ook dit is Griekenland
#1
Als je dit leest in het blog van Bruno (die ook bij de links staan) valt je niks meer in.



De strijd voor elektriciteit
19/04/2012 — Bruno

Anderhalve maand geleden viel het doek over de twee alternatieve elektriciteitsmaatschappijen. De concurrentie met de openbare elektriciteitsmaatschappij DEI was te moeilijk omdat die nog steeds te veel speciale voordelen krijgt van de overheid (de vakbond van DEI zorgt daar wel voor).

Meer dan 200.000 abonnees (waaronder wij zelf) moeten daarom terug een contract ondertekenen met DEI om verder stroom te krijgen. En dat is allesbehalve een eenvoudige procedure. Het lijkt wel alsof je gestraft wordt dat het het hebt aangedurfd om even bij een andere, goedkopere maatschappij je stroom te halen.

Toen we destijds besloten om van elektriciteitsprovider te veranderen, was dat heel simpel. De nieuwe maatschappij stuurde in de vooravond iemand langs met een contract, dat we dan ondertekenden en het bedrijf deed de rest. Alles ging vlot, zoals je dat in een land in West-Europa mag verwachten.


DEI werkt echter zo niet, en dat zullen we geweten hebben. Er zijn een paar horden te nemen. U herinnert zich nog dat alle Grieken een paar maanden geleden de charatsi (extra belasting op onroerend goed) hebben moeten betalen via de elektriciteitsrekening. Dat ging bij ons dus niet via een rekening van DEI. Nu we terug naar DEI gaan, moeten we ZELF een bewijs voorleggen dat we die charatsi betaald hebben. Horde 1 betekent dat je daarvoor naar de belastingsdienst moet, waar je langs 4 (vier!!!!) kantoortjes moet gaan om een bewijs te krijgen dat de charatsi is betaald. Je zou verwachten dat ze dat daar in hun systeem hebben zitten, maar dat is niet zo. Je moet een fotokopie afgeven van de elektriciteitsrekeningen waarop die charatsi staat EN een kopie van het betaalbewijs. Dan moet je een aanvraagformulier invullen, daarmee moet je naar een kantoortje waar iemand een nummer op die aanvraag zet (het alomtegenwoordige “protokollo”), vergezeld van een aantal stempels. Een andere beambte klasseert die aanvraag dan en neemt een schots en scheeft gekopieerd blad uit het Griekse Staatsblad. De beambte gebruikt dan een carbonblaadje om een kopietje voor zichzelf te houden. Met het ingevulde papiertje ga je dan naar het diensthoofd, die weer wat handtekeningen en stempels mag zetten. En dat is horde 1 – die ongeveer 3 uur duurt. Gelukkig had ik een werkshift van 12u tot 20u, zodat ik er geen vrij moest voor nemen.

Horde 2 is echter een calvarietocht. Je moet dan zelf naar een DEI-kantoor om een nieuw contract te ondertekenen. Je neemt de vrucht van horde 1 mee, en je identiteitskaart, plus een officieel document waarop je rijksregisternummer staat, een oude DEI-rekening en een contract dat je het huis gekocht hebt en dat het dus op jouw naam staat. En dan kom je in een rij te staan van anderen die in hetzelfde schuitje zitten. We kwamen vanochtend om 9u aan. Ik had gehoopt om alles op anderhalf uur klaar te krijgen, zodat ik om 11u op tijd op kantoor zou zijn. We trokken een nummertje en kregen meteen een koude douche: er waren nog 100 wachtenden voor ons. Die wachtenden zaten te wachten in een grote zaal en zaten allemaal te vloeken op deze verschrikkelijke bureaucratische hel. 4 ambtenaren stonden in voor ALLE verrichtingen. De directrice zat in een open kantoortje en werd geflankeerd door 2 security agenten van een privébedrijf.

De sfeer was gespannen tot op het randje van agressief (misschien waren die security-agenten daarom nodig) en de politiek werd verwenst voor deze gang van zaken. Iedereen liet verstaan dat de komende stembusgang zal worden gebruikt om de politici te straffen.

Na anderhalf uur hielden we het voor bekeken en keerde ik onverrichterzake terug naar kantoor. We zullen het morgen nog eens proberen en we zullen om 7:30u gaan, wanneer het DEI-kantoor zijn deuren opent, in de hoop dat het lukt.

