Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - Afdrukversie +- Oríste! - jóuw Griekenland forum (https://www.wageral.nl/oriste) +-- Forum: Καλή όρεξη! - Eet smakelijk! (https://www.wageral.nl/oriste/forumdisplay.php?fid=52) +--- Forum: Eten & drinken in Griekenland - alles over Griekse keuken (https://www.wageral.nl/oriste/forumdisplay.php?fid=53) +--- Discussie: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) (/showthread.php?tid=7873) |
Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - jjohn - 01 March 2021 Bij de bakkers op Karpathos zie ik grote zakken met stukjes droog brood liggen welke veel verkocht worden. (Geen toast.) Mij is verteld dat deze geweekt worden alvorens tot een maaltijd te verwerkt te worden. Weet iemand hier meer van? Wat voor een gerecht maakt men hiervan en wat is de naam? Online kan ik namelijk niets vinden. RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - Arthur - 01 March 2021 Dat hoort bij de Griekse keuken, heel vaak wordt het in de salade gedaan, of in smeren met olijfolie, blokjes tomaat en feta, je kunt er van alles mee doen. Op Kreta wordt het heel veel gegeten. Ik google meestal op Engels, vind je alles. Paximathia (Greek: παξιμάδια), also spelt paximadia (plural), or paximadi/paximathi (singular), is a hard bread of Greek origin, similar to rusk, that is prepared with whole wheat, chick pea or barley flour. It has been referred to as being similar to biscotti or as a type of biscotti. RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - jjohn - 01 March 2021 (01 March 2021, 13:25)Arthur schreef:Bedankt. Die ken ik wel inderdaad. Maar degene welke ik bedoel zijn brokken hard brood. Qua vorm kun je er niks opsmeren of opdoen. RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - JohanV - 01 March 2021 (01 March 2021, 13:33)jjohn schreef: Bedoel je deze John: RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - Arthur - 01 March 2021 (01 March 2021, 13:33)jjohn schreef: Als je wat ik schrijf er olie op doet, blokjes tomaat of feta, wordt het zacht, net zoals in de salade. RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - jjohn - 01 March 2021 (01 March 2021, 13:39)JohanV schreef: Ja, dat lijkt er inderdaad op Johan. Blijkbaar week je ze in zout water voordat er een gerecht van gemaakt wordt. Geen idee welk gerecht. Op Karpathos liggen ze bij elke bakker. RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - JohanV - 01 March 2021 Hallo John, deze heb ik gefotografeerd in Chora Sfakion, op Kreta. Ik heb begrepen dat ze deze als een soort croutons gebruiken, maar ook in een soort pap? Ook worden ze, net als paximadia, overgoten met water en/of olijfolie en dan verder verwerkt in gerechten. Ik heb helaas geen recepten hiervoor. Ze gingen wel in grote aantallen de deur uit bij die bakker! Misschien dat je deze foto's kan doorsturen naar bekenden op Karpathos en dat zij je dan meer kunnen vertellen? RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - jjohn - 01 March 2021 (01 March 2021, 14:58)JohanV schreef: Dank je. Daar ga ik doen. Groet, John RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - Pieter - 01 March 2021 Doet mij denken aan mijn kindertijd in de jaren 50. Wij waren niet arm, maar hadden het ook niet breed. Aan voedsel weggooien werd niet gedaan en pa, ma en de 7 kinderen aten regelmatig broodpap. Dit was oud brood, vooral de korstjes, geweekt in warme melk met veel suiker erover. We vonden het nog lekker ook! RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - jjohn - 01 March 2021 (01 March 2021, 15:13)Pieter schreef: Alle King Corn welke bij ons over bleef gebruikte mijn vader bij het vissen. Het nadeel was dat wij die vis moesten eten..... RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - JohanV - 01 March 2021 (01 March 2021, 15:37)jjohn schreef: King Corn, dat ken ik