Oríste! - jóuw Griekenland forum

Volledige versie: Auto kopen in Griekenland, maar...
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Hallo,
Ik wil een auto kopen in Griekenland om er dan in de zomermaanden mee te kunnen rijden.
In de wintermaanden wil ik er in Nederland mee kunnen rijden.

Heeft iemand informatie, tips, ervaring..?
Heb namelijk geen zin in problemen, zoals het betalen van dubbele wegenbelasting en verzekering.
Heel graag. Je kan me ook direct mailen: hellobax@hotmail.com
BVD!
Lees dit eerst eens, bron Rijks overheid

Mag ik een auto met een buitenlands kenteken hebben?
U mag een auto met buitenlands kenteken hebben als u in Nederland woont. Deze auto moet u dan wel in Nederland bij RDW laten registreren. Ook moet u belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen.

Vrijstelling bpm en mrb bij kort gebruik
Maakt u met een auto met buitenlands kenteken voor een korte periode gebruik van de Nederlandse weg? Dan is vrijstelling van bpm en mrb mogelijk. U hoeft dan geen bpm en mrb te betalen. Wilt u die vrijstelling krijgen? Dan moet u hiervan melding doen bij de Belastingdienst. Hiervoor kunt u het formulier ‘Vrijstelling voor bpm en mrb bij kortstondig gebruik’ gebruiken.

Voorwaarden voor vrijstelling bpm en mrb bij kort gebruik
U moet voldoen aan een aantal voorwaarden om vrijstelling voor bpm en mrb te krijgen bij kort gebruik. Zo moet het gaan om een personenauto, motor of bestelauto (motorrijtuig) dat een buitenlands kenteken heeft en u ter beschikking staat. En mag u de auto niet meer dan 2 weken in Nederland gebruiken.

Controle bpm door de Belastingdienst
De Belastingdienst controleert regelmatig of er wel bpm is betaald. Constateert de Belastingdienst dat u onterecht geen bpm heeft betaald of bpm heeft teruggekregen? Dan moet u dit alsnog betalen. Ook krijgt u een boete.
Het ligt er met name aan waar je hoofdverblijfplaats is. Als je officieel in het buitenland woont heb je een persoonlijke vrijstelling voor betaling bpm en btw en kun je zonder problemen in Nederland rondrijden.

Als je hoofdverblijfplaats in Nederland is kun je zoals Arthur aangeeft voor een korte periode vrijstelling krijgen. 

Als je hoofdverblijfplaats in het buitenland is zul je dat moeten kunnen aantonen, bv verblijfsvergunning. Er kan ook naar de feitelijke situatie gekeken worden. Als je bijvoorbeeld een ziektekosten verzekering op basis van de verplichte verzekering/acceptatie hebt in Nederland zal het niet meevallen aan te tonen dat je geen ingezetene bent in Nederland want dan ben je ten onrechte verzekerd.

Onderschat de financiële gevolgen niet. Bij een nieuwe auto is bpm + btw al gauw een kwart tot een derde van de cataloguswaarde. Daar komt dan nog de boete bovenop.

Misschien is voor Nederland een shortlease een optie. Er zijn een paar bedrijven die dat ook aanbieden voor privé personen.

Ik heb een aantal jaren geleden wel eens geïnformeerd bij een verzekeringsmakelaar voor het in Nederland verzekeren van een bedrijfsvoertuig met Frans kenteken. Mij werd toen verteld dat je in Nederland alleen auto's met Nederlands kenteken kunt verzekeren.

Cors
Met name het laatste stuk tekst van Cors vind ik belangrijk.
Als je als Nederlander onbevoegd, en dat is heel vaak het geval, in een auto met buitenlands kenteken rijdt ben je voor/tegen niets verzekerd. Denk eens na wat dat kan betekenen als je in een situatie beland waar je een verzekeraar op wil aanspreken. Ook als je door een ander wordt aangereden hoeft de tegenpartij niet uit te keren.
Op deze manier rijden er heel veel mensen onverzekerd rond zonder dat ze zich daarvan bewust zijn.

Wel is het zo, een tijdje geleden gold dat in elk geval, dat als je als EU buitenlander in een auto van je thuisland binnen drie maanden het land waarin je tijdelijk verblijft verlaat je wel verzekerd bent. Hoevaak je dat mag binnen een periode mag herhalen weet ik niet. In theorie kan iemand even de grens over en weer terug NL in zodat hij het land heeft verlaten.
Registratie gaat d.m.v. camera's, dus voor je het weet ben je de klos.
Ik zou alleen al om verzekerings reden het risico niet nemen.
Omdat ik van een aantal dingen niet zeker was heb ik wat zoekwerk gedaan waarbij ik een aantal uiteenlopende dingen trof.
De meest betrouwbare info staat op een site van de EU die je
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




vindt.
Waarom niet 6 maanden min 1 dag met je NL auto in Griekenland rondrijden, ben je van alle problemen af.
Ik had jarenlang een brommer in GR --> verzekering liep via Duitsland, dwz betaalde dus in D verzekering en 
reed met die brommer in GR. Dit was dus natuurlijk geen auto maar de verzekering werd geaccepteerd.
Het enige probleem, later, toen ik dat ding verder gaf aan een GR meisje. Ze moest, omdat dat ding in GR aangemeld
zou worden 6 jaar belasting "nabetalen" - dus reed ze, NB op advies van een agentin, zonder aanmelding en verzekering naar de "middagschool" met een Duits kentekenberwijs....
(29 June 2021, 12:06)JohannesGR schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Het enige probleem, later, toen ik dat ding verder gaf aan een GR meisje. Ze moest, omdat dat ding in GR aangemeld
zou worden 6 jaar belasting "nabetalen" - dus reed ze, NB op advies van een agentin, zonder aanmelding en verzekering naar de "middagschool" met een Duits kentekenberwijs....

Dat advies van een Agente is geen cent waard, voor dit soort zaken ben je afhankelijk van de Douaniers. Ook in Griekenland is het rijden van een vervoervoermiddel met buitenlands kenteken zonder geldige reden strafbaar en nemen ze eenvoudig het vervoermiddel in beslag en ben je het kwijt.

Fijne dag,

Dick
Hallo Dick, weet ik natuurlijk. In mijn geval was het een cadeautje aan een "niet zeer rijke" weduwe met kleinkind.
Die politieagente wist ook wel dat dat allemaal niet mocht, maar (geld)nood breekt wet, ook in GR.
Het was alles op het platteland - geen noemenswaardig verkeer.
Het ging mij alleen maar daarom, te "melden" dat ik als buitenlander in GR met een niet-Grieks kenteken mocht rijden.
De burokraten waren onverbiddelijk, ik ben meegegaan naar het aanmeldburo en liet de papieren zien, dat de hele GR tijd die brommer (in D) aangemeld en verzekerd was - toch zouden die arme figuren die tijd na moeten betalen.
P.S. Die brommer had ik in GR gekocht