'Neem geen zwerfdieren mee'
#1
'Neem geen zwerfdieren mee'
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






In de telegraaf online van vandaag stond het volgende.
Ik onderschrijf dit van harte.

Telegraaf online
do 12 sep 2013, 15:47 | 14 reacties
'Neem geen zwerfdieren mee'
van onze redactie

Neem vanaf je vakantieadres geen zwerf- en asieldieren mee naar Nederland, zo luidt de oproep van diverse partijen uit de branche van gezelschapsdieren.

Dat meldt BN DeStem. Soms is het even slikken als er op straat een hond of kat komt bedelen, maar de dieren kunnen schadelijke of zelfs dodelijke ziektes met zich mee dragen én overdragen. Ook op mensen.

Daar komt bij dat zwerfdieren vaak niet goed gesocialiseerd zijn. Een hond die er op het eerste gezicht schattig uitziet, kan bijvoorbeeld ineens angstig worden en uithalen. De organisaties laten weten dat de asiels in Nederland al vol genoeg zitten. En door een dier mee te nemen naar Nederland, los je het probleem van zwerfdieren in je vakantieland niet op.
Quote
#2
Ik kan mij voorstellen dat de branchevereniging liever heeft dat je dieren bij hun aangesloten leden koopt. Maar dat is wel een erg gekleurde mening, ingegeven door financiële belangen.
Afzetten tegen buitenlandse zwerf- en asieldieren is een zwaktebod. Als je een dier de grens over smokkelt kan je inderdaad een probleem hebben. Maar doe je het volgens de regels (injecties, gezondheidsverklaring, chip) dan sluit je risico's zo goed als zeker uit.
Overigens komen de meeste officieel aangeschafte honden vaak bij broodfokkers uit het buitenland vandaan. Ook voor deze honden geldt dat er gedragsrisico's zijn.

Overigens is ook mijn mening gekleurd :). Wij vangen zwerfhonden op, voornamelijk gedumpte pups en jonge zwerfhonden. Die bieden we een onderdak, goed eten, worden gesocialiseerd en krijgen de eerste speelse trainingen. Via dierenwelzijnsorganisaties worden er goede huizen gezocht. De reacties van de nieuwe eigenaren zijn 100% enthousiast en hartverwarmend. En in tegenstelling tot de brancheorganisaties heb ik er geen financieel belang bij.
Quote
#3
Op Samos doet Animal Care Samos vergelijkbaar werk zoals @JanMilna beschrijft. Het draait grotendeels op vrijwilligers. Ik ga er onze zelf-geadopteerde kater Tabby (die zelf de winter hier op Samos moet door zien te komen) binnenkort laten castreren. Daar houden ze af en toe (gratis) acties voor. Ik doe wel een ruime donatie.
Dus hoezo geen zwerfhonden en -katten meenemen?
Quote
#4
Ik had een reactie gestuurd maar die wil de Telegraaf niet plaatsenHuh Ik heb er alleen in gezet dat wij hier ook niet zo goed met onze dieren omgaan, waarom zitten de asiels dan vol. Ook ik heb een Grieks zwervertje in huis maar dan via Mirtos Animal Project. En veel organisaties helpen inderdaad ook d.m.v. sterilisatieprogramma's. Laten we in ieder geval iedere vorm van hulp dan wel ter plaatse of via adoptie in stand houden, het is de enige hoop voor deze dieren.
greece67's signatuur zwaaivlag
LIVE YOUR LIFE! YOU ONLY HAVE ONE!

