Oríste! - jóuw Griekenland forum

Volledige versie: Film
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Deze zaterdagmorgen word ik wakker op een andere plek dan de afgelopen week.
We zitten in Potamos vanwege het "grote" feest van de avond ervoor, zijn we blijven slapen in een van de accomodaties die vallen onder de organisatie van Pyrgos House.
Lanos is een mooi gastenverblijf je hebt Ano en Kato Lanos.
In Kato Lanos (boven dus) zaten we eerder tijdens de trektochten en nu dus beneden.
Het ziet er mooi en ruim uit, van alle gemakken voorzien en een in mijn ogen zeer ruime badkamer voor Griekse begrippen.
Je slaapt, leeft en zit in een grote ruimte, alleen de badkamer is gescheiden door een deur.
Het bed heeft zijn locatie op de wijnbak en eronder zie je het reservoir waar het in opgevangen werd.
Het is een authentiek Grieks huis, netjes onderhouden met een prachtige tuin waar je waarschijnlijk meer zult verblijven dan binnen.
Maar terug naar de vrijdag, via de mail werden wij min of meer verwacht om in wandelkledij om 9.00 uur ten tonele te verschijnen in het dorp Potamos.
Janneke zou ook van de partij zijn dus.......gezellig!
Wij vroeg op, spullen pakken en onderweg een broodje halen bij de bakker in Karvounades.
Ruim voor 9 uur komen we Frank tegen, "effe naar de bakker jongens".
Ook Janneke is inmiddels verschenen en verteld over haar tocht van de dag ervoor.
Potamos. -  Platia Amos. - Potamos, ik denk 35 kilometer maar voor Janneke geen probleem, die komt eenvoudig weg om te wandelen en doet dat ook.
O, vergeet ik effe uit te leggen waarom we in Potamos  zijn, dit keer geen wandeling maar een filmploeg die komt filmen voor een Griekse internet site, het gaat over kythira en wandelen, dus naast de bekende smoelwerken op affiches, posters en plakkaten nu dus ook het internet op.....of zaten we daar al?[Afbeelding: 6F847E1A-F486-47A1-9F0C-0B0D7F91ADC5.jpg]
9.00 uur...Grieken..nooit op tijd, ook nu niet.
15 minuten later verschijnt een wat grappig duo ten tonele, ze stellen zich voor en wij doen hetzelfde, hun namen ben ik na twee keer omdraaien al weer kwijt.
Wij krijgen opdracht om naar Trifilianika te rijden, het buurdorp van Potamos.
Daar op het traject naar Paleochora gaan we filmen.
Dat filmen gebeurd op het eerste deel van het dalende pad, moet diverse keren over en dan nog eens vanuit meerdere hoeken, en beide filmproducenten overleggen telkens en als Grieken overleggen.......laat maar!
Het kost veel tijd.
Hierna rijden we door naar Mitata, daar worden wat shots genomen van de zwarte grot en de weg er naar toe......ook vermoeiend en lange tijd met niets bezig.
De twee uurtjes die het zouden duren werden er meer dan vier.
De omgeving van de grot is mooi en we zitten droog.
Droog?[Afbeelding: BC5AB45F-6E43-4DB0-BF44-A9B164DE29E6.jpg]
Ja de inmiddels spookachtige kleur blauw van het uitzicht uit de grot heeft het doen regenen eerst licht maar op weg naar de auto harder, regenhoes over de rugzak...en verder.
We nemen afscheid van de Griekse uitvoering van P. Verhoeven en B. Haanstra en lopen verder naar de auto, Janneke vertrekt om 17.00 uur weer naar Athene met het vliegtuig dus meer tijd hebben we niet.
Pyrgos House sponsort de lunch, hij gaat zelf niet mee want heeft nog een interview in Mylopotamos.....de zaken gaan goed!
Het regent nog steeds en hard ook, op de inmiddels gladde asfaltwegen ontstaan spontane riviertjes, in Aroniadika pikken we een andere werknemer van Pyrgos House op en rijden in een volgepropt huurautootje richting Potamos.
Als we Aroniadika verlaten is het ineens droog, ook de straat....het blijft toch een apart dorp dat van de ongelukkige schoenmaker.
Op het dorpsplein gaat Janneke direct naar Lanos, de Kato, om haar spullen in te pakken voor de terugreis.
Wij eten weinig maar drinken des te meer, rose... Het gaat erin als Ranja.
Janneke is inmiddels ook aangeschoven en wacht op de taxie.
Takis de vriendelijk taxiechauffeur verschijnt even later, een van de weinige die wel op tijd komt.
We nemen afscheid van Janneke die met Takis vertrekt richting vliegveld.
Betalen en proberen de derde karaf wijn leeg te krijgen, maar niet doen ik wil nog effe naar t vliegveld om onze wandelaarster uit te zwaaien.
Het is druk op t kleine vliegveld, er staan al 2 toestellen, een privé toestel en een Heli.
