Oríste! - jóuw Griekenland forum

Volledige versie: Wie kent deze vrucht
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Hallo,
Wie kent deze vrucht,

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





Ze ruikt heel sterk naar citroen, weegt ongeveer 2.3 kgr en heeft een doormeter van 22 cm.En ze is nu , begin maart, rijp want ze vallen af
Is ze eetbaar en eventueel wat kan er mee klaar gemaakt worden (confituur, onder groenten mengen, enz ..)
Dank bij voorbaat
Lijkt mij een pomelo
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





Of Pompelmoes
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





Ook onder naam frapa
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





Schil m.i met suiker tot confituur te maken.
Heb ik ooit gedaan
Is dit "kidoni" of in het Nederlands "kweepeer" genaamd?
Ik heb wel nooit dergelijke grote exemplaren tegengekomen. De Grieken maken hiermee zelfs ovenschotels (zoals aardappelen, patates sto fourno).
geen kweepeer volgens mij
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




@Yiannakis

Bedankt voor je antwoord.
Ik heb even de wiki link aangeklikt en daar staat dat de pomeloboom stekelig is. Maar deze boom heeft geen stekels.
Wat betreft de pompelmoes ben ik niet zeker of de bladeren gevleugeldstaan
Mvg
Ik koop soms een pomelo om gewoon zo op te eten, nu beschikbaar in Colruyt.  De velletjes zijn wel taai.  Ik heb er nog geen gezien die meer wegen dan 2 kg, zou kunnen hoor.
De afbeelding lijkt volgens mij toch een beetje op pomelo.
Viviane
kweepeer, die is keihard en alleen gekookt te eten. erg lekker.....
maar dit is m niet volgens mij.
Het kan een bepaald soort Citroën zijn.wij hebben ook weL eens een paar bijzonder grote exemplaren aan een boom gehad.
Het lijkt op de Chandler Pomelo.
Ik zou hem eens open maken.
Het is de vrucht 'Frapa'. Lees deze korte blogtekst over de frapa die ik een aantal jaren geleden op onze website heb geplaatst:

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Veel groeten,

Frank
(03 March 2020, 18:57)Frank schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Het is de vrucht 'Frapa'. Lees deze korte blogtekst over de frapa die ik een aantal jaren geleden op onze website heb geplaatst:

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Veel groeten,

Frank

Dat is toch ook pomelo?
De frapa in de blog van Frank zijn identiek aan die hier in de struik/boom hangen.
Hoe vinden we nu uit dat de frapa een chandler pomelo is of de chandeler pomelo een frapa is?

@Frank: heeft de marmelade gesmaakt en heb je er een recept van ?

Ga morgen eens een foto van het blad maken, dan komt er misschien meer duidelijkheid.
(03 March 2020, 22:08)kretalover schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




De frapa in de blog van Frank zijn identiek aan die hier in de struik/boom hangen.
Hoe vinden we nu uit dat de frapa een chandler pomelo is of de chandeler pomelo een frapa is?

@Frank: heeft de marmelade gesmaakt en heb je er een recept van ?

Ga morgen eens een foto van het blad maken, dan komt er misschien meer duidelijkheid.
Hier staat wat info voor je. 

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Ik heb via Google deze site gevonden ....  
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




   (even scrollen)

Daar staat deze bij...  Ik had jou foto even ingezoomt  , Het blad en vrucht is precies  hetzelfde .....Deze heet ,,kao pan pomelo,,

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Zou het de pergamondo kunnen zijn?


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Denk het niet... ik had deze beide foto`s zoo ingezoeod en naast elkaar gehouden ! Ze waren toen exact precies hetzelfde
De frapa is inderdaad dezelfde vrucht als de pomelo ('Citrus Maxima'; op Kythira zegt men frapa), oftewel de pompelmoes…

Zie hier de uitleg in het Nederlands, zoals vermeld op Wikipedia:

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




)
Er is een App voor op de telefoon, Plantsnapp. Als je daarmee een foto maakt van het blad van de plant dan krijg je de naam en info over de plant te weten.

Ik maak er op wandeltochten in Griekenland veel gebruik van. heel handig en vrij accuraat. Als hij al een eens verkeerde naam geeft, heeft dat meer met mijn camera kunsten te maken dan met de App. Big Grin Hypocrite
Hier een foto van het blad. De app kan ik niet gebruiken omdat ik nog geen smartpfone heb.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






@JJohn: de link is wat ik hier heb. Ook het blad klopt
(04 March 2020, 09:15)Natalie66 schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Er is een App voor op de telefoon, Plantsnapp. Als je daarmee een foto maakt van het blad van de plant dan krijg je de naam en info over de plant te weten.

Ik maak er op wandeltochten in Griekenland veel gebruik van. heel handig en vrij accuraat. Als hij al een eens verkeerde naam geeft, heeft dat meer met mijn camera kunsten te maken dan met de App. Big Grin Hypocrite

Er is iets dat nog makkelijker is: 
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




 (Google search)
"Gooi" je afbeelding er in en Google geeft je per direct overeenkomstige hits als deze er zijn. In dit geval
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




.
(04 March 2020, 01:25)Paul schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Zou het de pergamondo kunnen zijn?


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Bergamon is kleiner en is peervormig. Van de Pomelo (kruising tussen de grapefruit en pompelmoes) Bestaan  meerdere variëteiten . Sommige variëteiten zijn bedoeld als sierplant en andere als nutsplant , die laatste dragen dan ook meer vruchten . De boom waar dit draadje mee begon kan ik persoonlijk ook en heb met de eigenaar enkele jaren geleden er al een boompje over opgezet. Het is Pomelo variëteit die zuiver als sierplant bedoeld is. Bij sommige van de cultivars en/of hybrides ontbreken  de stekels . 
Hebben er eentje opengesneden.
De smaak is licht zurig, zeker niet bitter en het vruchtvlees is licht rozig, 
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(04 March 2020, 12:45)kretalover schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Hebben er eentje opengesneden.
De smaak is licht zurig, zeker niet bitter en het vruchtvlees is licht rozig, 
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





Hier maar gelijk een receptje voordat je hem weg moet gooien. Big Grin