Quote
#5
ik heb twee griekse honden ( ik voelde mij alleen als de enige griek thuis) kern gezond , zelfs de dierenarts hier vond dat ook. dat van de Telegraaf gaat een beetje te ver. mocht de crisis door zetten , weten wij een vervanging voor wc papier.
Quote
#6
Het zal de televaag weer niet zijn, er zal wel iets inzitten als je met de auto bent, maar met de vlieger is het onmogelijk een kat of hond ongechipt en zonder boekje mee te nemen.
Ik schrijf het vaker, dat de dierenasiels in NL vol zitten is een luxe probleem, deze dieren worden massaal gedumpt voor de vakantie en na de feestdagen als dat lieve pupje of kitten groter wordt en lastig is.
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#7
tja, het blijft een lastige kwestie.. Er woont een half wilde familie katten in onze tuin met elk jaar wel een nest kleintjes. Heel leuk allemaal in de zomer, maar veel van die kleintjes overleven de harde winter op de Pilion niet. Een soort natuurlijke selectie, maar het betekent wel een ellendig einde voor deze dieren.
Deze zomer liep het echter uit de hand: 2 kattenmoeders hadden nestjes in de tuin, een daarvan was weer zwanger. Uiteindelijk hebben we wel moeten ingrijpen om te voorkomen dat een moeder met 9 jonge katten de winter in zouden moeten gaan. Dit jaar is er een dierenarts in Argalasti begonnen, met daaromheen een vereniging vrijwilligers P.A.W.S. (
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




) die zwerfkatten en -honden helpen. Belangrijk onderdeel hiervan is een sterilisatieprogramma, daarnaast worden huizen gezocht, zowel in als buiten Griekenland. Dit werkte feilloos: we hebben drie poesen laten steriliseren (mede dankzij een ingenieuze val van PAWS) en huizen gevonden voor 5 kleintjes! Een daarvan komt morgen zelfs naar ons huis in Den Haag. Alle kleintjes zijn voorzien van een chip, een paspoort en de nodige injecties.
Ik ga er van uit dat dit bij een eenmalige actie blijft, want eigenlijk hoort het probleem in Griekenland opgelost te worden en hebben in Nederland onze eigen overvolle asiels voorrang. Maar we zijn wel blij dat we zo in ons eigen tuintje het dierenleed hebben weten te beperken.. Hulde aan de vrijwilligers van PAWS!

[Afbeelding: np2wwj.jpg]
Quote
#8
Ik heb ook al meer aan gehaald laten we eerst hier de dieren uit het asiel halen,
het zit hier helemaal vol doen we dan niet iets verkeerd?
Het wordt tijd dat de regering hier iets aan gaat doen.
Quote
#9
En wat moet de regering dan doen? Of is het een stukje eigen verantwoordelijkheid?
Quote
#10
Eigen verantwoordelijkheid zou inhouden dat de dieren van iemand zijn. Het gaat in dit geval om zwerfdieren (en die hebben per definitie geen baasje). Dat probleem is hier op teveel plekken uit de hand gelopen, wellicht omdat dieren met baasje niet gesteriliseerd/ gecastreerd werden, maar dat is nu niet meer terug te draaien. Dat is iets van vele jaren terug.

Het enige dat nu gedaan kan worden is het probleem proberen in te perken door de zwerfdieren 'te vangen' en hen te castreren/steriliseren, zodat zij zich niet voort kunnen planten met alle gevolgen vandien. Dat vergt organisatie en geld. Dit komt veelal van mensen die het aan het hart gaat en inzien dat het een groot probleem is (vooral voor de dieren die onnodig lijden). Dit kunnen locale Grieken zijn, of buitenlandse vrijwilligers.

Wat betreft de adoptie, als alles legaal gaat worden ziektes zo goed als uitgesloten. Alle dieren hebben recht op een goed leven en al vind ik het ook zeer sneu voor de dieren in de Nederlandse asielen, ik geloof niet in 'eigen dieren eerst'.
Roosmarijn's signatuur zonnetje

Pluk de dag, en probeer (hoe moeilijk soms ook) het glas halfvol te zien.
Quote
#11
In Zuid-Pilion, waar PAWS actief is zoals Alberto schreef, is vorige week door de gemeente een sterilisatie project gestart. Alle vrouwelijke zwerfhonden (en de agressieve mannelijke) worden gevangen, gesteriliseerd, ingeënt en gechipt en daarna weer vrij gelaten. Voor de zwerfkatten loopt er al een paar jaar zo'n programma van Paws.
In Milina, waar ik woon, hebben we welgeteld 2 zwerfhonden. Een reu en een teefje. Het vrouwtje hebben we laten steriliseren. De overige honden die wel eens loslopen horen ergens thuis.

