Oríste! - jóuw Griekenland forum
Netjes voorstellen - Afdrukversie

+- Oríste! - jóuw Griekenland forum (https://www.wageral.nl/oriste)
+-- Forum: Το καφενείον- Het Griekse praathoekje (https://www.wageral.nl/oriste/forumdisplay.php?fid=46)
+--- Forum: Yassas! Ti Kanis? - Mag ik me even voorstellen? (https://www.wageral.nl/oriste/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Discussie: Netjes voorstellen (/showthread.php?tid=7068)Netjes voorstellen - NederGriek - 12 June 2019

Gia sas!
Na veel info opzoeken over Griekenland kom ik eindelijk dit forum tegen, actueel, actief en zeer rijk bedeeld met informatie over alles. Een uitkomst dus, waaraan ik zo ver mogelijk ook best wil bijdragen.
Maar eerst eens beleefd voorstellen. Waarom heb ik dit gezocht, wat doe ik hier?
Als ik spreek over 'ik' gaat het eigenlijk over 'wij'. Zie mijn profiel, ik hik tegen het pensioen aan, ben getrouwd en wij hebben een dochter in Veria, op 75 km van Thessaloniki. Sterker nog, we hebben sinds heel kort ook een appartement gehuurd in Veria. Daar willen we namelijk gaan wonen, om allerlei redenen hebben we het wel gehad met Nederland. Plus dat we een kleinzoon hebben in Griekenland, dat het een mooi land is, dat het weer ons daar beter gevalt, de Griekse levensstijl evenzo, de hartverwarmende hartelijkheid van de meeste Grieken, ik heb me zelfs Grieks-Orthodox laten dopen.

Onze dochter is feitelijk de dochter van mijn tweede echtgenote. Het weegt wel op het gemoed dat ik drie kinderen van mijn ex-echtgenote achterlaat, en twee zussen. Maar ja, mijn kinderen zijn volwassen en hebben hun eigen levens, waardoor ik ze helaas niet zo vaak zie. Mijn zussen zijn een stuk ouder dan ik, je mag wel zeggen een halve generatie ouder, daar heb ik ook geen intensief contact mee. Met onze Griekse kleinzoon en dochter al meer. Regelmatig zijn we naar Griekenland geweest, de Griekse partner van onze dochter heeft ons half Halkidiki en heel Imathia laten zien, we zijn op de berg Olympos geweest, we hebben allerlei Griekse kennissen opgedaan - en we willen gewoon  daar zijn.

Enige nuttige ervaring hebben we ook al. Over actuele kosten en dingen regelen hoop ik meer nuttigs te kunnen bijdragen. Eerste ervaringen:
- leer Grieks, minstens het spreken. Met een paar woorden kweek je al sympathie van Grieken - en vergeet maar dat de meesten vast wel Engels of zoiets spreken. Niet dus.
- het vrij logisch vervolg, het helpt ENORM om een vertrouwde Griekse kennis te hebben die weet hoe alles werkt in dat land. De partner van onze dochter is ondernemer van redelijk serieus formaat, en dat opent echt heel wat deuren

Goed voorbeeld is ons huurhuis. Wij willen daarheen, dus zoekt onze dochter Griekse makelaarssites met een knopje Grieks/Engels erop. Zoals
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
, of
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Beide sites laten een regio kiezen over heel Griekenland, en wat voor onroerend goed je zoekt voor koop of huur.
En daar staat het, een nieuw appartement te huur in Veria. We gaan weer op bezoek bij onze dochter, dan zullen we eens een paar aanbiedingen in het echt bekijken. Huren is naar goedkoop daar. Onze familie daar ziet het helemaal zitten en regelt een makelaar. Maar dat ene nieuwe appartement, waarvan we meteen vanaf internet zeiden 'dat is hem' - nee, kunt u niet bezichtigen, alleen weggelegd voor Grieken in overheidsdienst. Totdat de ondernemer zei 'ik sta garant', voor die 350 pegels per maand. Toen kon het wel, dag later contract voor drie jaar huur (standaard praktijk).
Dus: een goede Griekse kennis maakt echt een wereld van verschil. Nog steeds werkt (bijna) alles op vriendjespolitiek...

