Gelukkig in Griekenland
#1
Smile 
Het is dan toch zo ver, we wonen sinds drie weken in Griekenland, Macedonië, regio Imathia. Beetje druk met uitpakken, inrichten, elektra en internet regelen, enzovoort. Zie onze eerste bijdrage in 'even voorstellen', toen we nog vol spanning in Nederland voorbereiding troffen. En vooral veel info verzamelen die nuttig lijkt.
Transporteur gehuurd (particulier), als een bezetene alles inpakken en vooral veel NIET inpakken maar verkopen of vooral veel weggeven om er maar snel vanaf te zijn. Houden we toch nog 20 kuub over. Rijden maar, geheel door EU-landen om gez..k aan grenzen te vermijden. Duitsland, in Oostenrijk nachtje slapen bij Linz, Hongarije vlot genomen op tweede dag. Vignet Oostenrijk koop je moeiteloos voor de grens in Duitsland, vignet Hongarije idem in Oostenrijk (9 euro 30 voor tien dagen). Dan Roemenië, waar de snelweg nog niet is uitgevonden. Registreren voor snelwegtol in het elektronisch systeem bij binnenkomst, geen probleem. Wel vermoeiend rijden, heel wat bergwegen. Overnachting ergens voor Craiova, soort wellness hotel voor 38 euri inclusief ontbijt, met tweeën. Derde dag, nog 'even' Bulgarije nemen en een niet lang stukje Griekenland. Wegen nog wat slechter dan Roemenië, boeven bij de grens. Grens over, 50 meter verder zes euro aftikken. Dat blijkt voor de nieuwe brug, die wijzelf met EU-subsidie al hebben betaald. Paar kilometer verder, vriendelijke politiepost houdt ons aan. Geen snelwegtol betaald (want niets over gezien, nergens enige aanwijzing waar je zou kunnen betalen). Dus inclusief boete 31 euro, graag!! Elke domme buitenlander gaat voor de bijl, zo is wel duidelijk.

Weten we dan ook weer. Zoals gehoopt verder geen noemenswaardige controles, buiten het paspoort bekijken, en het kentekenbewijs van de auto. Eind van de middag zijn we bij ons appartement, waar dochter en partner al voor hulptroepen zorgden om uit te laden. De halve straat springt ook nog bij, nieuwsgierig. Gelukkig maar, want na dik 2500 km rijden zijn we eigenlijk wel wat uitgewoond. Maar de inboedel moet wel uitgeladen.
Het is net na 16 september, want voor die datum heeft geen zin. Dan is het vakantietijd en werkt niets of niemand in Griekenland - hadden onze verwanten wel ietsjes eerder kunnen laten weten... Maar nu 'no problem', de Griekse partner van onze dochter zal overmorgen wel effe met mij onze elektrische aansluiting gaan regelen, en daarna leidt dochter me naar de Cosmote winkel om internet en twee prepaid telefoonkaartjes aan te schaffen.
Ná de vakanties
Hm, ook een Griek met goede connecties krijgt niet zomaar een PPC/DEN elektriciteitscontract voor elkaar. Ik zei nog zo, eerst een AFM, toch? Maar goed dat ik de nodige documenten al heb laten vertalen. In 'ons eigen' Veria, door bureau FlanderLex - aanbevolen op de lijst NL/GR vertaalbureaus die het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken online heeft. Goede en snelle service van Lieve de Paep, die de papieren ook nog door een advocaat laat afstempelen om ze nog officiëler te maken. Ze kent haar Griekse pappenheimers. Goed, met documenten en een Griek gewapend naar de dimarchio, naar DEN, nee toch eerst de dienst die een AFM kan verstrekken. Nee, dan moeten we eerst een uittreksel hebben van ons adres in Veria. Zo gaat dat, van het ene loket naar het andere, en dat is dan nog met iemand die alles in het Grieks kan uitleggen en in het Grieks verstaat waar we eerst en waar daarna langs moeten. Het recht moet zijn loop hebben, zullen we maar zeggen.
Lokettenmarathon
Ik heb een AFM belastingnummer, een contract voor stroom tegen een borgsom van 130 euro. "Over maximaal drie werkdagen is er stroom", daarin blijkt zaterdag mee te tellen - die avond hebben we op de derde dag stroom. Sommige dingen werken dus wel in Griekenland. Cosmote gaat veel makkelijker, in de winkel spreken ze Engels en leggen uitvoerig uit wat het aanbod is. Twee keer twaalf euro en we hebben twee prepaid Griekse mobiele nummers te pakken. En een contract voor internet, "eind volgende week komen ze aansluiten" - iets eerder al, weer een goeie beurt voor een Grieks staatsbedrijf. Nog nergens heeft iemand gevraagd naar een bankrekening nummer om abonnement- of verbruikskosten te incasseren. Nou ja, ik zie wel hoe ze me iets in rekening gaan brengen.
Water hadden we al wel. Zegt onze Griekse partner: "dat moet nog even overgeschreven op jouw naam, maken we later nog wel werk van". O. Kon blijkbaar makkelijk meer dan drie weken wachten. Dochter krijgt een rekening van Cosmote (via sms, 54 euro) want die gaf haar mobiel nummer als contact, we moeten nog samen in de winkel opdraven om dat contact over te zetten naar mijn gloednieuwe Griekse nummer.

