ook dit is Griekenland
#1
Als je dit leest in het blog van Bruno (die ook bij de links staan) valt je niks meer in.



De strijd voor elektriciteit
19/04/2012 — Bruno

Anderhalve maand geleden viel het doek over de twee alternatieve elektriciteitsmaatschappijen. De concurrentie met de openbare elektriciteitsmaatschappij DEI was te moeilijk omdat die nog steeds te veel speciale voordelen krijgt van de overheid (de vakbond van DEI zorgt daar wel voor).

Meer dan 200.000 abonnees (waaronder wij zelf) moeten daarom terug een contract ondertekenen met DEI om verder stroom te krijgen. En dat is allesbehalve een eenvoudige procedure. Het lijkt wel alsof je gestraft wordt dat het het hebt aangedurfd om even bij een andere, goedkopere maatschappij je stroom te halen.

Toen we destijds besloten om van elektriciteitsprovider te veranderen, was dat heel simpel. De nieuwe maatschappij stuurde in de vooravond iemand langs met een contract, dat we dan ondertekenden en het bedrijf deed de rest. Alles ging vlot, zoals je dat in een land in West-Europa mag verwachten.


DEI werkt echter zo niet, en dat zullen we geweten hebben. Er zijn een paar horden te nemen. U herinnert zich nog dat alle Grieken een paar maanden geleden de charatsi (extra belasting op onroerend goed) hebben moeten betalen via de elektriciteitsrekening. Dat ging bij ons dus niet via een rekening van DEI. Nu we terug naar DEI gaan, moeten we ZELF een bewijs voorleggen dat we die charatsi betaald hebben. Horde 1 betekent dat je daarvoor naar de belastingsdienst moet, waar je langs 4 (vier!!!!) kantoortjes moet gaan om een bewijs te krijgen dat de charatsi is betaald. Je zou verwachten dat ze dat daar in hun systeem hebben zitten, maar dat is niet zo. Je moet een fotokopie afgeven van de elektriciteitsrekeningen waarop die charatsi staat EN een kopie van het betaalbewijs. Dan moet je een aanvraagformulier invullen, daarmee moet je naar een kantoortje waar iemand een nummer op die aanvraag zet (het alomtegenwoordige “protokollo”), vergezeld van een aantal stempels. Een andere beambte klasseert die aanvraag dan en neemt een schots en scheeft gekopieerd blad uit het Griekse Staatsblad. De beambte gebruikt dan een carbonblaadje om een kopietje voor zichzelf te houden. Met het ingevulde papiertje ga je dan naar het diensthoofd, die weer wat handtekeningen en stempels mag zetten. En dat is horde 1 – die ongeveer 3 uur duurt. Gelukkig had ik een werkshift van 12u tot 20u, zodat ik er geen vrij moest voor nemen.

Horde 2 is echter een calvarietocht. Je moet dan zelf naar een DEI-kantoor om een nieuw contract te ondertekenen. Je neemt de vrucht van horde 1 mee, en je identiteitskaart, plus een officieel document waarop je rijksregisternummer staat, een oude DEI-rekening en een contract dat je het huis gekocht hebt en dat het dus op jouw naam staat. En dan kom je in een rij te staan van anderen die in hetzelfde schuitje zitten. We kwamen vanochtend om 9u aan. Ik had gehoopt om alles op anderhalf uur klaar te krijgen, zodat ik om 11u op tijd op kantoor zou zijn. We trokken een nummertje en kregen meteen een koude douche: er waren nog 100 wachtenden voor ons. Die wachtenden zaten te wachten in een grote zaal en zaten allemaal te vloeken op deze verschrikkelijke bureaucratische hel. 4 ambtenaren stonden in voor ALLE verrichtingen. De directrice zat in een open kantoortje en werd geflankeerd door 2 security agenten van een privébedrijf.

De sfeer was gespannen tot op het randje van agressief (misschien waren die security-agenten daarom nodig) en de politiek werd verwenst voor deze gang van zaken. Iedereen liet verstaan dat de komende stembusgang zal worden gebruikt om de politici te straffen.

Na anderhalf uur hielden we het voor bekeken en keerde ik onverrichterzake terug naar kantoor. We zullen het morgen nog eens proberen en we zullen om 7:30u gaan, wanneer het DEI-kantoor zijn deuren opent, in de hoop dat het lukt.

Ik maak me dan de volgende bedenking: de heren van het IMF komen zeggen dat Griekenland concurrentiëler moet worden door de lonen naar beneden te halen.
Maar zou Griekenland al niet een stuk concurrentiëler worden indien mensen geen vrij van hun job moeten nemen om iets gedaan te krijgen van een openbare dienst? Voor ons stond een apotheker die vandaag zijn zaak noodgedwongen moest sluiten om te zorgen dat hij nog stroom zou hebben. Dat is niet bepaald concurrentieel en de man verliest er ook nog eens inkomsten door.
En voor de gewone Griek is de procedure al ingewikkeld, voor bedrijven is het nog moeilijker. Schijnbaar ligt de prioriteit niet bij het herstructureren van het Griekse overheidsapparaat.
De normale toerist die dit leest denkt, ver van mijn bed show.



En deze van Parakolo is weer goed nieuws.

Griekenland beste vliegvakantieland


Griekenland is volgens het Nederlandse publiek de beste vliegvakantiebestemming van Europa. Dat bleek vandaag tijdens de uitreiking van de Zoover Awards voor reisorganisaties.

Voor Griekenland is dit een mooie opsteker nu boekingen vanwege de crisis flink achterlopen. De interesse voor het land liep op Zoover de afgelopen maanden terug met ruim 15 procent.

De consumentenprijs werd met open armen ontvangen: “We hopen dat de Zoover Award zorgt voor een positief effect op de boekingen. Het is in elk geval een flinke opsteker” aldus Sotiris Vardakis van het Grieks Verkeersbureau.

Ruim 140.000 Nederlandse consumenten brachten de afgelopen maanden via
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




een stem uit op hun favoriete reisorganisatie, land of autoverhuurder. In totaal werden 50 awards uitgereikt in 25 categorieën.




Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote


Berichten in deze discussie
ook dit is Griekenland - door Arthur - 19 April 2012, 18:52
RE: ook dit is Griekenland - door ElsR - 19 April 2012, 21:03
RE: ook dit is Griekenland - door Margo - 19 April 2012, 21:31
RE: ook dit is Griekenland - door vlagreco - 19 April 2012, 21:44
RE: ook dit is Griekenland - door ADO - 19 April 2012, 23:11
RE: ook dit is Griekenland - door Aleko - 19 April 2012, 23:43
RE: ook dit is Griekenland - door Beems - 20 April 2012, 10:11
RE: ook dit is Griekenland - door Tzimis Bazoukas - 20 April 2012, 10:26
RE: ook dit is Griekenland - door Nanny - 20 April 2012, 12:17
RE: ook dit is Griekenland - door Beems - 20 April 2012, 17:48
RE: ook dit is Griekenland - door Tzimis Bazoukas - 20 April 2012, 13:03
RE: ook dit is Griekenland - door vlagreco - 20 April 2012, 22:33
RE: ook dit is Griekenland - door Roosmarijn - 21 April 2012, 07:52
RE: ook dit is Griekenland - door Nanny - 21 April 2012, 11:08
RE: ook dit is Griekenland - door Arthur - 21 April 2012, 14:03

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)