Oríste! - jóuw Griekenland forum

Volledige versie: Calamaris zoals geserveerd in Griekenland
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Ik ben nogal een calamaris-liefhebber; tijdens een vakantie in Griekenland staat het steevast één of meerdere keren op m'n menu. Ook eenmaal weer thuis eten we zo nu en dan calamaris. Nou valt het me op dat hier in de supermarkten wel calamaris te krijgen is, maar dan alleen van die keurige ringen:

[Afbeelding: 2re5e86.jpg]

Ik vind de versie zoals we die in Griekenland kennen (dus veel bredere -en plattere- ringen en compleet mét die krokante tentakeltjes) véél lekkerder:

[Afbeelding: j7b33b.jpg]

Is die laatste variant niet te krijgen in de Nederlandse/Vlaamse winkels? Hoe doen jullie dat?
De verse inktvis is op de markt te koop, misschien ook in viswinkels, daar kom ik nooit. Wel even zelf schoonmaken, hoe dat moet is op internet wel te vinden. De verdere bereiding ook. Maar niet iedereen vind dat schoonmaken een prettig werkje.
Ze kunnen een beetje taai zijn, dat zijn ze in Griekenland soms ook. Toen ik in Chania hele lekkere heb gegeten heb ik gevraagd hoe ze dat deden. Ik kreeg te horen dat ze een nacht in de soda werden gelegd om mals te worden. Dat heb ik gegoogled en het blijkt baking soda te zijn, ofwel bakpoeder. Maar dat heb ik zelf nooit geprobeerd.
Je kan in de viswinkel, of op de markt natuurlijk, vragen of ze de inktvis voor je schoonmaken. Zeg dan dat je de tentakels ook wil hebben. Thuis in je beslag en in de olie! Tongue
Tip: Gebruik voor je beslag geen gewoon kraanwater, maar bruiswater!
Tis een ranzig verhaal maar bij controle is meerdere malen gebleken dat de zo "mooie"  Inktvisringen gemaakt zijn van varkens....anus.  Je gelooft het niet.  Maar het is echt waar .

Eet smakelijk. 

Mvg 
Martin
(18 September 2016, 22:38)martin schreef:
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Tis een ranzig verhaal maar bij controle is meerdere malen gebleken dat de zo "mooie"  Inktvisringen gemaakt zijn van varkens....anus.  Je gelooft het niet.  Maar het is echt waar .

Eet smakelijk. 

Mvg 
Martin

Dat lijkt mij een broodje aap verhaal. (En zo'n broodje lijkt mij ook niet smakelijk)
De Keuringsdienst van Waarde heeft er een programma aan gewijd en daaruit bleek daar niets van.
Ik zou die verhalen over die controles wel eens willen zien.
De inktvissen behoren ,,mals geslagen ,, te worden na de  vangst..... anders zijn ze zo taai als hondenleer ;)
Ik heb hier een aantal filmpjes van gemaakt waar de ,,echte Grieken,, dat doen!

Oh, gelukkig ik  kan zo'n filmpje nu ook erop gezet worden zonder dat je het eerst op youtube moet zetten!! up

Het bovenste filmpje was  op Lesbos van onze buurman... ca. 70 jaar oud....Hij bond een paar van die inktvissen aan elkaar vast en sloeg ze allen tegenlijk mals , blijkbaar op de ouderwetse mannier....

Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




 ....

Het 2e filmpje is  ook op Lesbos van een andere buurman van ca. even in de dertig... en deze doet het op een andere mannier, nl één voorr één

Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




  
Welke methode nu beter is om ze malser te krijgen  ???    Al sla je me dood. ;) ... ik weet  het niet.... Misschien zijn ze wel even mals  door beide methode's ;)
(18 September 2016, 23:00)Wilma schreef:
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




De inktvissen behoren ,,mals geslagen ,, te worden na de  vangst..... anders zijn ze zo taai als hondenleer ;)
Ik heb hier een aantal filmpjes van gemaakt waar de ,,echte Grieken,, dat doen!