Een element in de discussie dat ik nog mis is de wens van de (toekomstige) hondenbezitter. Je wil niet zo maar een hond, je wil die ene speciale waar je een klik mee hebt. Dat kan een hond uit een asiel zijn, een rashond of die zwerver waarmee je tijdens je vakantie een band op hebt gebouwd.
Uit het Telegraaf artikel spreekt alleen het eigenbelang van de branchevereniging.
Quote
#12
Ook ACT Animal Care Thassos doet z'n best iets aan het zwerfhonden/katten probleem te doen. Steriliseren/castreren komt eerst, maar ook door het plaatsen van gedumpte pups en zelfs volwassen honden. Dat dat nauwelijks lukt op het eiland zelf moge duidelijk zijn. Het afgelopen jaar hebben zo 25 honden een baasje en een veilige toekomst gevonden.
Als je tegen het adopteren van een hond uit het buitenland bent, moet je ook tegen het aanschaffen van een rashond zijn. Eerst de asiels leeg, zou ik dan ook zeggen.
Of lees dit eens:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Voor alles is wat te zeggen en iedereen z'n eigen voorkeur, maar zoals altijd gaat de Telegraaf weer te kort door de bocht.
Wie leest die krant eigenlijk nog? ;)
Quote
#13
Moe wordt ik van de bemoeienis in Nederland. Laat iedereen toch zelf beslissen waar ze hun maatje vandaan halen!! Heb in het verleden honden uit het asiel in Nederland gehaald en 2,5 jaar geleden een hond uit Kreta. Na een zoektocht in asiels hier bleken er alleen gestoorde honden te zitten. Mijn hond uit Kreta is super!!!! Wil nog heel lang van haar genieten. Ze is/was bang, en is zo mooi om haar te zien ontplooien. We krijgen superveel liefde van haar!! Alles was prima geregeld door de stichting Mirtos!!
Quote
#14
Het mooiste is dat diezelfde krant voor de rubriek RUM een oproep heeft gedaan en op zoek was naar mensen die dieren uit een vakantieland hadden meegenomen. Zie FB
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





En begin augustus heeft er dus een artikel in de krant gestaan.
greece67's signatuur zwaaivlag
LIVE YOUR LIFE! YOU ONLY HAVE ONE!

Quote
#15
De Nederlandse asiels zitten overvol, voor veel dieren is er geen toekomst: geen kans op een dierwaardig bestaan. Gedumpt, soms zelfs omdat er geen opvang voor hen is als baasjes met vakantie gaan, of door de crisis. Voor deze dieren dreigt op den duur de " inslaapspuit", als er niet tijdig een nieuw thuis wordt gevonden.

Tijdens mijn vakantie op Mitilini heb ook ik de nodige zwerfdieren gezien: zelfs " in the middle o nowhere" nestje jonge poesjes. Aandoenlijk. Ik kan de twee jonge dames op de terugvlucht met geadopteerd poesje begrijpen. Echter: weten deze dames waaraan ze beginnen? Eindigt dit lieve beestje niet in de "wachtkamer" van een Nederlands asiel? Was het beestje dan in Griekenland niet beter af?

Ik weet dat er problemen bestaan met de internationale bemoeienis m.b.t. vaccinatie en castratie van Griekse zwerfdieren. Toch ben ik van mening dat het probleem in Griekenland moet worden gevonden. Het probleem verplaatsen is het probleem in stand houden.

