Oríste! - jóuw Griekenland forum

Volledige versie: Stifado van rundvlees gewijzigde versie.
Je bekijkt momenteel een vereenvoudigde versie van de foruminhoud. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Op 18 januari 2016 postte ik in deze blog mijn eerste recept: Stifado van rundvlees. Vele andere recepten volgden.  Smile
Net als met elk recept voer je in de loop der tijd wijzigingen door, door andere recepten die je leest, door tips van anderen, enz. Zo ook met dit heerlijke gerecht. Ik heb de afgelopen jaren bij dit gerecht voornamelijk twee grote wijzigingen doorgevoerd: Het tijdstip van toevoegen van de specerijen en het gebruik van stifado-uitjes van Zanae.
De specerijen voeg ik nu toe voordat de vloeistoffen worden toegevoegd. Dit is iets wat ik uit de Indiase keuken heb geleerd. Om specerijen zodanig aan te zetten dat ze hun smaak en oliën afgeven. 
Omdat in Nederland de typische "steruitjes" die in Griekenland gebruikt worden in de stifado slechts een paar weken per jaar te verkrijgen zijn (sommige toko's verkopen ze ook ingevroren), gebruikte ik ter vervanging sjalotjes. Dit wordt ook veel in recepten voor stifado geadviseerd. In de coronatijd ontdekte ik de stifado-uitjes van de firma Zanae. Deze uitjes zijn al bereid en zitten in een heerlijke stifado-saus. Hierbij worden dezelfde specerijen gebruikt als die ik zelf in de stifado gebruik. Een hele ontdekking, deze uitjes, ik gebruik nu niet anders meer in deze stifado! Ik voeg ze het laatste half uur van de bereidingstijd toe en iedereen die het gerecht proeft is er lovend over!
Ik heb het recept opnieuw opgeschreven en gelijk vandaag wat nieuwe foto's gemaakt, want ik zag dat de originele foto's door Tinypic zijn verwijderd.
De uitjes zal je ongetwijfeld bij veel Griekse winkels kunnen krijgen, ikzelf haal ze bij het Griekse Huis in Tilburg. De pan verkoop ik zelf.  Wink
Ik zou zeggen, als je binnenkort weer stifado gaat maken, probeer het eens op deze manier!
Wel nog een belangrijke tip: Bij stap zeven kan je in de verleiding komen om nog wat vloeistof toe te voegen. Doe dat niet, want uiteindelijk voeg je nog de stifado-uitjes met hun saus toe! Het vlees mag net iets boven de vloeistof uit komen. Ook, omdat er vanuit de tomaten nog veel vloeistof komt. Controleer alleen na zo'n anderhalf uur of er wel nog genoeg saus in de pan zit.
Kali orexi!







Het aanzetten van het vlees:

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Gesnipperde sjalotjes, plakjes knoflook en de specerijen aangezet. De bruine kleur komt van de piment:

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Met de ingekookte wijn:

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Tomaten erbij, vlees erbij:

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Hoe lekker ziet dit er al uit, en het stoven moet nog beginnen:

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






En nu lekker stoven:

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Klaar, genieten, Kali orexi!

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Nog even een foto van het blikje met uitjes:


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Bedankt Johan. Een van mijn lievelings recepten. Ik kocht uitjes als we in Griekenland waren. De sjalotjes hier te scherp. Wat een uitkomst met de blikken. Nu nog een verkooppunt zoeken.
Nog wel een vraag. Je voegt specerijen toe. In het blik zitten ook specerijen, maakt dat niet uit?
(10 December 2022, 21:29)Goedas schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Bedankt Johan. Een van mijn lievelings recepten. Ik kocht uitjes als we in Griekenland waren. De sjalotjes hier te scherp. Wat een uitkomst met de blikken. Nu nog een verkooppunt zoeken.
Nog wel een vraag. Je voegt specerijen toe. In het blik zitten ook specerijen, maakt dat niet uit?

Nee, als je één blikje per 500 gr vlees gebruikt, gaat dat goed samen. De specerijen die je zelf aanzet in de pan bepalen hoofdzakelijk de smaak. Je kan de saus die in het blik zit een beetje zien als een soort fond die nog wat extra seasoning toevoegt en alles nog een klein beetje omhoog tilt.
(10 December 2022, 22:00)JohanV schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(10 December 2022, 21:29)Goedas schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Bedankt Johan. Een van mijn lievelings recepten. Ik kocht uitjes als we in Griekenland waren. De sjalotjes hier te scherp. Wat een uitkomst met de blikken. Nu nog een verkooppunt zoeken.
Nog wel een vraag. Je voegt specerijen toe. In het blik zitten ook specerijen, maakt dat niet uit?

