Oríste! - jóuw Griekenland forum

Volledige versie: Betere bescherming voor wie een pakketreis boekt
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Vandaag werd in het Belgische parlement een wet goedgekeurd die een betere bescherming moet geven aan de cliënt bij het boeken van een pakketreis.  Ook reizen die via het internet geboekt worden, vallen onder de nieuwe regeling.

Stel u voor: u boekt een reis bij een touroperator met vlucht, hotel aan zee en zelfs enkele uitstapjes ter plaatse. Maar plots laat de touroperator weten dat het hotel in kwestie toch niet meer beschikbaar is en krijgt u een ander hotel toegewezen in het binnenland, geen zee dus. Vandaag kan een touroperator u dan extra geld vragen om opnieuw van hotel te veranderen, of weigeren om uw reis terug te betalen.
Vanaf 1 juli 2018 kunnen bedrijven die pakketreizen aanbieden enkel veranderingen doorvoeren als de klant hier expliciet mee akkoord gaat. Daarover is vandaag een wetsvoorstel goedgekeurd in de Kamer. Als de klant niet akkoord gaat met de wijzigingen, moet hij binnen de 14 dagen z'n geld terugkrijgen.

Auto huren via luchtvaartmaatschappij is ook pakketreis
Heel wat websites doen aan koppelverkoop, zo kunt u via de website van de meeste luchtvaartmaatschappijen ook een hotel boeken of een auto huren. Als de oorspronkelijke website uw gegevens doorgeeft aan een tweede dienstverlener, dan blijft die eerste website verantwoordelijk voor de hele boeking.
Minister van Consumentenzaken Kris Peeters:  "Een luchtvaartmaatschappij die op deze manier hotelovernachtingen aanbiedt is ook voor het hotel verantwoordelijk. Als het hotel failliet gaat, zal de luchtvaartmaatschappij voor een alternatief moeten zorgen."

Annuleren wordt makkelijker
Door de nieuwe wet moeten klanten hun reis ook steeds kunnen annuleren. "Het maakt niet uit of een reis wordt opgezegd omwille van gezondheidsproblemen, familiale redenen of professionele redenen", aldus Peeters. "De reiziger moet geen motivering geven aan de reisorganisator."
Een reisorganisator mag wel een vergoeding vragen om een reis te annuleren, maar dan moet dat duidelijk in de algemene voorwaarden staan. Als de reisorganisator de reis achteraf nog aan iemand ander kan verkopen, moet die vergoeding ook omlaag.
Een reis annuleren omdat er op de bestemming een natuurramp heeft plaatsgevonden, of omdat de politieke situatie er onrustig is moet voortaan gratis zijn.

Bron:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.