Oríste! - jóuw Griekenland forum

Volledige versie: Stakingen vervoerders: brandstoftekort Griekenland
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
[Afbeelding: weer-benzine-in-griekenland.jpg]

Uitgerekend in de week dat de Grieken er massaal met de auto op uit trekken zijn de vracht- en tankwagenchauffeurs begonnen met een staking voor onbepaalde tijd. Behalve voor de bevoorrading van supermarkten en andere winkels heeft dit ingrijpende gevolgen voor het bijvullen van de benzinestations. Men schat dat de voorraden bij de tankstations nog maar voor een dag of drie zullen voldoen temeer omdat de Grieken nu massaal naar de benzinepomp rijden om hun auto nog even gauw vol te tanken. Bij veel tankstations ontstonden vanochtend chaotische taferelen.
Hoe lang de acties van de vervoerders gaat duren is (nog) niet bekend.

Ger

Bron: ET3 - 26 juli 2010
amai, dat is wel nadelig, ze kunnen ook nog niet eens naar een andere land gaan om daar te tanken.....
hopelijk blijven de Grieken wel rustig en gebeuren geen gekke dingen.
Bedankt voor dit bericht, ik ga nu onmiddelijk tanken.
1,59 euro per liter om de crises te bestrijden is onze bijdrage.
De schrik zit er goed in van vorige stakingen in het vervoer; 2/3 van
de pompen is hier (hele noord-Peloponnesos) nu al dicht; uitverkocht.
Ik kom zonet terug van het tanken. Geen files bij het tankstation hier op Samos maar wel.......een tankwagen die de voorraad aan het bijvullen was. Wij kunnen dus nog even zorgenvrij rondtoeren.
Vanochtend een rondje Griekse TV-zenders gemaakt waarbij bleek dat de brandstofvoorraden steeds verder opraken. Van de ruim 1300 stations in Attika komt er inmiddels bij meer dan de helft niets meer uit de slangen. De situatie op de Peloponessos is nog veel erger, daar zijn nog maar mondjesmaat stations te vinden waar men nog terecht kan. Ook Rhodos en Kreta melden grote problemen. Op de kleinere eilanden is de tendens dat er soms nog wel brandstof is maar dat de toevoer van (verse) levensmiddelen is gestagneerd. Kortom, chaos en onbegrip van de plaatselijke bevolking en toeristen op de meeste plaatsen.

De situatie is nog grimmiger geworden toen de minister van Transport en infrastruktuur Dimitris Reppas nog eens extra beklemtoonde zijn wetsvoorstel om de minimale afstand tussen twee tankstations te laten vervallen niet wordt teruggenomen. Ook plannen voor een verdere liberalisering van het vrachtverkeer blijven op de agenda staan.

Daarnaast dreigt de stituatie nog te verergeren als de eigenaren van benzinestations hun dreiging kracht bijzetten en vanmiddag zouden besluiten om hun zaken uit protest tegen de situatie voor 48 uur te sluiten.

Mochten er mensen ter plaatse nog nadere info hebben plaats het hier aub zodat anderen daar hun voordeel mee kunnen doen.

Ger

Gast

Zakynthos.
Blijkbaar zouden problemen vandaag opgelost raken.
Tankstationuitbater liet dit blijkbaar weten aan hoteluitbater.
Griekenland vordert stakende vrachtwagenchauffeurs op

De Griekse premier Georges Papandreou heeft stakende vrachtwagenbestuurders opgevorderd. De bestuurders staken al drie dagen en Papandreou wil dat "de negatieve gevolgen" daarvan ophouden, luidt het in een persbericht van de regering.

"Na het rapport van minister van Transport Dimitris Reppas en gezien de noodzaak om de negatieve gevolgen van die lange staking uit te wissen, worden de eigenaars en bestuurders van vrachtwagens en tankwagens opgevorderd", staat te lezen in het bericht.

De staking "heeft een ernstige verstoring van het economische en sociale leven veroorzaakt" en ook "grote problemen teweeggebracht voor de volksgezondheid door een tekort aan voedingswaren en medicijnen (...) waardoor ook de openbare orde bedreigd werd".

