopen als het net nieuw is) hier is de link.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Het boek gps wijzer legt stap voor stap uit hoe je met je garmin gps kunt werken. Het is geschreven door praktijkmensen. Ook het gebruik van BaseCamp wordt uitgelegd en hoe je aan gratis kaarten kunt komen. Kijk maar eens op
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Op youtube en op de site van waypoint staan duidelijke videoinstructies over alle mogelijke garmin toestellen, het gebruik van de toestellen als mede de programma's worden duidelijk uitgelegd.
Overigens heb ik pas een montana aangeschaft, de grootste gps voor te wandelen, wel zo makkelijkals je wat ouder wordt en de letters kleiner
Wie weet er iets over de App "HERE" voor Iphone en/of Tablet ? Volgens mijn bronnen op Kreta zou dat uitstekend werken voor GPS .
Heb geen ervaring met app.Here maar kijk wel uit of deze kaarten Offline bruikbaar zijn?
Geen ervaring mee, maar mijn Tom Tom start 20 deed het prima op Kreta, Patmos, Kos, Leros en Lesbos.
Weet het voor Griekenland niet maar in de USA werkt de app uitstekend.
Op een camperforum las ik dat here een prima system is. Ik heb overigens zelf veel gebruik gemaakt van sygic. Had dat op mijn motorreizen door Europa altijd bij me.
Ik heb Here maar nog nooit gebruikt. Goede reden om het eens te proberen!
"HERE" is de voormalige Nokia kaarten app. Werkt bij mij altijd uitstekend op Kreta.
heb ondertussen "HERE" app op mijn iphone en schijnt wel degelijk offline zeer goed te werken. "Sygic" daarentegen werkte van geen kant en heb er uiteindelijk afgehaald.
Ik heb Here in gebruik. Ook in het buitenland. Net terug uit USA waar ik Here veel heb gebruikt. Een prima gratis app.
Ik gebruikte het zowel op de ipad als mijn mobiel met Android. Op beide apparaten perfect.

Op Kreta heb ik Here wel uitgeprobeerd, en ook daar werkt het prima. Verder niet al te veel ervaring op Kreta omdat ik daar zonder GPS de weg weet.

Overigens moet je als je here op een ipad wilt gebruiken er wel eentje hebbben met een Simkaart omdat er anders geen GPS ontvanger in het apparaat zit.

De kaarten had ik naar de apparaten gedownload om Here in de zgn offline modus te kunen gebruiken. Download je de (gratis) kaarten niet, dan werkt here alleen via je mobiele verbinding en dan moet je (hoge) roamingkosten betalen.