Nee, als je één blikje per 500 gr vlees gebruikt, gaat dat goed samen. De specerijen die je zelf aanzet in de pan bepalen hoofdzakelijk de smaak. Je kan de saus die in het blik zit een beetje zien als een soort fond die nog wat extra seasoning toevoegt en alles nog een klein beetje omhoog tilt.

Nooit gezien die blikjes met zilveruitjes. Waar zijn die te koop???

Zou een optie kunnen zijn om een pot zoetzure zilveruitjes af te spoelen en te gebruiken???
(11 December 2022, 13:05)Martino schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(10 December 2022, 22:00)JohanV schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(10 December 2022, 21:29)Goedas schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Bedankt Johan. Een van mijn lievelings recepten. Ik kocht uitjes als we in Griekenland waren. De sjalotjes hier te scherp. Wat een uitkomst met de blikken. Nu nog een verkooppunt zoeken.
Nog wel een vraag. Je voegt specerijen toe. In het blik zitten ook specerijen, maakt dat niet uit?

Nee, als je één blikje per 500 gr vlees gebruikt, gaat dat goed samen. De specerijen die je zelf aanzet in de pan bepalen hoofdzakelijk de smaak. Je kan de saus die in het blik zit een beetje zien als een soort fond die nog wat extra seasoning toevoegt en alles nog een klein beetje omhoog tilt.

Nooit gezien die blikjes met zilveruitjes. Waar zijn die te koop???

Zou een optie kunnen zijn om een pot zoetzure zilveruitjes af te spoelen en te gebruiken???

Ik zie nu bij het Griekse Huis alleen deze: 
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Zilveruitjes weet ik niet maar ik heb het wel eens geprobeerd met afgespoelde Amsterdamse uitjes.
Uitjes die al heel lang in een stifado sausje hebben liggen weken zijn uiteraard veel lekkerder... Ik haal ze dus meestal ook bij het Griekse Huis.

Het lukt me alleen nooit om daar alléén met uitjes te vertrekken...

Edit: Het zijn volgens mij dezelfde uitjes, alleen andere verpakking.
Dat blik is wel handig zeg. Benieuwd of we dat hier kunnen vinden. Zelfs verse zilveruitjes is in Griekenland dikwijls een probleem. Is maar in bepaalde periode van het jaar te vinden en dan nog. We eten hier regelmatig Stifado thuis of ik bestel het al wel eens als we gaan eten maar het komt zelden voor dat we zilveruitjes vinden in onze Stifado. Meestal lossen ze het op door gewoon ajuin stukken erin te verwerken.
(11 December 2022, 14:12)JipJipster schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(11 December 2022, 13:05)Martino schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(10 December 2022, 22:00)JohanV schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Nee, als je één blikje per 500 gr vlees gebruikt, gaat dat goed samen. De specerijen die je zelf aanzet in de pan bepalen hoofdzakelijk de smaak. Je kan de saus die in het blik zit een beetje zien als een soort fond die nog wat extra seasoning toevoegt en alles nog een klein beetje omhoog tilt.

Nooit gezien die blikjes met zilveruitjes. Waar zijn die te koop???

Zou een optie kunnen zijn om een pot zoetzure zilveruitjes af te spoelen en te gebruiken???

Ik zie nu bij het Griekse Huis alleen deze: 
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Zilveruitjes weet ik niet maar ik heb het wel eens geprobeerd met afgespoelde Amsterdamse uitjes.
Uitjes die al heel lang in een stifado sausje hebben liggen weken zijn uiteraard veel lekkerder... Ik haal ze dus meestal ook bij het Griekse Huis.

Het lukt me alleen nooit om daar alléén met uitjes te vertrekken...

Edit: Het zijn volgens mij dezelfde uitjes, alleen andere verpakking.

Dat klopt, volgens mij staat online nog de oude verpakking.

(11 December 2022, 13:05)Martino schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(10 December 2022, 22:00)JohanV schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(10 December 2022, 21:29)Goedas schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Bedankt Johan. Een van mijn lievelings recepten. Ik kocht uitjes als we in Griekenland waren. De sjalotjes hier te scherp. Wat een uitkomst met de blikken. Nu nog een verkooppunt zoeken.
Nog wel een vraag. Je voegt specerijen toe. In het blik zitten ook specerijen, maakt dat niet uit?

