10 December 2022, 21:03
Op 18 januari 2016 postte ik in deze blog mijn eerste recept: Stifado van rundvlees. Vele andere recepten volgden.
Net als met elk recept voer je in de loop der tijd wijzigingen door, door andere recepten die je leest, door tips van anderen, enz. Zo ook met dit heerlijke gerecht. Ik heb de afgelopen jaren bij dit gerecht voornamelijk twee grote wijzigingen doorgevoerd: Het tijdstip van toevoegen van de specerijen en het gebruik van stifado-uitjes van Zanae.
De specerijen voeg ik nu toe voordat de vloeistoffen worden toegevoegd. Dit is iets wat ik uit de Indiase keuken heb geleerd. Om specerijen zodanig aan te zetten dat ze hun smaak en oliën afgeven.
Omdat in Nederland de typische "steruitjes" die in Griekenland gebruikt worden in de stifado slechts een paar weken per jaar te verkrijgen zijn (sommige toko's verkopen ze ook ingevroren), gebruikte ik ter vervanging sjalotjes. Dit wordt ook veel in recepten voor stifado geadviseerd. In de coronatijd ontdekte ik de stifado-uitjes van de firma Zanae. Deze uitjes zijn al bereid en zitten in een heerlijke stifado-saus. Hierbij worden dezelfde specerijen gebruikt als die ik zelf in de stifado gebruik. Een hele ontdekking, deze uitjes, ik gebruik nu niet anders meer in deze stifado! Ik voeg ze het laatste half uur van de bereidingstijd toe en iedereen die het gerecht proeft is er lovend over!
Ik heb het recept opnieuw opgeschreven en gelijk vandaag wat nieuwe foto's gemaakt, want ik zag dat de originele foto's door Tinypic zijn verwijderd.
De uitjes zal je ongetwijfeld bij veel Griekse winkels kunnen krijgen, ikzelf haal ze bij het Griekse Huis in Tilburg. De pan verkoop ik zelf.
Ik zou zeggen, als je binnenkort weer stifado gaat maken, probeer het eens op deze manier!
Wel nog een belangrijke tip: Bij stap zeven kan je in de verleiding komen om nog wat vloeistof toe te voegen. Doe dat niet, want uiteindelijk voeg je nog de stifado-uitjes met hun saus toe! Het vlees mag net iets boven de vloeistof uit komen. Ook, omdat er vanuit de tomaten nog veel vloeistof komt. Controleer alleen na zo'n anderhalf uur of er wel nog genoeg saus in de pan zit.
Kali orexi!
Het aanzetten van het vlees:
Gesnipperde sjalotjes, plakjes knoflook en de specerijen aangezet. De bruine kleur komt van de piment:
Met de ingekookte wijn:
Tomaten erbij, vlees erbij:
Hoe lekker ziet dit er al uit, en het stoven moet nog beginnen:
En nu lekker stoven:
Klaar, genieten, Kali orexi!
Nog even een foto van het blikje met uitjes:
Net als met elk recept voer je in de loop der tijd wijzigingen door, door andere recepten die je leest, door tips van anderen, enz. Zo ook met dit heerlijke gerecht. Ik heb de afgelopen jaren bij dit gerecht voornamelijk twee grote wijzigingen doorgevoerd: Het tijdstip van toevoegen van de specerijen en het gebruik van stifado-uitjes van Zanae.
De specerijen voeg ik nu toe voordat de vloeistoffen worden toegevoegd. Dit is iets wat ik uit de Indiase keuken heb geleerd. Om specerijen zodanig aan te zetten dat ze hun smaak en oliën afgeven.
Omdat in Nederland de typische "steruitjes" die in Griekenland gebruikt worden in de stifado slechts een paar weken per jaar te verkrijgen zijn (sommige toko's verkopen ze ook ingevroren), gebruikte ik ter vervanging sjalotjes. Dit wordt ook veel in recepten voor stifado geadviseerd. In de coronatijd ontdekte ik de stifado-uitjes van de firma Zanae. Deze uitjes zijn al bereid en zitten in een heerlijke stifado-saus. Hierbij worden dezelfde specerijen gebruikt als die ik zelf in de stifado gebruik. Een hele ontdekking, deze uitjes, ik gebruik nu niet anders meer in deze stifado! Ik voeg ze het laatste half uur van de bereidingstijd toe en iedereen die het gerecht proeft is er lovend over!
Ik heb het recept opnieuw opgeschreven en gelijk vandaag wat nieuwe foto's gemaakt, want ik zag dat de originele foto's door Tinypic zijn verwijderd.
De uitjes zal je ongetwijfeld bij veel Griekse winkels kunnen krijgen, ikzelf haal ze bij het Griekse Huis in Tilburg. De pan verkoop ik zelf.
Ik zou zeggen, als je binnenkort weer stifado gaat maken, probeer het eens op deze manier!
Wel nog een belangrijke tip: Bij stap zeven kan je in de verleiding komen om nog wat vloeistof toe te voegen. Doe dat niet, want uiteindelijk voeg je nog de stifado-uitjes met hun saus toe! Het vlees mag net iets boven de vloeistof uit komen. Ook, omdat er vanuit de tomaten nog veel vloeistof komt. Controleer alleen na zo'n anderhalf uur of er wel nog genoeg saus in de pan zit.
Kali orexi!
Het aanzetten van het vlees:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Gesnipperde sjalotjes, plakjes knoflook en de specerijen aangezet. De bruine kleur komt van de piment:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Met de ingekookte wijn:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Tomaten erbij, vlees erbij:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Hoe lekker ziet dit er al uit, en het stoven moet nog beginnen:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
En nu lekker stoven:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Klaar, genieten, Kali orexi!
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Nog even een foto van het blikje met uitjes:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.