Ik maak me dan de volgende bedenking: de heren van het IMF komen zeggen dat Griekenland concurrentiëler moet worden door de lonen naar beneden te halen.
Maar zou Griekenland al niet een stuk concurrentiëler worden indien mensen geen vrij van hun job moeten nemen om iets gedaan te krijgen van een openbare dienst? Voor ons stond een apotheker die vandaag zijn zaak noodgedwongen moest sluiten om te zorgen dat hij nog stroom zou hebben. Dat is niet bepaald concurrentieel en de man verliest er ook nog eens inkomsten door.
En voor de gewone Griek is de procedure al ingewikkeld, voor bedrijven is het nog moeilijker. Schijnbaar ligt de prioriteit niet bij het herstructureren van het Griekse overheidsapparaat.
De normale toerist die dit leest denkt, ver van mijn bed show.



En deze van Parakolo is weer goed nieuws.

Griekenland beste vliegvakantieland


Griekenland is volgens het Nederlandse publiek de beste vliegvakantiebestemming van Europa. Dat bleek vandaag tijdens de uitreiking van de Zoover Awards voor reisorganisaties.

Voor Griekenland is dit een mooie opsteker nu boekingen vanwege de crisis flink achterlopen. De interesse voor het land liep op Zoover de afgelopen maanden terug met ruim 15 procent.

De consumentenprijs werd met open armen ontvangen: “We hopen dat de Zoover Award zorgt voor een positief effect op de boekingen. Het is in elk geval een flinke opsteker” aldus Sotiris Vardakis van het Grieks Verkeersbureau.

Ruim 140.000 Nederlandse consumenten brachten de afgelopen maanden via
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




een stem uit op hun favoriete reisorganisatie, land of autoverhuurder. In totaal werden 50 awards uitgereikt in 25 categorieën.




Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#2
Ik ben in het algemeen geen voorstander van rücksichtlos privatiseren van nutsbedrijven. Maar in Griekenland zie je weer het andere uiterste: hoe een staatsmonopolie verlammend kan werken. Dus de beste oplossing zal waarschijnlijk ergens er tussenin liggen. Zoals vaak. Geleide privatisering? Publiek- private samenwerking? Wie het weet mag het zeggen.
Overigens zit ik nog steeds te wachten op een Grieks promofilmpje voor de Ster zoals die er ook zijn voor Egypte en Turkije. Of een goed serie zoals Wie betaalt de veerman (die is helaas te gedateerd voor het publiek van vandaag)
Quote
#3
Wij hebben anders onlangs nog erg genoten van "Wie betaalt de veerman"!
Quote
#4
Het elektriciteitsverhaal van Bruno - met dank aan Arthur - bewijst nog maar eens hoe lomp sommige administratieve diensten zichzelf onledig houden met formuliertjes allerhande waar stempeltjes moeten op komen. Stempels op een reeds volwaardig bewijsstuk, zodat het een superbewijsstuk wordt. Dat zou nog niet erg zijn, indien je er op enkele minuten vanaf zou zijn. Maar er is niks méér ergerlijk dan uren in de rij te staan.
En dan te zeggen dat die officialisering van documenten even goed via e-mail zou kunnen, of via een username + paswoord op de website van het elektriciteitsbedrijf.
Bij het elektriciteitsbedrijf waarbij ik in België aangesloten ben, heb ik namelijk zo 'n username met paswoord. Daar kan ik mijn betalingen en abonnement op raadplegen, en eventuele wijzigingen in mijn situatie op doorgeven. Als iemand bij mij thuis langskomt voor de meteropname, en ik ben niet thuis, dan vind ik een kaartje in de brievenbus dat ik zelf de meterstand mag doorgeven via de website.

Met andere woorden: in het digitaal tijdperk kunnen sommige zaken veel sneller én efficiënter. Dat is niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar er zijn toch grote voordelen aan verbonden.
Blijkbaar heeft DEI die voordelen nog niet ontdekt. Ze jagen liever de burgers op de zenuwen.

Ik ben benieuwd om de blog van Bruno morgen te lezen...

--------------------------
Ik was daarnet nog eens naar zijn blog gaan kijken, en werd wat opstandig van zijn volgend bericht:

Extra fondsen voor partijen in parlement
19/04/2012 — Bruno
Je zou dat parlement toch stilaan in brand steken? De 5 partijen die op dit moment in het parlement zetelen (PASOK, Nea Dimokratia, Laos, KKE en Syriza) hebben zonet besloten om zichzelf nog even 10 miljoen euro extra toe te kennen voor de verkiezingscampagne. Ze waren het er alle 5 mee eens. Dit komt dus nog eens bovenop de 30 miljoen die ze zichzelf 2 weken geleden al hadden uitgekeerd.