Ik ben een echte dierenvriend, heb zelf een hondje uit het asiel. Toch denk ik dat men eerst moet nadenken alvorens men een huisdier neemt, en al helemaal als het een zwerfdier is. Steun liever organisaties in Griekenland die zich bekommeren om het dierwelzijn in eigen land. Als je na zorgvuldige afweging toch een huisdier wilt, kijk dan eerst in de Nederlandse asiels, daar zitten ook schrijnende gevalen. Echter: deze leven in gevangenschap en wacht een zekere dood als een nieuw baasje zich niet tijdig meldt...
Quote
#16
Dat de Asiels vol zitten daar kan je, je vraagtekens bijzetten.

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Het is en blijft hard nodig om dit te doen en ondertussen langzaam ter plekke de mentaliteit ombuigen en dat gebeurd ook je ziet hier op Kreta ook veel veranderingen plaats vinden.

Zou je, je hebben kunnen bedenken jaren geleden dat een jong Grieks echtpaar een petshop zouden openen en veel goed werk verrichten voor de dieren en er verschrikkelijk liefdevol mee omgaan.
Bij ons in het dorp is dat het geval geweldig om te zien, maar voorlopig blijft het echt nodig om dieren op te vangen in Nederland en geloof me er is veel animo voor we hebben het zelf aan de lijve ondervonden.

Het is een lange weg op velerlei gebied voordat deze natie echt veranderd maar als je goed om je heen kijkt veranderd er echt wel iets op elk gebied zowel op het menselijke vlak als op het vlak van het omgaan met dieren.
Quote
#17
Erwin ik hou het kort, een griekse zwerfkat of hond leeft zijn hele leven (zo lang dat duurt) in een soort gevangenschap, ze worden vaak vergifigd en hebben dan een afschuwelijke dood. Kom dus niet aan met die zielige asieldieren in NL die goed verzorgd worden en een barmhartige dood krijgen.
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#18
Ik ben het eens met Erwin. De oplossing moet in Griekenland zelf gevonden worden. Gebeurt dit niet, dan blijft het probleem zich voordoen. Dat is helaas een feit met elk probleem dat steeds door een derde wordt opgelost. Er zal een mentaliteitsverandering op dit gebied moeten plaatsvinden.
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#19
Sommige mensen nemen uit emotie een zwerfdier mee naar huis zonder te weten waar ze aan beginnen. Ook in Nederland schaft men huisdieren te gemakkelijk aan. Hoeveel paarden zijn er inmiddels omgebracht ten gevolge van de crisis, hoeveel huisdieren gedumpt omdat het toch te veel aandacht en tijd vergt? Ons prinsesje wil een konijn. Ach, en als ze het zat is dan dumpen we het beestje toch!?

Ik zag enkele jaren geleden de opkomst van dierenwinkels in Griekenland. Ik zag dat de Griek zijn huisdier beter ging verzorgen, honden worden aan de lijn uitgelaten. De economische neergang van Griekenland zal ook zijn weerslag hebben op deze dieren, net als bij ons.

Ik blijf erbij, hoe zielig ook, dat het probleem ter plaatse moet worden aangepakt. Alleen dan kan men tot een oplossing komen. In stand houden is geen optie.

Knuppel in hoederhok: terecht zorgen over het dierwelzijn. Over het menswelzijn hoor ik bar weinig! De kwaliteit van de gezondheidszorg in Griekenland holt achteruit, maar daar is nauwelijks aandacht voor. We kunnen de Grieken immers niet in een bench naar Nederland halen...
Quote
#20
Als je niet in Griekenland woont of langdurig verblijft is het in mijn ogen bijna onmogelijk om een goede mening e hebben over dit soort problemen.

Niemand beweerd dat het niet ter plekke opgelost moet worden dat gebeurd ook langzaam aan maar in de tussentijd is alle hulp ook die van het opnemen van een hond en kat welkom.