Nee, als je één blikje per 500 gr vlees gebruikt, gaat dat goed samen. De specerijen die je zelf aanzet in de pan bepalen hoofdzakelijk de smaak. Je kan de saus die in het blik zit een beetje zien als een soort fond die nog wat extra seasoning toevoegt en alles nog een klein beetje omhoog tilt.

Nooit gezien die blikjes met zilveruitjes. Waar zijn die te koop???

Zou een optie kunnen zijn om een pot zoetzure zilveruitjes af te spoelen en te gebruiken???

Zou ik niet doen, de structuur van die ingelegde uitjes is heel anders en om al het zuur kwijt te raken mag je ze wel een paar dagen spoelen/weken.
(11 December 2022, 14:12)JipJipster schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(11 December 2022, 13:05)Martino schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(10 December 2022, 22:00)JohanV schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Nee, als je één blikje per 500 gr vlees gebruikt, gaat dat goed samen. De specerijen die je zelf aanzet in de pan bepalen hoofdzakelijk de smaak. Je kan de saus die in het blik zit een beetje zien als een soort fond die nog wat extra seasoning toevoegt en alles nog een klein beetje omhoog tilt.

Nooit gezien die blikjes met zilveruitjes. Waar zijn die te koop???

Zou een optie kunnen zijn om een pot zoetzure zilveruitjes af te spoelen en te gebruiken???

Ik zie nu bij het Griekse Huis alleen deze: 
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Zilveruitjes weet ik niet maar ik heb het wel eens geprobeerd met afgespoelde Amsterdamse uitjes.
Uitjes die al heel lang in een stifado sausje hebben liggen weken zijn uiteraard veel lekkerder... Ik haal ze dus meestal ook bij het Griekse Huis.

Het lukt me alleen nooit om daar alléén met uitjes te vertrekken...

Edit: Het zijn volgens mij dezelfde uitjes, alleen andere verpakking.

Het lukt me alleen nooit om daar alléén met uitjes te vertrekken...

Haha, dat ken ik! Kostas begint altijd breed te lachen als ik binnen kom en maakt gelijk de toonbank leeg!  Big Grin Big Grin Big Grin
Goede tip van de uitjes in blik. Persoonlijk heb ik altijd liever gewoon graag vers maar dit lijkt een goed alternatief. 
Ik heb net bij 
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




 blikjes uitjes besteld. Ik ga het uitproberen.
Heb er nu al trek in  Smile . Het is er tenslotte koud genoeg voor!
( Mooie pan trouwens!)
De blikjes zijn ook te koop bij
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




, de Griekse webwinkel van Wendy (van de Griekse Gids).
Heb stifado gemaakt met de uitjes uit blik. Super advies van Johan. Ik had nog een aantal kleine sjalotjes liggen die ik heb gebruikt en een(1) blikje.
Heerlijk en ook de geur in huis! Top tip! Goed recept.
(27 December 2022, 09:01)Martino schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Heb stifado gemaakt met de uitjes uit blik. Super advies van Johan. Ik had nog een aantal kleine sjalotjes liggen die ik heb gebruikt en een(1) blikje.
Heerlijk en ook de geur in huis! Top tip! Goed recept.

Dank je Martino!  up
Hoe lang is de houdbaarheid van de blikjes met uien. Ik wil ze ook bestellen, ivm verzendkosten bestel ik meerdere blikjes.
(27 December 2022, 21:00)Goedas schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Hoe lang is de houdbaarheid van de blikjes met uien. Ik wil ze ook bestellen, ivm verzendkosten bestel ik meerdere blikjes.

Wij kopen ze altijd bij De Griekse Gids, ik heb zo net even gekeken en die zijn nog tot november 2024 goed.
(27 December 2022, 21:00)Goedas schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Hoe lang is de houdbaarheid van de blikjes met uien. Ik wil ze ook bestellen, ivm verzendkosten bestel ik meerdere blikjes.

Ligt er aan hoe lang het al op voorraad ligt. Normaal gesproken een jaar of drie, vier zonder problemen. Daarna kan de kwaliteit achteruit gaan. En dan nog langer, zolang het niet bol gaat staan is het veilig.
Bedankt Johan. Dan ga ik ze vandaag bestellen bij to Magazaki
Johan of iemand anders. De uitjes van het merk Onassis en Zanae is dat hetzelfde soort. Scheelt namelijk 2,00€ per blik. Ik heb de duurdere besteld van Zanae €4,50, maar als het niet uitmaakt dan de volgende keer van Onassis €2,50.
(28 December 2022, 19:01)Goedas schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Johan of iemand anders. De uitjes van het merk Onassis en Zanae is dat hetzelfde soort. Scheelt namelijk 2,00€ per blik. Ik heb de duurdere besteld van Zanae €4,50, maar als het niet uitmaakt dan de volgende keer van Onassis €2,50.

