Oríste! - jóuw Griekenland forum

Volledige versie: Grieks onderzoek: koffiedrinkers worden ouder
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Dagelijkse kop koffie is geheim van lang leven

Elke dag een kopje koffie drinken kan het geheim zijn van een lang leven, beweren Griekse onderzoekers. Het drankje zou namelijk de elasticiteit van de aders verbeteren, hierdoor blijven ze jonger en beschermt dit tegen hartziekten.

Griekse traditie
De wetenschappers bestudeerden de inwoners van het Griekse eiland Ikaria, een derde van zijn inwoners wordt er ouder dan 90. Er komen 20 procent minder kankers en de helft minder hartziekten voor dan in de rest van de westerse landen. Experts beweren dat het mediterrane dieet, rijk aan honing en kruidenthee, hierbij een rol spelen. Omdat koffie een belangrijke traditie in Griekenland is, wilden de wetenschappers dit bestuderen, zo ontdekten ze dat dit drankje helpt lang te leven.

Elastische aders
485 van de inwoners van dit eiland kampten met een hoge bloeddruk, wat voor een stijfheid van de aders zorgt, een aandoening die het risico op een hartaanval verhoogt. 56 procent van hen consumeerde een tot twee kopjes koffie per dag. Hun aders waren het gezondst, deze gedroegen zich net als die van jongere mensen, deze waren ook elastischer dan die van degenen die zelden of nooit koffie dronken. Mensen die drie of meerdere kopjes consumeerden hadden de ongezondste aders.

Matige consumptie
Professor Christina Chrysohoou: "Het bewijs rond het effect van koffie op de gezondheid van het hart spreekt elkaar tegen, eerdere studies zeggen namelijk dat het je bloeddruk verhoogt." Volgens de onderzoekers zijn ingrediënten als cafeïne en antioxidanten deels verantwoordelijk voor de positieve eigenschappen van koffie. "Het is wel niet zo dat hoe meer je er van drinkt, hoe beter het is. Je wordt niet gezonder van vijf kopjes per dag te drinken."

Bron:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




31 aug 2010