Oríste! - jóuw Griekenland forum

Volledige versie: Oh, oh, Cherso variant: Ai, Ai, Scheveningen
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
“Acht eigenzinnige en typische Griekse filosofen verruilen hun geliefde Athene voor de Zuid-Hollandse badplaats Scheveningen. Ze delen lief en leed en praten tot ze erbij neervallen.” Dat is het veelbelovende format van Ai Ai Scheveningen, de intellectuele opvolger van Oh oh Cherso. “Krijgen de denkers de zomer van hun leven of verlangen ze terug naar eigen Academia?”


Een keur aan presocraten, neo-platonisten, neo-aristotelianen en epicuristen zal de hele zomer doorbrengen in een sober rijtjeshuis te Scheveningen. Verwacht wordt dat de verschillende wijsgerige voorkeuren tot harde confrontaties leiden. “Om de epicuristen in één huis te zetten met de neo-platonisten, dat is een nooit vertoond spektakel op televisie. Mensen zullen aan de buis gekluisterd zitten om te zien of de neo-platonisten kunnen vasthouden aan de transcendente ideeënwereld,” zegt producent Tim Okhuisen. “De nous, de phronésis, de logos, de katharsis, de polis, ze gaan allemaal weer voorbij komen in het wekelijkse programma.”

Maar niet iedereen is zo enthousiast over het concept. Volgens Pieter Boskom van de Stichting Bewust Kijken is het niet verantwoord om acht filosofen in Scheveningen op te sluiten. Het kan volgens hem alleen maar ordinaire en platte televisie opleveren. “Ik verwacht een hoge mate van besluiteloosheid en een gebrek aan daadkracht dat we op dit moment niet aan onze kinderen mee willen geven. Bovendien verzanden discussies over de aard van de teleologie vaak in olieworstelen en borden kapotsmijten.”

De populaire deelnemers van Oh Oh Cherso kijken wel uit naar het programma en zullen in verschillende afleveringen een gastoptreden verzorgen. Parttime-filosoof en BN’er Robert Minderhoud heeft er zin in: “Ga zeker kijken. Ja toch? Ben niet alleen een jokertje, maar zekur ook een denkertje.” En ook Tony Wyczynski verheugt zich op zijn gastoptreden in het filosofische vakantiehuis. “Alle Grieken zijn goed met sterretjes en die filosofen kunnen vast goed naar de sterren kijken. Dan mogen de vrouwtjesfilosofen ook wel naar mijn sterretje kijken.”

Bron:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




30 september 2010.