Geef dit soort landen nu ook eens de tijd om te veranderen en verberg die opgestoken vingertjes nu eens die jullie steeds opsteken daar help je ze niet mee.

En als je hier woont dan zie je het ook langzaam aan veranderen maar het vergt allemaal tijd.
Quote
#21
@ Cornelius: helemaal mee eens! Ik wil alleen maar duidelijk maken dat een huisdier een levend wezen is dat liefde, aandacht en zorg nodig heeft. Men zou goed moeten nadenken of men genoemde aan een dier kan bieden. De Nederlandse asiels hebben op hun website een hele vragenlijst waaruit, na invulling,blijkt of men geschikt is een huisdier te nemen.

Dieren hebben hun eigen karakter. Zwerf en asieldieren zijn vaak getraumatiseerd. Is men daar tegen opgewassen?

In het hotel waar ik verbleef voederde een toerist een ongelofelijke hoevelheid feta aan een zwerfkat. Veel te veel voor het beestje dat alle tafels al langs was gegaan, maar ach, ze is zo zielig. Een dame had zelfs brokjes uit Nederland mee gebracht...

Deze man zou een poesje mee naar Nederland moeten nemen? Straks is het toeristenseizoen afgelopen. Dame en heer zijn naar huis, katten vergeten...,hoe komen zij de winter door?
Quote
#22
Natuurlijk niet Erwin, maar was er een medetoerist die deze id..... terecht wees en hem heeft uitgelegd hoe je met dieren omgaat.

Het is natuurlijk nog altijd zo op bijna elk gebied verbeter de wereld maar begin bij je zelf.

En wat je aanroert over het nemen van een huisdier klopt helemaal ga maar eens terug naar de periode toen de Disney film 101 dalmatiërs, heel Nederland nam een Dalmatiër en binnen een jaar puilde de asiels uit zoveel Dalmatiërs werden er achter gelaten.
Quote
#23
Overigens: alle respect voor ieder die zich inzet voor het dierwelzijn, zowel in Nederland als in Griekenland. En voor mensen die na zorgvuldige overweging toch besluiten een dier uit Griekenland te adopteren: dierenliefde kent geen taal, je hoeft er geen Grieks voor te spreken.
Quote
#24
nou wij nemen gewoon een hond van Samos!
a.s. vrijdag haal ik hem op van Schiphol
Quote
#25
Ook op Skiathos was een Engelse organisatie actief met het steriliseren van (wilde) katers. Geheel vrijwilligers werk.
Quote
#26
Ook op Samos zijn de afgelopen week weer zwerfkatten gesteriliseerd of gecastreerd door vrijwilligers. Bij Mirtos hebben wij het erg druk met aanvragen om een kat of hond te adopteren.
greece67's signatuur zwaaivlag
LIVE YOUR LIFE! YOU ONLY HAVE ONE!

Quote
#27
Hmm ... Even voor de volledigheid ... Hier spreekt de bioloog ... Bij sterilisatie worden de eierstokken danwel de zaadleiders dichtgebonden. Dit is het fijnere werk; gebeurt bv. bij mensen. Bij castratie worden de teelballen (bij katers) of de baarmoeders plus eierstokken (bij poezen) verwijderd. Bij zwerfkatten is meestal sprake van castratie, zowel bij katers als bij poezen. Voorkomt dan tevens ontstekingen aan de baarmoeder bij poezen.
Quote
#28
(09 October 2013, 09:42)carel schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




nou wij nemen gewoon een hond van Samos!
a.s. vrijdag haal ik hem op van Schiphol

Geweldig! Weer een die een goed thuis heeft gevonden, dit maakt in ieder geval mijn dag goed :)
Quote
#29
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




&type=1
greece67's signatuur zwaaivlag
LIVE YOUR LIFE! YOU ONLY HAVE ONE!

Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)