Oríste! - jóuw Griekenland forum

Volledige versie: Portokalopita
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Het is hier even stil geweest, maar dat betekent niet dat ik stil gezeten heb!  Wink
In de afgelopen maanden heb ik een aantal recepten uitgeprobeerd en naar mijn smaak aangepast: Portokalopita, kip met vijgen en munt, konijn met mavrodaphne en een Bourdetó uit Corfu. (En ook wat Indiase gerechten uitgeprobeerd!  Tongue )

In deze post dus de portokalopita. 
Ik was al sinds de laatste vakantie op zoek naar een recept van een overheerlijke sinaasappelcake die we op Corfu gegeten hadden. Na meerdere recepten te bekijken en proberen kwam deze ook langs. Dit gerecht viel op door een voor mij nieuwe manier van filodeeg verwerken, nl fijngesneden door het beslag, ipv het als laagjes te gebruiken. Deze pita eten we Paaszondag als dessert. Mierzoet, maar heerlijk! Toen ik hiermee bezig was, kreeg ik ook een recept van een Kretenzische sinaasappelcake onder ogen, die, als ik de ingrediënten en de bereiding bekijk, wel eens onze "Corfu" sinaasappelcake zou kunnen zijn. Die volgt dus nog een andere keer!

Een paar zaken zijn belangrijk in dit recept:
Het filodeeg moet je op kamertemperatuur laten komen voor je (opgerold!) gaat snijden. Vervolgens duurt het toch wel een uurtje of twee voordat de slierten opgedroogd zijn.
De siroop moet echt volledig afgekoeld zijn en gelijk over de pita heen geschonken als die uit de oven komt. 
Je kan hem met gemak een dag of vier in de koelkast bewaren, sterker nog, een dagje van tevoren maken versterkt enkel de smaak nog!
Ik zou zeggen: Kali Orexi!







Het filodeeg ligt, in slierten gesneden, te drogen:


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






De siroop staat af te koelen:


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Het beslag in de ovenschaal:


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






En uit de oven met siroop doordrenkt:


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






En dan......


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Johan, ik heb echt bewondering voor je hoe je al die gerechten telkens uitprobeert, aanpast, vergelijkt enzovoort....
applaus applaus applaus
(15 April 2022, 18:39)Patrick schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Johan, ik heb echt bewondering voor je hoe je al die gerechten telkens uitprobeert, aanpast, vergelijkt enzovoort....
applaus applaus applaus

Dank je Patrick!  efcharisto1
Jouw portokalopita ziet er heerlijk en uitnodigend uit, Johan!

Bij deze gelegenheid, voor jou en alle forumleden: Kalo Pasxa! Zalig Pasen! 

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Is dat familie van Ravani Johan?
(16 April 2022, 21:02)El Greco schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Is dat familie van Ravani Johan?

Nee El Greco, in Ravani gaat griesmeel, amandelmeel en bloem. Is meer een "echte" cake zoals wij die hier kennen.