Berichten: 1.963
Discussies: 65
Lid sinds: 03 Mar 2012
Waarderingen:
43
Ik woon in: Kos
Ik ben momenteel in:
Ik ben gewend de gehaktrolletjes even aan te bakken in olijfolie, zodat ze net iets steviger zijn voor dat ze in de saus gaan.
Maar dan ze ook in de pan, niet in de oven misschien dat ook weer verschil maakt.
Wij eten dit eigenlijk altijd met rijst. Gigantes vind ik echt een van de lekkerste recepten uit de griekse keuken
maar om die nou samen op mn bord te hebben met soutsoukakia, nee.
Wel als het om voorgerechten gaat. Maar samen trekt het mij niet, veel te 'zwaar".
Maar smaken verschillen natuurlijk.
Berichten: 1.963
Discussies: 65
Lid sinds: 03 Mar 2012
Waarderingen:
43
Ik woon in: Kos
Ik ben momenteel in:
Ja, zo krijg ik ook trek, ziet er heerlijk uit.
Berichten: 508
Discussies: 114
Lid sinds: 13 Dec 2009
Waarderingen:
4
Ik woon in: Middelburg
Ik ben momenteel in:
Altijd heerlijk! Toevallig stonden ze vanavond ook hier op het menu..! Voor de variatie zal ik mijn recept hieronder plaatsen, ik vond ze ook super lekker. Ik heb helaas geen foto gemaakt; heb ze gegeten met rijst en snijbonen. Jammie!
Voor het gehaktmengsel:
500 g mager rundgehakt (of half kalfs- en half rundgehakt)
1 rode ui, geraspt of heel fijn gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
3 el verse platte peterselie, fijngeknipt
1 flinke tl piment (of eventueel komijn)
½ tl gedroogde oregano
1 el witte of rode wijn
1 tl balsamico-azijn
1 ei, losgeklopt
2 kleine sneetjes ontkorst witbrood, fijn verkruimeld
zout, versgemalen peper
Voor de tomatensaus:
2 el olijfolie
2 gehalveerde teentjes knoflook
3 rijpe tomaten, ontveld en in kleine stukjes
1 klein blikje tomatenpuree (1 flinke el)
1 tl geraspte citroenschil
1 el verse marjolein, fijngeknipt (eventueel vervangen door wat platte peterselie)
1 tot 1½ el rode-wijnazijn
1 vers laurierblad
snufje suiker
Meng alle ingrediënten voor het gehaktmengsel in een kom. Voeg wat meer broodkruim toe als het erg vochtig is. Kneed het mengsel goed door elkaar en zet en eventueel tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vorm met de handen kleine kroketjes van het gehakt, maak ongeveer 20 rolletjes. Leg de rolletjes op de bakplaat (bakpapier) en bak ze in ca 20 minuten in de oven gaar. Je kunt ze ook in een laagje hete olie in een grote koekenpan bakken. Bak ze dan snel rondom bruin en dan nog 8-10 minuten op lager vuur tot ze gaar zijn.
Maak intussen de saus: verhit de olijfolie in een hapjespan, bak de knoflookhelften 1 minuut zachtjes mee en neem ze dan uit de pan. Voeg de rest van de ingrediënten samen met een half kopje water toe en kook de saus circa 10 minuten zachtjes door. Doe de gehaktkroketjes bij de saus en warm het gerecht kort door. Serveer meteen, eventueel gegarneerd met wat verse peterselie.
Lekker met rijst of aardappelpuree en een groene groente of sla.
Berichten: 154
Discussies: 16
Lid sinds: 11 Sep 2010
Waarderingen:
0
Ik woon in:
Ik ben momenteel in:
Dank je wel voor jullie reacties. Ik zal inderdaad eens karweizaad proberen. Komijnzaad geeft voor mij net niet de smaak en geur die ik zoek. Ik vind de Griekse kimino net iets anders ruiken en smaken.
Ik maak het gerecht inderdaad ook in de pan. Ik bak de zouzoukakia eerst even aan nadat ik ze door de bloem gewenteld heb en dan gaan ze in de tomatensaus. Wij eten er vaak kritharaki bij, heerlijk.
Berichten: 122
Discussies: 4
Lid sinds: 17 Oct 2010
Waarderingen:
1
Ik woon in:
Ik ben momenteel in:
Ziet er heerlijk uit , Johan. Hoe maak jij de knoflook citroenaardappeltjes in de oven?