Nog even in herinnering brengen dat zowel PASOK als Nea Dimokratia elk voor meer dan 120 miljoen euro schulden hebben, en heel wat medewerkers van de beide partijen zijn al maanden niet meer betaald.
vlagreco's signatuur YAMAS !   ->  
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




 
Quote
#5
Vandaar mijn vraag bij een ander topic, op wie kan je nou eigenlijk stemmen??
ADO's signatuur Αύριο πάλι.....Morgen weer
Quote
#6
@ADO.Nu een keer advies precies in de draad.Wél tegendraads!
Stem alsjeblieft op de KKK.De partij die in 1946 op grond van een te groot Grieks-Nationaal ideaal door "rechts"een kopje kleiner werd gemaakt.
Nog steeds met grote en diepgewortelde aanhang onder de Griekse bevolking.De enige met een zo stevige basis dat ze geacht mogen worden de twee oude foute mastodonten PASOK en ND vanuit een sterke gedoogpositie van de komende minderheidscoalitie, te kunnen ontrousfetiseren.Als dat niet gebeurt zijn al die miljarden tevergeefs aan de inkomens van de werkende bevolking van Europa onttrokken.
En de KKE moet terug naar haar roots en op de bres voor een gezond en sterk sociaal Griekenland ingebed in een rechtvaardig Europa.
Quote
#7
(19 April 2012, 23:43)Aleko-non-Aleko schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




@ADO.Nu een keer advies precies in de draad.Wél tegendraads!
Stem alsjeblieft op de KKK.De partij die in 1946 op grond van een te groot Grieks-Nationaal ideaal door "rechts"een kopje kleiner werd gemaakt.
Nog steeds met grote en diepgewortelde aanhang onder de Griekse bevolking.De enige met een zo stevige basis dat ze geacht mogen worden de twee oude foute mastodonten PASOK en ND vanuit een sterke gedoogpositie van de komende minderheidscoalitie, te kunnen ontrousfetiseren.Als dat niet gebeurt zijn al die miljarden tevergeefs aan de inkomens van de werkende bevolking van Europa onttrokken.
En de KKE moet terug naar haar roots en op de bres voor een gezond en sterk sociaal Griekenland ingebed in een rechtvaardig Europa.

Beste Aleko,

Met alle respect maar als er een partij is die geen visie heeft en constructief is, dan is het wel de KKE.
Als je de stakingingen van de laatste week aanwakkerd heb je geen enkel idee en verantwoording om een land er weer bovenop te helpen.
Er is geen ontkomen aan alle burgers zullen de broekriem aan moeten halen, hoe erg dat ook is, om het land er weer bovenop te helpen.
Kun je nagaan hoe moeilijk het is voor de Griekse burgers om te gaan kiezen.

Kali Mera,

Dick
Quote
#8
als griek stemende, zou ik graag een sterkere KKe willen, een heel laag ,onder de 10% van ND en Pasok, en als je goed zoek Ado zijn wat alternatieven. Bruno had een, waar ik ook wat vind
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





en na de samenwerking van Kazakis EPAM met Papathemelis de griekse Ayatollah, denk ik ook dat KKE de eenige vaste waarde in griekenland is. zo slecht doet CHristofias op Cyprus ook niet.en hij komt van
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





maar het ziet niet naar uit dat ik ga stemmen, de partij heeft nog geen vliegtuigen gechartert.

over de stakingen, die waren al direct na de junta, mischien ook na de 7 jaaren na de junta. de bouvakers gingen toen met al hun uitrusting op straat en veelen harde klapen. een gezegte die kenmerkent was voor de industriele griekenland was Katevaste to geniko. dat was de oproep van de bonden en partijen aan de werkende klase , de centrale stroom schakkelaar uitzeten, en de stakingen waren toen bijna met 100% deelneming van de werkers.
als je zou kijken van af 1981 ik denk niet dat de stekingen zijn die griekenland in deze positie vandaag hebben gebrachht en mischien moeten wij ook vaker kijken naar Ierland Italie Spanje en Portugal. was daar ook een KK die de landen in deze mizerie hebben gebracht??
en Mimis Androulakis moet ook weg van Pasok en terug gaan naar KKE. en mischien Pagkalos ook, ik kan niet zonder Pagkalos.
Quote
#9
@Beems, maar zit die broekriem niet al in het laatste gaatje? Volgens mij valt er bij de gewone burgers niet veel meer te bezuinigen.
En als ik dan zie hoeveel geld er weer uitgegeven word aan die verkiezingen.......
Quote
#10
als de broekriem op zijn laaste gaat was zou nu geen steen meer op welke stoep vast zou zijn in griekenland. blijkbaar hebben ze meer gaatjes in de broekriem voor dat ze de stenen los gaan maken.ze weten hoe het moet, de dichter Barnalis heeft ze al jaaren terug vertelt ,en hij bedoelde niet enken mnhr Mentios.
Quote
#11
(20 April 2012, 12:17)nanny schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




@Beems, maar zit die broekriem niet al in het laatste gaatje? Volgens mij valt er bij de gewone burgers niet veel meer te bezuinigen.
En als ik dan zie hoeveel geld er weer uitgegeven word aan die verkiezingen.......