Over een paar maanden hopen we daarheen te vertrekken. Dus nog geen water en elektra laten aansluiten, zei mijn Griekse schoonzoon, regel ik later voor je. Internet van OTE maar nemen? Ziekteverzekering uit Nederland via CAK en dan aanmelden bij IKA? Eerst eens een paar maandjes het appartement inrichten alsof we toeristen zijn, nog geen definitieve banden in Nederland doorsnijden? We hebben een garage, niet verkeerd want op veel auto's daar die nooit binnen staan is de lak verbrand. We hebben eigen verwarming met oliestook, voor de winter moet je je tank laten volstorten, begrijp ik.
Nog een tip, neem echt een of andere cursus Grieks. Ik heb zeer veel gereisd, spraak een reeks talen waaronder Russisch met het Cyrillisch alfabet - maar Grieks is wel een geval apart, heb er nog nauwelijks een logische structuur in kunnen ontdekken. Wordt aan gewerkt.
Big Grin


RE: Netjes voorstellen - Ger - 13 June 2019

Beste 'Nedergriek',

Welkom op Oriste; leuk dat je ons gevonden hebt. Fijn dat je je even voorstelde.
Ik wens je héél veel lees- en schrijfplezier in dit virtuele kafeneion.

[Afbeelding: welkom.png]


RE: Netjes voorstellen - Nanny - 13 June 2019

Welkom Nedergriek. Benieuwd naar jullie belevingen.


RE: Netjes voorstellen - Natalie66 - 13 June 2019

Welkom! Ik vind het nu al een heerlijk verhaal. Veria zegt mij nog niets, maar je gaat ons er vast veel over vertellen en laten zien. Ik hoop dat je een appartement met logeerkamer gekozen hebt, want je zult zien dat de kinderen vaak langs willen komen met de huidige vluchtprijzen.

Inderdaad een cursus Grieks is altijd aan te raden, maar helaas vind ik het geen eenvoudige taal en in mijn regio (Pilion) spreken de Grieken best vaak Engels en Duits. Dus roepen wij steeds: nee spreek Grieks met ons.

Veel plezier hier op het forum!


RE: Netjes voorstellen - janos54 - 13 June 2019

Welkom hier NederGriek


Dat je veel met ons mag delen Big Grin


RE: Netjes voorstellen - Martino - 13 June 2019

Goh, wat leuk als iemand zich zo voorstelt. Ben ook een klein beetje jaloers, wil eigenlijk volgend jaar een huis huren voor 6 tot 12 weken!  cool1  Veel geluk daar en hopelijk zien we veel reacties met je ervaringen! Leuk en welkom op het forum duimpie


RE: Netjes voorstellen - Viviane - 13 June 2019

Hallo Nedergriek,  2 weken geleden waren we in Edessa en hadden een uitstap gepland naar Veria maar helaas door tijdsgebrek zijn we er niet geraakt.   Staat nu op ons lijstje  voor volgend jaar in mei dus we zijn benieuwd naar jou verhaal.
Viviane


RE: Netjes voorstellen - vlagreco - 13 June 2019

Beste NederGriek, van harte welkom in dit virtueel maar leuk kafeneion.

Mijn petje af, en veel bewondering, enerzijds voor jouw vastberadenheid en durf om grote stappen te zetten (zowel vooruit kijkend naar jouw verdere toekomst, als achteruit kijkend naar wat je achter jou laat). Anderzijds ook voor de weg die je zoekt én vindt op het niet altijd even rooskleurig traject naar jouw eigen "Greek way of life".
Veel dank ook voor jouwe wijze raadgevingen.


RE: Netjes voorstellen - NederGriek - 14 June 2019

(13 June 2019, 23:07)Viviane schreef:
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Hallo Nedergriek,  2 weken geleden waren we in Edessa en hadden een uitstap gepland naar Veria maar helaas door tijdsgebrek zijn we er niet geraakt.   Staat nu op ons lijstje  voor volgend jaar in mei dus we zijn benieuwd naar jou verhaal.
Viviane

Smile Hallo Viviane. Wij waren vier weken geleden in Edessa, bij de waterval uit de thermische bergbron. Veria is op zich een gezellig stadje, natuurlijk zijn er wel wat archeologische dingen te zien, maar niet zo veel. Ligt mooi tegen de bergen aan. Maar ik zou zeggen: een dagje in het centrum, smalle straatjes en leuke winkels, en dan heb je het wel gezien.

Uitzicht vanaf ons balkon daar:

Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.RE: Netjes voorstellen - Viviane - 15 June 2019

Bedankt voor de info.
Viviane


RE: Netjes voorstellen - jacq1970 - 15 June 2019

Hallo en welkom hier, wat een heerlijke jaloersmakende voorstelronde , jullie gaan doen waar wij nog van dromen!
Ben heel benieuwd naar alle perikelen en mooie verhalen die er hopelijk gaan komen.
Ik wens jullie een voorspoedig en gelukkig leven in Griekenland, dat jullie dromen waar mogen worden!