10 September 2015, 16:31
Oef 10.10 uur wakker, dat wordt haasten, geen ontbijt maar op weg naar Karavas.
Nog even langs Joost die een van de eerste is die weer vertrekt naar Nederland, gelukkig vinden we hem nog op het plein van Potamos.
We schudden de handen en wensen hem een goede vlucht.
Op naar Karavas, met in de maag niets om te verteren.
Nu is er in Karavas een uitstekende bakker die naast de wereldberoemde Paksimadia en het olijfbrood ook heerlijke zoete broodjes verkoopt.
Twee tellen later begint het verteren ervan.
We parkeren de auto op de parkeerplaats van Karavas, er staat al een rode met daarnaast een witte, die van ons maakt de Hollandse driekleur kompleet.
Wat we moeten in Karavas?
Ja naar school
Naar school?
Ja net voordat je de poort richting Potamos weer uitloopt, klimmen we een trap op richting de oude school van Karavas.
Een mooi stukje Kythira met schitterende gekleurde ouwe gebouwen.
Hier ontmoeten we de rest van de klasgenoten.
Leraar Harry Tzortzopoulos staat al geduldig op ons te wachten.
Ik loop nog nieuwsgierig rond het oude gebouw wat op het dak mooie ornamenten vertoont, en belicht wordt door hoge langwerpige ramen.
Op de vloer van de oude school liggen zwarte/witte tegels en aan de muren foto's van het eiland.
Hoog tegen de muur prijken de afbeeldingen van diverse Griekse helden, ik herken Kolokotronis, die van het standbeeld nabij de Aghia Moni.
Ook in de twee achterkamertjes mooie oude zwart wit foto's, t blijkt een museum op zich.
Aan een langgerekte tafel staan stoelen en de leraar vraagt ons plaats te nemen.
Verteld de geschiedenis van het gebouw en de uitleg van de les.
Vandaag gaan we het hebben over olijfolie, nee niet de Albert Heijn of C1000 olie maar het vloeibare goud van Griekenland.
Olijfolie is toch olijfolie?
Ehhh neem je er teveel van zit je de volgende dag 24 uur op de pot.
Ja die gedachte had ik ook maar na de ruim twee uur durende les weet ik meer van olijfolie dan menigeen die dit verhaal leest.
Tevens weet ik ook waaraan ik goede olie kan onderscheiden, kleur en smaak zijn bij mij nu bekend.
Na de proeverij waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe te ruiken en hoe te proeven weet ik inmiddels welke olie de juiste is.
Ik ga u niet allemaal uitleggen wat ik weet daarvoor is het veel te mooi eens zelf de excursie mee te maken.
Olijfplukweken wordt door iedereen bijna aangeboden, als je weet hoe het vervolgproces in zijn werk gaat is het veel interessanter allemaal.
Van de juiste tijd om te plukken, het persen op de juiste temperatuur, het niet collectief persen, het bewaren en het consumeren op de juiste manier maakt het vergelijk met een goede degelijke wijn groot.
Een tip:
Bewaar olijfolie in de koelkast en nooit maar dan ook nooit en te nimmer in een doorzichtige fles!
Nog even langs Joost die een van de eerste is die weer vertrekt naar Nederland, gelukkig vinden we hem nog op het plein van Potamos.
We schudden de handen en wensen hem een goede vlucht.
Op naar Karavas, met in de maag niets om te verteren.
Nu is er in Karavas een uitstekende bakker die naast de wereldberoemde Paksimadia en het olijfbrood ook heerlijke zoete broodjes verkoopt.
Twee tellen later begint het verteren ervan.
We parkeren de auto op de parkeerplaats van Karavas, er staat al een rode met daarnaast een witte, die van ons maakt de Hollandse driekleur kompleet.
Wat we moeten in Karavas?
Ja naar school
Naar school?
Ja net voordat je de poort richting Potamos weer uitloopt, klimmen we een trap op richting de oude school van Karavas.
Een mooi stukje Kythira met schitterende gekleurde ouwe gebouwen.
Hier ontmoeten we de rest van de klasgenoten.
Leraar Harry Tzortzopoulos staat al geduldig op ons te wachten.
Ik loop nog nieuwsgierig rond het oude gebouw wat op het dak mooie ornamenten vertoont, en belicht wordt door hoge langwerpige ramen.
Op de vloer van de oude school liggen zwarte/witte tegels en aan de muren foto's van het eiland.
Hoog tegen de muur prijken de afbeeldingen van diverse Griekse helden, ik herken Kolokotronis, die van het standbeeld nabij de Aghia Moni.
Ook in de twee achterkamertjes mooie oude zwart wit foto's, t blijkt een museum op zich.
Aan een langgerekte tafel staan stoelen en de leraar vraagt ons plaats te nemen.
Verteld de geschiedenis van het gebouw en de uitleg van de les.
Vandaag gaan we het hebben over olijfolie, nee niet de Albert Heijn of C1000 olie maar het vloeibare goud van Griekenland.
Olijfolie is toch olijfolie?
Ehhh neem je er teveel van zit je de volgende dag 24 uur op de pot.
Ja die gedachte had ik ook maar na de ruim twee uur durende les weet ik meer van olijfolie dan menigeen die dit verhaal leest.
Tevens weet ik ook waaraan ik goede olie kan onderscheiden, kleur en smaak zijn bij mij nu bekend.
Na de proeverij waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe te ruiken en hoe te proeven weet ik inmiddels welke olie de juiste is.
Ik ga u niet allemaal uitleggen wat ik weet daarvoor is het veel te mooi eens zelf de excursie mee te maken.
Olijfplukweken wordt door iedereen bijna aangeboden, als je weet hoe het vervolgproces in zijn werk gaat is het veel interessanter allemaal.
Van de juiste tijd om te plukken, het persen op de juiste temperatuur, het niet collectief persen, het bewaren en het consumeren op de juiste manier maakt het vergelijk met een goede degelijke wijn groot.
Een tip:
Bewaar olijfolie in de koelkast en nooit maar dan ook nooit en te nimmer in een doorzichtige fles!