Beste Nanny,

In meer of mindere mate is het laatste gaatje bereikt daarom moeten de partijen de koppen bij elkaar steken en een goed plan bedenken om het land weer op te bouwen. Helaas met stakingen kom je er niet meer daarmee breng je alleen maar meer schade toe aan die sectoren die nog geld genereren zoals de tuinders op Kreta en het toerisme.
De politiek is op dit moment alleen maar bezig elkaar de vliegen af te vangen in plaats van een gedegen plan te presenteren hoe ze denken de komende jaren Griekenland weer op de kaart te zetten. Blijkbaar hebben ze niets geleerd en vallen ze weer terug in hun oude rol.

Kalo Vradi,

Dick
Quote
#12
Zie in mijn reactie van gisteren: ik was benieuwd naar het vervolgverhaal van Bruno.
Hij is vandaag terug gaan aanschuiven.
Hoe een elektriciteitsmaatschappij compleet contraproductief en zenuwslopend kan 'handelen' (?)... en dat in het Europa van 2012... on-ge-loof-lijk en vooral ergerlijk:
-----
De strijd voor elektriciteit – deel 2
20/04/2012 — Bruno


Na 5 uur wachten, ben ik eindelijk weer klant van de Griekse openbare elektriciteitsmaatschappij! Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad en heel wat ergernis gekost, maar het is gelukt.

Ik ben wel al om 7:30u gaan aanschuiven. Toen ik het nummertje trok, zonk de moed me anders wel in de schoenen: 65. Hoe laat stonden die vorige 64 dan wel te wachten? Hadden die misschien voor de deur van het DEI-kantoor gekampeerd, of stonden die te wachten sinds 6u vanochtend?

5 uur in een wachtzaal van een DEI-kantoor wachten, toont je wel een tranche de vie van het huidige Griekenland. Meer dan 200.000 Griekse gezinnen die terug onder moeder DEI’s vleugels moeten, worden onderworpen aan een heuse vernedering. De verwerking van 1 aanvraag neemt minstens een half uur in beslag. In het kantoor van Piraeus zijn 6 bureau’s, maar slechts 4 zijn bemand. De bediende op 1 bureau doet echter alleen aanvragen om abonnementen op te zeggen. Wat niemand doet, zodat de man aan het bureau ostentatief een hele voormiddag maar wat papiertjes aan elkaar zit te nieten, en regelmatig naar buiten gaat om daar te gaan roken en te staan gapen. Tot grote ergernis van de wachtenden natuurlijk, die vragen waarom hij hen niet helpt. Deze hardwerkende ambtenaar, van wie je zeker mag zijn dat hij nog geen eurocent van zijn loon heeft moeten inleveren omdat zijn vakbondsleider anders dreigt om heel Griekenland zonder stroom te zetten, heeft dan nog het lef om mensen af te blaffen en te zeggen dat ze in de rij moeten staan wachten en dat zijn collega’s hun aanvraag zullen behandelen.

“Waar ben je, oh Papadopoulos?”, hoorde ik regelmatig zuchten. Ja, Papadopoulos, de leiders van de junta. Want tijdens dat bewind werkten de overheidsdiensten. De mensen zijn moegetergd en wees maar zeker dat zich dat zal vertalen in de verkiezingsuitslag binnen 2 weken. Boze burgers, die speciaal een dag vrij hadden genomen en vreesden dat ze weer niet aan de beurt kwamen, belegerden het kantoortje van de directrice, die voortdurend beroep moest toen op 2 potige kaalgeschoren security guards. Sommige mensen waren ziedend kwaad want ze zagen nu al aan hun nummertje dat ze weer niet zouden worden geholpen en ze vreesden dat ze hun werk zouden verliezen als ze nog eens een extra dag vrij moesten nemen om door deze hel te gaan.

De directrice eiste stilte in haar DEI-kantoor en klopte driftig op haar tafel. En onze security lieden schreeuwden dat het een moeilijke procedure is om je terug bij DEI in te schrijven, dus dat iedereen maar rustig moet blijven zitten en zijn beurt afwachten. Ik hield het even niet meer: “waarom is die procedure bij een privébedrijf heel simpel en bij jullie zo moeilijk?”, vroeg ik. Deze vraag ontketende de duivels van heel wat wachtenden, waardoor onze kaalgeschoren heerschappen hun kalmte verloren en dreigden om roepende en brullende would-be klanten een proces aan te doen.

