Βασιλόπιτα - vasilopita
#1
We gaan het er dit jaar maar eens op wagen:
Naast de gebruikelijke oliebollen en appelflappen staat er morgenavond een heuse 'vasilopita' (Griekse nieuwjaarscake) op tafel tijdens de jaarwisseling. Tenminste, dat hoop ik maar, het is voor ons namelijk de eerste keer dat we zelf een exemplaar van de Griekse tegenhanger van onze oliebol/appelflap in elkaar gaan knutselen.

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Wie heeft het al vaker gedaan? En met welk recept?
Quote
#2
(30 December 2015, 14:26)Ger schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




We gaan het er dit jaar maar eens op wagen:
Naast de gebruikelijke oliebollen en appelflappen staat er morgenavond een heuse 'vasilopita' (Griekse nieuwjaarscake) op tafel tijdens de jaarwisseling. Tenminste, dat hoop ik maar, het is voor ons namelijk de eerste keer dat we zelf een exemplaar van de Griekse tegenhanger van onze oliebol/appelflap in elkaar gaan knutselen.

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Wie heeft het al vaker gedaan? En met welk recept?

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Quote
#3
(30 December 2015, 14:26)Ger schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




We gaan het er dit jaar maar eens op wagen:
Naast de gebruikelijke oliebollen en appelflappen staat er morgenavond een heuse 'vasilopita' (Griekse nieuwjaarscake) op tafel tijdens de jaarwisseling. Tenminste, dat hoop ik maar, het is voor ons namelijk de eerste keer dat we zelf een exemplaar van de Griekse tegenhanger van onze oliebol/appelflap in elkaar gaan knutselen.

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Wie heeft het al vaker gedaan? En met welk recept?

Ja Ger bij ons is dat natuurlijk traditie en ook de speciale manier van aansnijden op nieuwjaarsdag: 1e is voor Spiti, 2e voor de man, 3e voor de vrouw, 4e voor de zoon, enz. en wat heel belangrijk is bij het bakken van de Vasilopita het verstoppen van een munt in het deeg. De gelukkige die de munt in het stukje Vasilopita vind heeft een zeer goed jaar.

Veel succes bij het bakken.

Kali Nigta,

Dick
Quote
#4
(30 December 2015, 18:28)Beems schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




1e is voor Spiti, 2e voor de man, 3e voor de vrouw, 4e voor de zoon, enz.
Veel succes bij het bakken.

Misschien een domme vraag Dick maar wat/wie is "Spiti" ?
Quote
#5
Ik weet dat de vraag aan Dick is gericht, maar ik zal de brandende vraag maar beantwoorden. Spiti is het huis, " to "Spiti".
Quote
#6
(30 December 2015, 19:34)chris schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Ik weet dat de vraag aan Dick is gericht, maar ik zal de brandende vraag maar beantwoorden. Spiti is het huis, " to  "Spiti".

Oké, maar wat doet men dan met dat stuk dat voor het huis bedoeld is? Wie eet dat op volgens de traditie?
Quote
#7
(30 December 2015, 19:18)Ger schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(30 December 2015, 18:28)Beems schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




1e is voor Spiti, 2e voor de man, 3e voor de vrouw, 4e voor de zoon, enz.
Veel succes bij het bakken.

Misschien een domme vraag Dick maar wat/wie is "Spiti" ?

Ger vragen zijn nooit dom, het is inderdaad het huis.
Quote
#8
(30 December 2015, 19:57)Ger schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(30 December 2015, 19:34)chris schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Ik weet dat de vraag aan Dick is gericht, maar ik zal de brandende vraag maar beantwoorden. Spiti is het huis, " to  "Spiti".

Oké, maar wat doet men dan met dat stuk dat voor het huis bedoeld is? Wie eet dat op volgens de traditie?

Dat wordt later door een liefhebber gegeten.
Quote
#9
Ik ga het dit jaar weer eens proberen. Wie bakt/koopt er nog meer een Vasilopita voor de jaarwisseling?
Quote
#10
(27 December 2018, 18:59)Ger schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Ik ga het dit jaar weer eens proberen. Wie bakt/koopt er nog meer een Vasilopita voor de jaarwisseling?

Dit jaar niet Ger, maar bakken doe ik met dit recept Smile :

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#11
nee voor mij geen vasilopita. ik heb dit jaar wel melomakarona gemaakt. Dat was een succes in de familie en zeker een aanrader.
Succes met de vasilopita. Een leuke traditie.
Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)