Oríste! - jóuw Griekenland forum

Volledige versie: Eendenborst met vijgen
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Een tijdje geleden had ik nog twee eendenborsten in de vriezer liggen. Daar moest natuurlijk nog wat mee gedaan worden. Nu hadden we in Griekenland wel eens meer eendenborst gegeten, maar ik had nooit echt een recept opgeschreven. de smaak stond me wel nog bij Tongue

Dit recept is daarom een licht aangepast recept uit het boek "Mijn Griekse Keuken" van Efgenia Karampatakis. Voor diegenen die graag Grieks koken echt een aanrader om aan te schaffen! Zoals gezegd, lichtjes aangepast en goed gekeurd door het thuisfront Big Grin
Aangezien de vijgen al een tijdje verkrijgbaar zijn (Mijn boom zit er ook dit jaar weer barstenvol mee! Denkt waarschijnlijk dat hij nog in Griekse grond staat Smile ) hierbij het recept! Mocht je geen vijgen kunnen krijgen, heeft onze grootgrutter uit Zaandam ook ready to eat vigs in het assortiment die goed bruikbaar zijn. En laat je niet verleiden om port ipv Mavrodaphne te gebruiken Wink  Geeft echt een andere smaakbeleving!

Lekker met skordalia en briam!

Kali Orexi!



Wat een verrassend recept Johan. Ga het zeker maken. Kan het ook met vervanging voor eendenborst of slaat dat de plank mis.
(23 July 2017, 09:00)Goedas schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Wat een verrassend recept Johan. Ga het zeker maken. Kan het ook met vervanging voor eendenborst of slaat dat de plank mis.

Hallo Goedas! Het enige wat mij zo te binnen schiet icm de vijgen en Mavrodaphne is bv met een mooi stukje hertenbiefstuk. Het is echt wel een combi voor wild. Misschien ook wel lekker met een varkenshaasje.
Zondag eten we dit heerlijke gerecht weer. Sinds een kleine twee jaar gebruik ik ook een sous-vide staaf in de keuken. Hiermee gaar je een product op precies de juiste temperatuur. Nooit meer bv een overgare eendenborst.
Voor diegenen die het interessant vinden of ook willen proberen, hierbij de methode:

Neem een pan of sous vide bak vul deze met warm water. Stel het sous vide apparaat in op 59 °C en laat het water verwarmen. Snijd het vet van de eendenborst kruislings in.
Doe de eendenborsten in de sous vide zakken. Leg de sous vide zak in het waterbad en stel de timer in op 90 minuten.
Laat de eendenborst eventjes afkoelen. Bak vervolgens de eendenborst kort op de vet kant in een hete pan zonder olie of boter zodat de huid krokant wordt.

Vervolg dan verder het recept.



Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






De laatste foto is de eendenborst voordat hij in de sous-videzak vacuum wordt gezogen. De pan die ik hierbij gebruik is een 12L pan. Hoe groter de inhoud, hoe stabieler de temperatuur blijft.