Die van Onassis heb ik nooit gehad, maar veel verschil zal er m.i. niet zijn. € 4,50 is wel behoorlijk duur betaald, dat kan wel goedkoper hoor.
Kijk hier maar eens:

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





€ 3,15

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





€ 3,99

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





€ 3,50

En in webshops over de grens al voor € 2,60
Oke. Ik was op de link van Ger afgegaan. Heb 8 blikken besteld. Ga er extra van genieten.
Ik heb de nieuwe versie gemaakt met uitjes uit blik. Heerlijk. Ik ben een klein beetje van recept afgeweken. De uitjes doe ik op het laatst erdoor, maar laat het niet meer half uur mee pruttelen. Ze zijn al botergaar. Recept is een aanrader..,
(03 January 2023, 15:25)Goedas schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Ik heb de nieuwe versie gemaakt met uitjes uit blik. Heerlijk. Ik ben een klein beetje van recept afgeweken. De uitjes doe ik op het laatst erdoor, maar laat het niet meer half uur mee pruttelen. Ze zijn al botergaar. Recept is een aanrader..,

Blij dat je genoten hebt Goedas! 
Tip: Voeg ze volgende keer toch eens een half uurtje voor het einde toe, dan neemt de smaak nog meer toe. Je zal zien dat de uitjes niet kapot koken!
Ga ik doen. Heb 8 blikjes gekocht. Kan nog even voor uit
(03 January 2023, 17:39)Goedas schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Ga ik doen. Heb 8 blikjes gekocht. Kan nog even voor uit
Hier in Amsterdam ook  een Griekse winkel gevonden die de blikjes verkoopt.
Hier vanavond stifado. 
Johan we volgen je recept, maar we hebben geen blikjes stifado uitjes. De kleine uitjes uit de diepvries vinden we niet zo'n succes. We gaan proberen met lente uitjes en sjalotten. De smaak zal anders zijn, maar het is het proberen waard.
We hebben in september in Molyvos kruiden voor stifado gekocht bij een dame die zelf kruidenmengelingen maakt.

We zijn erg benieuwd.
Er is ook een recept met pareluitjes of sjalotjes
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Dank je Goedas!  up
@Els DR, mijn advies is om de zgn. kant en klare kruidenmixen links te laten liggen en ze zelf samen te stellen naar je eigen smaak! Een wereld van verschil in smaak! Niet met lente-uitjes, maar inderdaad de sjalotjes gebruiken dan. In een eerdere post staat ook genoemd waar je de blikjes stifado-uitjes kan verkrijgen. Toevallig heb ik hier afgelopen donderdag op de markt nog een paar blikjes meegenomen bij een Griekse kraam.
Ik heb me altijd laten wijsmaken dat mager rundvlees (draadjesvlees) niet het beste vlees is voor stifado/stoofvlees/goulash te maken. Om het vlees sappig te houden in het bereidingsproces, en voor de smaak, het beter is om vlees met een beetje vet aan te nemen/kopen.
(28 February 2023, 21:03)El Greco schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Ik heb me altijd laten wijsmaken dat mager rundvlees (draadjesvlees) niet het beste vlees is voor stifado/stoofvlees/goulash te maken. Om het vlees sappig te houden in het bereidingsproces, en voor de smaak, het beter is om vlees met een beetje vet aan te nemen/kopen.

Dat klopt niet helemaal El Greco. Riblappen, sucadelappen, magere runderlappen, braadlappen, het kan allemaal. Meer vet geeft normaal gesproken inderdaad meer smaak, want vet staat gelijk aan smaak, maar het mals worden en sappig houden van vlees is een chemisch proces en ontstaat in een stoofpot vooral door het vlees te laten sudderen en niet (een fout die veel mensen maken) door het vlees in de saus zachtjes te laten koken. Ook grote temperatuurverschillen (door bv te koude vloeistoffen toe te voegen) zorgen voor taaiheid van het vlees. De smaak in bv de stifado ontstaat ook door alle ingrediënten waarin het vlees gestoofd wordt. Ik gebruik zelf meestal riblappen voor stifado, maar voor kokinisto, sofrito en pastitsáda meestal (zo mager mogelijke) sucadelappen. Ga gewoon voor datgene wat je het lekkerst vindt! Heb je graag een randje vet, ga je voor een vette riblap en anders voor een magere runderlap.