Oh, gelukkig ik  kan zo'n filmpje nu ook erop gezet worden zonder dat je het eerst op youtube moet zetten!! up

Het bovenste filmpje was  op Lesbos van onze buurman... ca. 70 jaar oud....Hij bond een paar van die inktvissen aan elkaar vast en sloeg ze allen tegenlijk mals , blijkbaar op de ouderwetse mannier....

Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




 ....

Het 2e filmpje is  ook op Lesbos van een andere buurman van ca. even in de dertig... en deze doet het op een andere mannier, nl één voorr één

Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




  
Welke methode nu beter is om ze malser te krijgen  ???    Al sla je me dood. ;) ... ik weet  het niet.... Misschien zijn ze wel even mals  door beide methode's ;)

Dat mals slaan gebeurt met octopus, waarvan de grotere tentakels gegeten worden, de calamares zijn van de pijlinktvis, en zien er anders uit. Maar in het Nederlands heten ze allebei inktvis, vandaar het misverstand.

Wel leuke filmpjes, uit het eerste blijkt dat het niet perse met kracht hoeft te gebeuren.
Een aantal jaren terug zag ik dat ook een jongere Griek  op Kreta bezig  nabij Ag. Nokolaos en deed het het ook  zoals het 2e filmpje.... en die was toen toch wel een dikke kwartier per inktvis bezig! En hij legde toen ook uit waarom hij dat deed, hihi, nadat ik nogal geschrokken er naar keek!

Van het 1e filmpjje kregen we een gerecht van die lieve buurman  aangeboden ....waarin die inktvissen ook in verwerkt waren.... Sorry, ik had er geen trek in maar mijn man had het wel geproefd... EN die inktvisjes waren wel heel erg mals, volgens zijn zeggen :)Welliswaar niet meer als ringen aanwezig maar aan stukjes gesneden ;)

[Afbeelding: am6yv4.jpg]
(18 September 2016, 23:09)arjanw schreef:
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(18 September 2016, 23:00)Wilma schreef:
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




De inktvissen behoren ,,mals geslagen ,, te worden na de  vangst..... anders zijn ze zo taai als hondenleer ;)
Ik heb hier een aantal filmpjes van gemaakt waar de ,,echte Grieken,, dat doen!

Oh, gelukkig ik  kan zo'n filmpje nu ook erop gezet worden zonder dat je het eerst op youtube moet zetten!! up

Het bovenste filmpje was  op Lesbos van onze buurman... ca. 70 jaar oud....Hij bond een paar van die inktvissen aan elkaar vast en sloeg ze allen tegenlijk mals , blijkbaar op de ouderwetse mannier....

Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




 ....

Het 2e filmpje is  ook op Lesbos van een andere buurman van ca. even in de dertig... en deze doet het op een andere mannier, nl één voorr één

Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




  
Welke methode nu beter is om ze malser te krijgen  ???    Al sla je me dood. ;) ... ik weet  het niet.... Misschien zijn ze wel even mals  door beide methode's ;)

Dat mals slaan gebeurt met octopus, waarvan de grotere tentakels gegeten worden, de calamares zijn van de pijlinktvis, en zien er anders uit. Maar in het Nederlands heten ze allebei inktvis, vandaar het misverstand.

Wel leuke filmpjes, uit het eerste blijkt dat het niet perse met kracht hoeft te gebeuren.

Helemaal gelijk, je was me voor Smile
(18 September 2016, 23:39)Wilma schreef:
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Een aantal jaren terug zag ik dat ook een jongere Griek  op Kreta bezig  nabij Ag. Nokolaos en deed het het ook  zoals het 2e filmpje.... en die was toen toch wel een dikke kwartier per inktvis bezig! En hij legde toen ook uit waarom hij dat deed, hihi, nadat ik nogal geschrokken er naar keek!

Van het 1e filmpjje kregen we een gerecht van die lieve buurman  aangeboden ....waarin die inktvissen ook in verwerkt waren.... Sorry, ik had er geen trek in maar mijn man had het wel geproefd... EN die inktvisjes waren wel heel erg mals, volgens zijn zeggen :)Welliswaar niet meer als ringen aanwezig maar aan stukjes gesneden ;)

[Afbeelding: am6yv4.jpg]

Dat is zooooo lekker! Tongue
Dus als ik het goed begrijp is gewoon ergens een zakje kopen geen optie (klinkt nogal heftig om zo'n calamaris 'panklaar' te maken Confused  ) ?
(18 September 2016, 22:53)arjanw schreef:
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(18 September 2016, 22:38)martin schreef:
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Tis een ranzig verhaal maar bij controle is meerdere malen gebleken dat de zo "mooie"  Inktvisringen gemaakt zijn van varkens....anus.  Je gelooft het niet.  Maar het is echt waar .

