Oríste! - jóuw Griekenland forum

Volledige versie: Pastitsáda
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Hier dan eindelijk weer een nieuw recept: Pastitsáda. Een heerlijk fusiongerecht wat we aflopen vakantie allebei meerdere malen gegeten hebben op Corfu. Een combinatie van heerlijke stoofsmaken van Griekenland met de pasta uit dat andere land, Italië.  Wink
Wat opviel is dat in de wat "mindere" restaurants dit geserveerd werd met een gewone, dunne spaghetti. Ik verdenk tevens enkele ervan dat ze heel simpel de stifadosaus gebruikten om over de pasta te doen.  Dodgy Het lijkt er veel op, maar is wezenlijk anders door gebruik van andere specerijen en de totale afwezigheid van de bekende "zilveruitjes". Uiteindelijk vonden wij de versie van Romeos in Gouvia de beste versie, daar heb ik hem dan ook twee maal gegeten. Afgezien trouwens van de meer dan uitstekende keuken (chapeau voor zijn vrouw, die alles, muv de afwas, alleen deed in de keuken), beleef je hier nog wat de Griekse hartelijkheid inhoud, fantastisch, deze man, 68 jaar, verleden jaar hartaanval gehad en toch in zijn eentje de hele service bestieren. Stoppen kan hij niet, krijgt het restaurant niet verkocht, want, ligt niet in de loop van de toeristen, en kan van een pensioentje van € 600,00 per maand natuurlijk niet rondkomen. We zijn hier dan ook vaak wezen eten ( en veel raki gekregen  Wink  en ook veel fooi gegeven natuurlijk). Voor zover even een uitstapje.
Er circuleren vele verschillende recepten op het internet, maar deze ben ik niet tegengekomen. Met deze variant (met enige wijzigingen) probeer ik zoveel mogelijk tegemoet te komen aan dat, wat we bij Romeo's gegeten hebben.  Het grootste verschil met andere varianten van dit gerecht is, dat hier geen uitjes, knoflook, specerijen worden aangezet, maar dat alles in één keer in de pan gaat na het aanbraden van het vlees. Gaat in tegen alles wat je ooit geleerd hebt, maar.... het werkt en is heerlijk  Tongue
Het is een zeer eenvoudig gerecht om te bereiden, gebruik wel eersteklas vlees, want, omdat het zo simpel is, kan je je nergens achter "verbergen". 
Ik zou zeggen, probeer het eens!
Voor de komende tijd ben ik nog bezig met een variant van sofrito die we op Corfu gegeten hebben. Daar werd hij niet, zoals ik en velen misschien, dat gerecht kennen, met een tomatensaus gemaakt, maar zonder een enkele tomaat, maar wel met lekker veel knoflook! Eénmaal zelfs met een avgolemonosaus! Ook de heerlijke sinaasappelcake, de bourdeto en de psari plaki en een nieuw gerecht via onze kookclub, een lamsstoofschotel met olijven, artisjokken en kikkererwten eisen de aandacht nog op! 

Kali Orexi!





Het aanzetten van het vlees:

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Alle ingrediënten erbij en lekker doorgeroerd:


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Het vlees mooi gestoofd:


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






En tenslotte de pasta met de saus gemengd en het vlees er bovenop! Alleen nog even naar smaak wat geraspte kaas er overheen en kali orexi!


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Ik weet nu al dat dit weer een favoriet wordt. Ga deze week eerst stifado maken. Een kilo kleine uitjes uit Griekenland meegenomen. Daarna pastitsáda. Bedankt Johan.
Johan, wanneer doe je de ui erbij? Bij het aanbraden van het vlees voordat je de wijn met tomatenpuree erbij doet?
(12 October 2021, 12:56)Martino schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Johan, wanneer doe je de ui erbij? Bij het aanbraden van het vlees voordat je de wijn met tomatenpuree erbij doet?

Nadat je het vlees hebt aangebraden, gaat de witte wijn gemengd met de tomatenpuree erbij. Daarna alle overige ingrediënten, dus ook de ui. (Natuurlijk muv de pasta en kaas).
(12 October 2021, 15:24)JohanV schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(12 October 2021, 12:56)Martino schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Johan, wanneer doe je de ui erbij? Bij het aanbraden van het vlees voordat je de wijn met tomatenpuree erbij doet?

Nadat je het vlees hebt aangebraden, gaat de witte wijn gemengd met de tomatenpuree erbij. Daarna alle overige ingrediënten, dus ook de ui. (Natuurlijk muv de pasta en kaas).


Nog een vraagje Johan  Huh De rode peper, met of zonder pitjes?