ook nog! Bakkerij Het Anker uit Schaesberg bezorgde dat aan de deur in de jaren 60/70 bij mijn oma en ons thuis! Die hadden ook van die heerlijke eenpersoonsvlaaitjes! Sorry, ik ga RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - jjohn - 07 March 2021 Ik heb nog wat navraag gedaan maar het is inderdaad zoals Arthur Paximathia omschreef. bv Brokken Koulouria (blijkbaar hetzelfde) , met verse tomaten, olijven, en veel olijfolie, en ansjovis, peper, zout en feta. RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - JohanV - 07 March 2021 (07 March 2021, 01:16)jjohn schreef: Jammie! Heb hier ook nog een zak met dit brood liggen! Gister nog gemaakt voor bij de ouzo, maar zonder de ansjovis. RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - grek - 07 March 2021 Dakos/Paksimadi op Kreta droog brood wat olie er op met tomaat moes dan Mizithra kaas er op met wat oregano en wat olijf olie RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - Marian55 - 07 March 2021 Ik heb t wel eens cadeau gekregen van een vrouw in Vamos: dat kostte mij dus een vulling... RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - grek - 07 March 2021 Daarom moet er ook eerst de tomaten moes er op ,dan wordt het zacht ,en is het over heerlijk ik heb ze thuis in verschillenden soorten ,die van de johannesbroodboom vrucht zijn erg hard,maar overheerlijk van smaak, de donkerbruine ,is van de johannesbroodboom vrucht, de andere is veel zachter RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - JohanV - 07 March 2021 (07 March 2021, 10:27)Marian55 schreef: Kwartiertje van tevoren goede olijfolie over het brood schenken, wordt het wat zachter en natuurlijk smakelijker van. RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - Arthur - 07 March 2021 (07 March 2021, 09:54)grek schreef: Ik wil niet lullig doen maar dat schreef ik hier al, &pid=87850#pid87850 RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - grek - 07 March 2021 had ik niet gezien Arthur sorry sorry RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - chris - 07 March 2021 Indien toegestaan wil ik graag nog wat opmerkingen maken. Paksimadi is beslist geen stuk oud brood. Het wordt speciaal gebakken voor dit doel. Daarnaast is de paksimadi van zichzelf al heel smakelijk,mits eetbaar gemaakt door wat vocht. Dakos wordt wat zachter gemaakt door middel van geraspte tomaat welke op smaak wordt gebracht met oregano .. Dan aftoppen met myzithra en een beetje olijfolie. Dakos wordt in sommige streken van Kreta ook wel koukouvagia genoemd. (Uiltje) RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - Arthur - 07 March 2021 (07 March 2021, 13:14)grek schreef: Helemaal geen sorry mede Limburger, ik vond jou foto wel mooi, precies zoals ik ze in die 9 jaar dat ik op Kreta rondliep gegeten heb RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - grek - 07 March 2021 klopt Chris,ze worden gewoon nieuw gebakken ,er zijn veel soorten van,en is zeker geen oud brood, gisteren avond nog gegeten ,met Mizithra ,de naam koukouvagia was mij nog niet bekent ,had in oktober nog 5kg mee genomen RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - jjohn - 07 March 2021 Ik las ergens dat ze (vroeger?) de gehele nacht de restwarmte van de oven gebruikten om op die manier dit brood te drogen. Ze deden dat omdat het brood zo veel langer houdbaar was dan 'gewoon brood' voor bv herders onderweg. RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - chris - 07 March 2021 @Grek. Wanneer je bij Stamatis koukouvagia bestelt krijg je een heerlijke Dakos. RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - coby - 09 March 2021 Dag mensen; ik kwam even binnenwippen, en zag toen dit verhaal... In de Engelse Wikipedia las ik dat paximathia al sinds de 1e eeuw werden gemaakt, van volkorenmeel, kikkererwten en gerstmeel. Ze werden wel door