De beslissing komt er enkele uren na een vergadering tussen de vakbonden en de secretaris-generaal van het ministerie van Transport, die zich vastgebeten heeft "in de impasse". "We blazen de dialoog niet op, maar we kunnen het land niet verlamd laten", stelt die laatste.

De bestuurders protesteren tegen de liberalisering van de sector, een maatregel die past binnen het Griekse besparingsplan. Tijdens het toeristische topseizoen heeft de staking al geleid tot grote problemen in de benzinebevoorrading, maar ook bij de toelevering van voedingswaren. (afp/adb)

Bron:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




29 juli 2010
Vanochtend was er geen 1 pomp open op de route Tripoli, Sparti, Gythio.
Hier op Thassos zijn (in elk geval in het zuiden) alle pompen leeg.
Hopelijk komt er snel nieuwe aanvoer.

Het zal trouwens lekker druk worden op de ferry's als die vrachtwagens ineens weer gaan rijden...
Gelukkig kan ik snel updaten :)
Toen ik net naar m'n werk reed, zag ik zowaar een tankauto bij de pomp staan en diverse wachtenden. Ook bij de andere tankstations werd getankt. Ook opvallend veel vrachtwagens op de weg.
We hebben dus niet lang hoeven wachten hier.
Ik zit hier al een poosje naar een actualiteitenrubriek op ET1 te kijken maar jammer genoeg is m'n Grieks niet zodanig dat ik het allemaal goed kan volgen.

Wat ik er van begrijp is dat er vanmiddag (vrijdag) een bijeenkomst van de bond van Griekse vrachtvervoerders heeft plaatsgevonden waarin men met grote meerderheid heeft ingestemd met het voortzetten van de stakingen. Dit ondanks de oproep van de Griekse regering en dreiging met inbeslagname van de voertuigen eventueel gevolgd door juridische stappen tegen de chauffeurs. Eventueel bestaat de mogelijkheid tot ingrijpen van het leger.

Ook begrijp ik dat de staking niet 100% landelijk is. Ik zag ook beelden van vrachtwagenchauffeurs die niet meededen aan de acties en gewoon bleven rijden.

Nog nader nieuws: laat het hier weten up

Ger
Op Kythira is nog mondjesmaat benzine, verwacht wordt dat het dit weekend op is.
Volgens
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




gaat het langzaam maar zeker weer de goede kant op up
gelukkig is dat goed afgelopen, nu nog de rest greeksmiley2
Griekse truckers beëindigen staking.

Griekse vrachtwagenchauffeurs hebben zondag besloten hun staking te beëindigen. Dat maakte een vakbondsleider bekend. Maandag wordt weer gereden.
Door de actie van de truckers waren vooral brandstoffen schaars geworden, maar de linkse regering besloot vrijdag het leger in te zetten om tankstations te bevoorraden. Daarna begon het stakingsfront barsten te vertonen. Zaterdag kon in de meeste plaatsen weer worden getankt.

De 33.000 vrachtwagenchauffeurs protesteerden sinds maandag tegen de liberalisering van de transportmarkt. Zij vrezen dat hun speciale beroepsvergunning, die voor veel geld is verworven, waardeloos wordt.

De regering stelde de stakers woensdag een ultimatum. Volgens Athene bedreigde het toenemende tekort aan brandstof, voedsel en medicijnen de volksgezondheid.

De regering wil de prijs voor vergunningen sterk verlagen. De stap geldt als een van de belangrijkste maatregelen waartoe de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds de regering in Athene hebben gedwongen in hun hulpplan voor de kwakkelende Griekse economie.

In Griekenland werden veertig jaar geen nieuwe vergunningen voor vrachtauto's uitgegeven, waardoor die concessies steeds meer waard werden. De regering wil het chauffeursberoep in september vrijgeven. Sommige economen verwachten dat het bruto binnenlands product (BBP) daardoor met 1 procentpunt per jaar groeit.

Bron:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




01 aug 2010
Vannacht terug gekomen uit rhodos , maar we hebben daar niet echt veel last van dat benzine probleem gehad , al komt het beeindigen van de staking wel net op tijd denk ik , maar wel weer een hele slechte zaak voor het tourisme en net nu het sinds jaren weer echt keidruk was op rhodos ...