Als we afscheid nemen van Janneke die door de douane gaat, lopen we naar buiten waar we het toestel van Olympic Air zien landen.
Zo druk heb ik het nog nooit gezien op het vliegveld, als de passagiers uit het Olympic toestel stappen stromen ook de overige toestellen leeg.
Herkennen we Nederlanders die we eerder ontmoet hebben en de Canyoing mee hebben gedaan verleden jaar. Schudden hun de hand, rennen weer naar buiten en kunnen nog net Janneke uitzwaaien pfffffffff.
In Lanos krijg ik na een heerlijke douche nog net even de tijd om het eerder geplaatste verhaal af te maken, ja deze zin klopt!
O ja wacht even, ik schrijf de verhalen en iemand anders kijkt ze weer na. Of Frank, die ze aanvult of verbeterd of vriendin Jeanette.[Afbeelding: B12F355C-035F-45A2-BAFC-8AFE521CC8EE.jpg]
Om half negen lopen we t plein op "waar blijven jullie nou?" Baas Thom van Pyrgos House zat al een tijdje te wachten met nog twee gasten.
Het is gezellig, we drinken wat en op het plein speelt de plaatselijk fanfare vrolijke muziek, oorzaak is de wat fanatiekere dirigent die de plek overgenomen heeft van diegene die gestorven is.
Daarna is de muziek slecht, of dat nu door de artiesten of de geluidsinstallatie komt weet ik niet maar het is niet te verstaan en ook de veel te zware stalmeesteres praat alsof ze een stuk Paksimadia tussen de kaken geklemd heeft
Het Folklore dansgroepje uit Aghia Pelagia en deze keer ook uit Chora brengen gezamenlijk de Griekse sfeer terug in het dorp, gevolgd door een Latijns Amerikaanse groep.
Tijdens het spelen van deze muziek staan er wel twee heel speciale personen op het plein te dansen, vurig temperamentvol.
Beide wandelgidsen, de mannelijke van Pyrgos House en de vrouwelijke van een andere organisatie.
De avond is koud en de eerste gasten zie je verdwijnen en zo ook de beide gasten bij ons aan tafel, buren uit Kapsali, ze moeten nog terug en bovendien deze zaterdag om 9.00 uur present zijn in Mylopotamos voor de Watermolenwandeling.
Het is inmiddels 0.25 uur als ook bij mij de vermoeidheid toeslaat en het kwartet even later richting de slaapvertrekken gaat.
We slapen heerlijk in ons tijdelijk onderkomen en worden pas om 8.30 uur wakker, lezen nog wat en proberen ons een van de volgende vakanties hier voor te stellen, het zou zo maar kunnen.
Wat gaan we vandaag doen?
O ja, we moeten naar Roussos een stuk gedraaid kleiwerk ophalen, daarna maar effe koffie met gebak in Livadi en dan op naar het strand van Komponada.
Het voor ons gedraaide stuk aardewerk is klaar, kompleet met opschrift alleen een deel van de tekst staat niet op de voor maar op de onderkant, ach er zijn ergere dingen.
Dan maar aan de koffie, dikke wolken doen onze plannen wijzigen.
Het wordt geen strand maar een klein kloof wandelingetje, als er niet teveel water staat zou deze zomaar kunnen lukken.
Weer brood bij de bakker in Karvounades en dan verder door.[Afbeelding: C8F4D777-0093-490E-9A7F-FEFECD37408B.jpg]
We stallen de auto bij de parkeerplaats Paleochora, de ruïne spookstad.
Er staat een auto en een motorfiets met Italiaans kenteken.
De italianen groeten we beleeft, de automobilisten staan luidkeels te schreeuwen bij het kasteel.
Wij lopen naar het kerkje van de heilige Barbara om daar af te dalen in de inmiddels beruchtste kloof van het eiland.
Wij kennen de kloof van begin, Trifilianika tot aan het einde bij de zee, Limni.
Het begin stuk meerdere malen gelopen en verleden jaar het indrukwekkende slotstuk.
Met behulp van touwen gecompleteerd.
Maar nu dan?
Ja de kloof stroomopwaarts, links afslaan een andere kloof in en zo uitkomen op het pad naar Paleochora, of dat lukt hangt af van de hoogte verschillen en de hoeveelheid water.
Het lukt, het water valt mee en de hoogteverschillen te overbruggen.
En uiteindelijk komen we na al die jaren langs de watermolen die je ziet liggen als je de wandeling Paleochora doet.
Weer een wens vervult, weer een streep door een wandeling.

[Afbeelding: 520E79F7-1AEA-4857-BAE9-6A4EB28C82B7.jpg]
Wat weer een gezellige berichten van jullie verblijf! Ook weer prachtige foto's. Het ziet er allemaal uit als dik genieten! Ik blijf lezen en jullie nog ontzettend veel plezier! Veel liefs, Emille