Daar sta je dan, in het Griekenland van de 21ste eeuw, waar je moet strijden om een dienst van algemeen nut te krijgen. En het belachelijke van de hele zaak is, dat iedereen die zat te wachten, in het systeem zit. Want het kijk- en luistergeld voor de openbare omroep wordt door de elektriciteitsmaatschappij geïnd en die rekeningen krijgt iedereen wel gewoon in de bus, zelfs als je abonnee van een andere aanbieder was.

En vandaag hoorde ik op het DEI-kantoor dus naam Revma Ena vallen. Er stonden een paar mensen te roepen dat ze deze behandeling niet langer pikten en dat ze naar die aanbieder overstapten.

Maar DEI kreeg tijdens de voormiddag opeens een briljant idee om de zaak op te lossen. Normaal gezien worden de klanten die terugkomen van de failliete privé-aanbieders nog van stroom voorzien door DEI tot 24 april. Als ze tegen dan geen contract hebben ondertekend met het overheidsbedrijf, dan wordt de elektriciteit afgesloten. Nu men de omvang van het werk begint in te zien (net omdat men de procedure zo omslachtig heeft gemaakt), heeft men besloten om de toekomstige klanten tot eind juni van stroom te voorzien, om er toch voor te zorgen dat iedereen een contract kan komen ondertekenen. Ik had toch liever een oplossing gezien waarbij die hele bureacratische rompslomp niet hoefde.

De arrogantie van DEI stuit echt tegen de borst. Dit bedrijf zet de hele Griekse staat naar haar hand. Werknemers krijgen forse maandlonen die ver boven dat van anderen liggen, krijgen een royaal pensioen uitbetaald en kunnen op kosten van DEI goedkoop op vakantie in luxueuze bestemmingen in heel Griekenland. Geen wonder dat de heer Nikos Fotopoulos, de vakbondsleider van dit zootje, voortdurend werd vervloekt door de wachtenden. Maar goed: op het eind van de dag heeft iedereen hard gescheeuwd en zijn hart gelucht en wellicht verandert er niets. De helft van de wachtenden is trouwens onverrichterzake weer naar huis kunnen gaan. Als ze volgende maandag niet voor 8u langs komen, zal het weer een maat voor niets zijn geweest.

Kafka is nog springlevend in 2012 en hij is een Griek met de naam Καύκας.
vlagreco's signatuur YAMAS !   ->  
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




 
Quote
#13
DEI is inderdaad een doorn in het oog voor velen en dan druk ik mij nog zachtjes uit. Het bedrijf wordt echter beheerd en bemand door de Grieken, zoals kranten als de Telegraaf ons allemaal graag neer willen zetten. Helaas behoort DEI tot het selecte groepje dat de rest het leven nog moeilijker maakt.
Ook bij de belastingdienst op Kimi (weet niet hoe het elders in GR is, maar vrees niet anders) heerst die extreme arrogantie en ook daar ben ik eens uit de band gesprongen. Er was een onaangekondigde staking, maar wij waren er speciaal voor naar het vaste land gegaan. We vroegen alleen of wij dan de cd met gegevens achter konden laten. Dat mocht niet. Deze man was niet bereid om een cd aan te nemen en op het bureau te leggen, zelfs na uitleg van onze situatie. Dat was echter niet eens de reden waarom ik het volgende zei, maar precies die arrogante houding die Bruno ook noemde. "Ανθρωπι σαν εσάς καταστρεψατε την χώρα. ντροπή σας!" oftewel "Mensen als u hebben dit land ten onder laten gaan. Schaam u!!"
Roosmarijn's signatuur zonnetje

Pluk de dag, en probeer (hoe moeilijk soms ook) het glas halfvol te zien.
Quote
#14
Ha, ha, ja hier op Kos is de belastingdienst ook erg aardig. Mijn man ( rustig type, accountant, zijn papieren keurig in orde) maakte zich kwaad toen hij van het kastje naar de muur werd gestuurd en de meneer achter de balie zat naar de radio zat te luisteren. Toen er bij stemverheffing nog geen actie kwam heeft hij de radio uit het raam gegooid, vanaf de eerste verdieping, toen werd hij dus geholpen.......
Quote
#15
En toen alles achter de rug was kon iedereen nog eens €40 aansluitkosten betalen.
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)