Eet smakelijk. 

Mvg 
Martin



Dat lijkt mij een broodje aap verhaal. (En zo'n broodje lijkt mij ook niet smakelijk)
De Keuringsdienst van Waarde heeft er een programma aan gewijd en daaruit bleek daar niets van.
Ik zou die verhalen over die controles wel eens willen zien.

Dit is inderdaad een broodje aap verhaal waar de Telegraaf ooit intrapte maar een dag later al rectificeerde.
Bij de Keuringsdienst van Waarde bleek overigens wel dat er bij de fabrieks verpakkingen heel andere delen verwerkt werden dan de tentakels.
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(18 September 2016, 17:59)Ger schreef:
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Ik ben nogal een calamaris-liefhebber; tijdens een vakantie in Griekenland staat het steevast één of meerdere keren op m'n menu. Ook eenmaal weer thuis eten we zo nu en dan calamaris. Nou valt het me op dat hier in de supermarkten wel calamaris te krijgen is, maar dan alleen van die keurige ringen:

[Afbeelding: 2re5e86.jpg]

Ik vind de versie zoals we die in Griekenland kennen (dus veel bredere -en plattere- ringen en compleet mét die krokante tentakeltjes) véél lekkerder:

[Afbeelding: j7b33b.jpg]

Is die laatste variant niet te krijgen in de Nederlandse/Vlaamse winkels? Hoe doen jullie dat?

De bovenste variant is fabrieksmatig gemaakt, geen enkele calamaris is overal even dik.
(18 September 2016, 23:00)Wilma schreef:
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




De inktvissen behoren ,,mals geslagen ,, te worden na de  vangst..... anders zijn ze zo taai als hondenleer ;)
Ik heb hier een aantal filmpjes van gemaakt waar de ,,echte Grieken,, dat doen!

Oh, gelukkig ik  kan zo'n filmpje nu ook erop gezet worden zonder dat je het eerst op youtube moet zetten!! up

Het bovenste filmpje was  op Lesbos van onze buurman... ca. 70 jaar oud....Hij bond een paar van die inktvissen aan elkaar vast en sloeg ze allen tegenlijk mals , blijkbaar op de ouderwetse mannier....

Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




 ....

Het 2e filmpje is  ook op Lesbos van een andere buurman van ca. even in de dertig... en deze doet het op een andere mannier, nl één voorr één

Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




  
Welke methode nu beter is om ze malser te krijgen  ???    Al sla je me dood. ;) ... ik weet  het niet.... Misschien zijn ze wel even mals  door beide methode's ;)
De makkelijkste methode is om ze 1 week in de diepvries te leggen, ik heb alle varianten uitgeprobeerd en er zit geen verschil van smaak in, (oja ik vang ze nog altijd zelf als ik op Kreta ben)
Soms heb je ook mensen die willen de zuignapjes niet, dan moet je de hele huid eraf trekken en dat is wel een hoop werk.
Toch blijft mijn vraag waarom je die 'Griekse' variant niet diepgevroren kunt kopen. Op de menulijst in Griekenland staat vrijwel altijd 'calamari fritti frozen'. Die komt dan dus duidelijk ook uit de vriezer, toch?
(19 September 2016, 12:38)Ger schreef:
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Toch blijft mijn vraag waarom je die 'Griekse' variant niet diepgevroren kunt kopen. Op de menulijst in Griekenland staat vrijwel altijd 'calamari fritti frozen'. Die komt dan dus duidelijk ook uit de vriezer, toch?
Hij komt inderdaad uit de vriezer zoals veel vis op Kreta.
Die kun je ook gewoon in de supermarkt kopen, heel veel mensen hier kopen diepvries vis, verse is bijna onbetaalbaar.
Op lesbos hadden we een gesprek   hierover met een ober  ... waarom de meeste  vis ,,op de dis/kaart,,  uit de vriezer komt.... idd omdat het goedkoper is dan verse vis...zelfs de,, Dorade,, die meestal  in de Middelandse zee wordt gevangen ....
En raadt   eens waar het vandaan komt? Uit  Ijmuiden in Holland  zei hij ;)
Ja Wilma dat ken ik. Wilde gegrilde zwaardvis en toen vroeg de ober waar ik vandaan kwam Hij vertelde dat de vis uit IJmuiden kwam, diepgevroren. Toen gegrilde makreel genomen. Nou die visjes loopt bij ons de kat nog omheen. Al jaren geen Griekse vis meer voor mij. Allemaal klein spul of schandalig duur. Eet wel vis wanneer ik weer thuis ben.
Op Lesbos (in het plaatsje Sigri) hebben wij dan, ondanks dat het eiland voor ons geen herhaling waard is, een positieve ervaring gehad. Op weg daarheen reden wij achter een klein pick-upje volgeladen met EPS-boxen. Bleek een visboer te zijn die zijn waren luidkeels vanuit de auto probeerde te verkopen. Bij een kleine taverna kocht de eigenaar daarvan het een en ander. Daar zijn we gaan lunchen, sardines van zo'n 15 cm lang. We kregen per persoon (ongelogen) maar liefst 16!! van deze sardines op ons bord, brood erbij en een lekker drankje. Per persoon (excl drankje) voor 6 euro! Daar word ik dan wel blij van! Smile
heb op Kreta dikwijls VERSE lokaal gevangen sardines gevraagd en gekregen (wel op voorhand reserveren dan) 8 per portie van een grootte die ik voordien nog nooit had gezien.
Op Karpathos eet mijn vrouw regelmatig verse vis. Deze wordt aan de haven vanuit de achterbak van zo'n tuk tuk verkocht. Er is altijd diverse keuze en als het niet betaalbaar zou zijn nam ze het niet. Er zijn twee vis tavernes in de haven van Pigadia. Bij de andere tavernes bieden ze wel diepvries aan maar die moeten het weer van hun vlees hebben.
Soms is er zelfs verse calamaris, maar daar betaal je iets meer voor. Verder Gavros (ansjovis), sardines, soms wrakvis (lelijk maar lekker) en diverse baarzen.
Je krijgt zeker overal verse vis maar vers is niet altijd vers, ik zie geregeld dat er een bord buiten staat Fresh Fish Today, de vis die niet verkocht wordt gaat weer de koeling in, de volgende dag ligt hij weer de hele dag buiten op ijs en dat gaat een paar dagen zo door.
Ook van die Tuk Tuk weet je niet hoe vers die is, als je iets verstand van vis hebt kun het goed zien en voelen.
Sardines zijn de goedkoopste visjes die er zijn, bijvangst samen met ansjovis. Wanneer je een fatsoenlijk formaat vis wil kopen is hij (veel te) duur. En de versheid is, zoals Arthur aangeeft, te betwisten.
Ik zie net in deze rubriek voorbij komen dat baking soda bij ons bakpoeder is, maar dat is toch iets anders hoor. Er zijn zakjes van Dr. Oetker in omloop "baksoda". ik denk dat dat meer in de buurt komt.
Gewoon natrium bi-carbonaat. Zuiveringszout, kost bijna niets.
Maar dit ging over vis. Tongue
(20 September 2016, 15:47)chris schreef:
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Sardines zijn de goedkoopste visjes die er zijn, bijvangst samen met ansjovis. Wanneer je een fatsoenlijk formaat vis wil kopen is hij (veel te) duur. En de versheid is, zoals Arthur aangeeft, te betwisten.

Ach Chris, de visser werkt ervoor, de visverkoper, de uitbater van de taverne. Ondanks dat het dan misschien bijvangst is, vind ik 6 euro voor een bord vol vis toch niet duur hoor! Zekers niet met sardientjes van deze grootte, ik heb ze inderdaad wel eens kleiner gehad, op Evia. En deze waren vers, geen diepvries Wink .
Dat is zeker niet duur Johan, maar voor die prijs krijg je ze meestal niet.