25 August 2012, 13:29
Een avondje uit eten is denk ik afhankelijk van veel factoren;
* sfeer
* bediening
* kwaliteit van het eten
* wijnkaart indien van toepassing
* prijs
* entourage
* muziek
* gezelschap
En.....niet te vergeten, hoe kritisch ben je zelf? Als je in een Michelinsterrenzaak eet mag, nee moet je kritisch zijn. Je betaalt immers veel geld voor de creativiteit van de kok, de perfecte bediening, de exclusieve, en dure, wijnen.
Wanneer je bij een Griekse taverna eet zal dat minder zijn. Hoewel de Griekse keuken, mits ze verse produkten gebruiken, heel erg lekker kan zijn, moet mij van het hart dat ik vind dat er veel het snackbargehalte maar nauwelijks ontstijgen, gemakzucht en het ontbreken van kennis zijn daar de oorzaak van.
Gelukkig zijn er nog wel genoeg die wel degelijk iets moois uit de keuken toveren en er ook de tijd voor nemen. Eerlijke, pure gerechten, met verse groenten, goede kwaliteit vlees, verse vis.
Geen stifado waar het gekruide vlees even wordt gebakken, hup, een blikje saus met uien van Zanae erbij, en hoppa klaar is Jorgos. We doen er het eeuwige schaaltje met ijsbergsla, tomaat, komkommer en 2 stukjes feta bij, scheut olijfolie erover, en een schaal met gebakken aardappels of patat. Dat vind ik dus geen koken, maar dat is opwarmen en afbakken. Er zit geen greintje creativiteit bij, iedereen kan dit klaarmaken.
Stokbrood met kruidenboter vooraf? Dat is toch niet Grieks? Griekenland is het land van de olijfolie en de olijven. Waarom dan geen amuse, of mezedes vooraf die in het teken staan van het land? Schaaltje lekkere olijven, olijfolie met brood om in te dopen, paar stukje kefalotyri, graviera, amandelen, tarama, gavros......daar zie je de griekse keuken!
Verse tsipoura, lavraki, geserveerd met niets anders dan een dressing van olijfolie, citroen, oregano, peper en zout. Een ware traktatie! En zelfs een souvlaki van goed vlees kan heerlijk zijn, maar niet die taaie, droge stukjes vlees, met veel vet eraan.
De Griekse keuken heeft meer dan genoeg te bieden, maar helaas verzanden nog steeds te veel restaurants in het snelle en makkelijke toeristenmenu. Lamskoteletje, hamburger, kipfilet, beetje gyros, tzatziki en koolsla. Volgens mij kun je dat ook krijgen bij KFC en Barend Beer.
Mvg
Martin
* sfeer
* bediening
* kwaliteit van het eten
* wijnkaart indien van toepassing
* prijs
* entourage
* muziek
* gezelschap
En.....niet te vergeten, hoe kritisch ben je zelf? Als je in een Michelinsterrenzaak eet mag, nee moet je kritisch zijn. Je betaalt immers veel geld voor de creativiteit van de kok, de perfecte bediening, de exclusieve, en dure, wijnen.
Wanneer je bij een Griekse taverna eet zal dat minder zijn. Hoewel de Griekse keuken, mits ze verse produkten gebruiken, heel erg lekker kan zijn, moet mij van het hart dat ik vind dat er veel het snackbargehalte maar nauwelijks ontstijgen, gemakzucht en het ontbreken van kennis zijn daar de oorzaak van.
Gelukkig zijn er nog wel genoeg die wel degelijk iets moois uit de keuken toveren en er ook de tijd voor nemen. Eerlijke, pure gerechten, met verse groenten, goede kwaliteit vlees, verse vis.
Geen stifado waar het gekruide vlees even wordt gebakken, hup, een blikje saus met uien van Zanae erbij, en hoppa klaar is Jorgos. We doen er het eeuwige schaaltje met ijsbergsla, tomaat, komkommer en 2 stukjes feta bij, scheut olijfolie erover, en een schaal met gebakken aardappels of patat. Dat vind ik dus geen koken, maar dat is opwarmen en afbakken. Er zit geen greintje creativiteit bij, iedereen kan dit klaarmaken.
Stokbrood met kruidenboter vooraf? Dat is toch niet Grieks? Griekenland is het land van de olijfolie en de olijven. Waarom dan geen amuse, of mezedes vooraf die in het teken staan van het land? Schaaltje lekkere olijven, olijfolie met brood om in te dopen, paar stukje kefalotyri, graviera, amandelen, tarama, gavros......daar zie je de griekse keuken!
Verse tsipoura, lavraki, geserveerd met niets anders dan een dressing van olijfolie, citroen, oregano, peper en zout. Een ware traktatie! En zelfs een souvlaki van goed vlees kan heerlijk zijn, maar niet die taaie, droge stukjes vlees, met veel vet eraan.
De Griekse keuken heeft meer dan genoeg te bieden, maar helaas verzanden nog steeds te veel restaurants in het snelle en makkelijke toeristenmenu. Lamskoteletje, hamburger, kipfilet, beetje gyros, tzatziki en koolsla. Volgens mij kun je dat ook krijgen bij KFC en Barend Beer.
Mvg
Martin