Na anderhalve week zijn we zo ver uitgepakt en ingericht dat we de gastvrijheid van Anna en Teo kunnen verruilen voor kamperen in eigen huis, tussen de dozen. Twee keer naar Thessaloniki om via Ikea de Griekse economie een stevige impuls te geven, en we kunnen van start.
Voorlopige stand: we hebben een prachtig uitzicht op de bergen waar Veria tegenaan ligt, de zon schijnt nog steeds terwijl het in Nederland waait en regent, ons nieuwe (huur)appartement wordt echt wel mooi. Boiler moest nog even gefikst, die bleek het niet te doen. Kon gelijk met inbouwen van keukenapparatuur, waarvoor onze Anna en Teo de bevoegde servicedienst wisten op te trommelen. Drie man die dat alles dus als service, kosteloos kwamen doen.

Voor de aanstaande emigrant: als je geen Grieks spreekt, en geen gids hebt die weet wat je moet regelen, hoe en waar - zou ik niet weten hoe je deze eerste etappe zonder grote kleerscheuren door kon komen. Kan eraan liggen dat Veria niet direct een toeristisch oord is, maar vergeet hier in elk geval maar dat je in het Engels (of wat dan ook anders dan Grieks) ergens komt - echt niet. Misschien met heel veel geduld en improvisatietalent. Maar dan niet binnen een paar weken. Met de nodige hulp zijn wij gelukkig nu in Griekenland. Heel gelukkig.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
NederGriek's signature zwaaivlag NederGriek Peter
Quote


Berichten in deze discussie
Gelukkig in Griekenland - door NederGriek - 06 October 2019, 19:09
RE: Gelukkig in Griekenland - door Viviane - 07 October 2019, 10:59
RE: Gelukkig in Griekenland - door moraitika - 08 October 2019, 13:05
RE: Gelukkig in Griekenland - door ida reiner - 21 October 2019, 12:24
RE: Gelukkig in Griekenland - door jacq1970 - 22 October 2019, 09:14
RE: Gelukkig in Griekenland - door grek - 22 October 2019, 12:34
RE: Gelukkig in Griekenland - door NederGriek - 23 October 2019, 19:17
RE: Gelukkig in Griekenland - door Martino - 25 October 2019, 17:06
RE: Gelukkig in Griekenland - door De Haarlemse mug. - 25 October 2019, 18:01
RE: Gelukkig in Griekenland - door Cornelius - 25 October 2019, 20:51
RE: Gelukkig in Griekenland - door chris - 25 October 2019, 19:23
RE: Gelukkig in Griekenland - door De Haarlemse mug. - 25 October 2019, 22:34
RE: Gelukkig in Griekenland - door suzan - 26 October 2019, 15:07
RE: Gelukkig in Griekenland - door De Haarlemse mug. - 26 October 2019, 16:51
RE: Gelukkig in Griekenland - door chris - 26 October 2019, 17:54
RE: Gelukkig in Griekenland - door Wilma - 26 October 2019, 22:45
RE: Gelukkig in Griekenland - door Patrick - 27 October 2019, 11:00
RE: Gelukkig in Griekenland - door Arthur - 27 October 2019, 20:15
RE: Gelukkig in Griekenland - door NederGriek - 27 October 2019, 23:45
RE: Gelukkig in Griekenland - door Nanny - 02 November 2019, 18:51
RE: Gelukkig in Griekenland - door Corine - 08 February 2020, 12:53
RE: Gelukkig in Griekenland - door Markos - 11 February 2020, 14:44

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 2 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.