Kretenzische herders meegenomen, die ze insmeerden met water en olijfolie, om ze zachter te maken. Er stond ook dat ze wel als ontbijt worden gegeten, met marmelada of kaas. Vergelijkbaar met beschuit, en de Italiaanse biscotti. Mij deed het ook denken aan mijn jeugd. Ben inmiddels 70... Oud brood (wat de paximathia dus niet is) werd verwerkt in broodpap (met melk, suiker en kaneel). Het werd ook soms geroosterd in zo'n ouderwets broodroostertje. En je kon er wentelteefjes van maken: meng ei, melk, kaneel, suiker, en laat de oude boterhammen erin weken. Dan aan twee kanten bakken in de koekenpan, op je bord nog wat suiker erover, heerlijk. Met beschuit kan het ook, dat valt wel wat eerder uit elkaar, voorzichtig!. Die bereidingen kunnen vast ook met paximathia. En de volgende misschien ook: Oud stokbrood pep ik altijd op, door het licht met water te besprenkelen (ik veeg wat water eroverheen met mijn handen), en dan een tijdje in de oven leggen. Het lijkt dan weer net vers, zacht van binnen en met een knapperige korst. Even off topic: Ik kwam hier eigenlijk kijken met een taalvraagje.. Ik heb een grote zwart-witte kater (met witte staartpunt), die ik 'Filaki' heb genoemd, met het idee dat dat 'vriendje' betekent. Nu ben ik in discussie (op het InterNations Forum) met een Engelsman in Athene, die zegt dat 'filaki' 'kusje' betekent, en dat ''vriendje' vertaald moet worden met 'filaraki'. Wie heeft er nou gelijk? Ik kom binnenkort weer even om de hoek kijken, een pb zou natuurlijk ook kunnen. Tot ziens! Coby RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - chris - 09 March 2021 Filaki betekent inderdaad kusje. Filaraki laat zich vertalen als maatje. RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - grek - 09 March 2021 (07 March 2021, 20:22)chris schreef: heb ik nog nooit gedaan ,zal best heerlijk zijn bij hem ,in Plakias bij Syfis noemen ze hem ook koukouvagia ,maar vaak zijn het dan 10 kleine stukken tegen elkaar gelegd ,en maken ze er een grote van , ze doen het daar meestal met feta er op RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - coby - 09 March 2021 Bedankt, Chris, voor de vertaling; had die Ian toch gelijk, verdorie Nou ga ik m'n kat maar Filaraki noemen, maakt hem niks uit, als-ie maar geregeld eten voor zijn neus krijgt.. RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - El Greco - 09 March 2021 Denk dat er op Kreta niet echt veel Mizithra gebruikt wordt op hun Dakos maar gemakkelijkheidshalve feta gebruiken. Ben het door de jaren heen en op enkele uitzonderingen na toch nog niet veel tegengekomen dat ze die kaas gebruiken. Als één van de dagen de kaasboer hier nog eens een keer het dorp aan doet ga ik er zeker eens achter vragen. RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - chris - 09 March 2021 In de apokoronas wordt het overal gemaakt en gegeten. Onze slager/kaasmaker heeft een beste omzet in myzithra. Op de foto links de slager/kaasmaker,rechts ons onvolprezen kafenion.. RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - suzan - 09 March 2021 @ El Greco : ken niemand die feta op hun dakos gebruikt. Hier in de omgeving (Apokoronas) wordt overheerlijke mizithra gemaakt . Is voor dakos lekkerder want smeuiger en zachter van smaak. RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - grek - 09 March 2021 mizithra is het beste voor op de dakos, maar heb me laten vertellen dat het meeste voorkomt in de streek rondom chania RE: Recept met stukken droog brood. (Karpathos) - El Greco - 10 March 2021 (09 March 2021, 18:48)suzan schreef: Zou best kunnen Suzan. Het is ondertussen al wel ettelijke jaren geleden (denk van 2006 toen we in Platanias zaten) dat we nog in die regio zijn geweest. Hier aan de andere kant van het eiland zal ik op zoek, (als de eetgelegenheden terug openen) moeten gaan naar eentje met Mizithra vrees ik. |