Grieksegids nieuws           
Hype(r)toerisme in Santorini - Maatregel voorstellen
#1
Een van de grootste problemen van Santorini is het hypertoerisme, dat de sterke punten en mogelijkheden van het Cycladische eiland overtreft, en daarom worden oplossingen gezocht om dit te verlichten ...

Tussen 2012 en 2017 is het aantal overnachtingen in Santorini met 66% gestegen tot 5,5 miljoen nachten in 2017, vergeleken met 3,3 miljoen in 2012.

In 2017 waren er 107,8 toeristen per 100 inwoners per dag en 220,6 toeristen per vierkante kilometer. Deze cijfers komen tot uiting in een onderzoek van de Commissie vervoer en toerisme van het Europees Parlement.

Op cruiseniveau had Santorini 592 cruise aankomsten in 2019 (474 in 2018) en 980.771 passagiers (749.286 in 2018), nummers die het de tweede bestemming van Griekenland maken achter Piraeus, de grootste haven van het land.

De kwestie baart de lokale autoriteiten, de inwoners en, uiteraard, de autoriteiten, omdat het hypertoerisme een ongecontroleerde vorm heeft aangenomen in Santorini, waardoor voorwaarden worden gecreëerd voor verzadiging van de bestemming en vervreemding van het sociale weefsel vanwege de ongecontroleerde dagelijkse stroom van tientallen duizenden toeristen.

Experts geloven dat er nog grotere problemen zullen ontstaan als er geen onmiddellijke actie wordt ondernomen en er geen langetermijnplanning is om het fenomeen aan te pakken.

De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling heeft over dit onderwerp een serieus voorstel gedaan in het kader van het nemen van voorzichtige en realistische maatregelen.

Volgens een rapport in de "Sunday Daily" stelt Santorini in het bijzonder voor om tijdens het hoogseizoen een toegangsbewijs op te leggen voor de nederzetting Oïa, dat wordt beschouwd als een van de drukste op het eiland en miljoenen bezoekers trekt.

Dit beperkt de toegang tot de traditionele nederzetting van het eiland, een mijlpaal in het wereldwijde toerisme. Als de maatregel wordt uitgevoerd, wordt Oïa het eerste dorp in Griekenland met een toegangsprijs.

Er wordt ook voorgesteld om Airbnb en cruiseschiproosters te beperken,  een standaardnetwerk voor afvalrecycling op te zetten en maatregelen te nemen die het milieu strikt respecteren.

De uitvoering van de voorgestelde maatregelen is natuurlijk onderworpen aan de wil van de Griekse en lokale autoriteiten.


Dit jaar werd overigens al begonnen met een aanpassing van het aanleggen van cruiseschepen door de aankomsten meer te spreiden over de verschillende dagen. En daardoor een beperking te hebben van maximaal 8000 toeristen van cruiseschepen per dag.
Patrick's signature
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote


Berichten in deze discussie
Hype(r)toerisme in Santorini - Maatregel voorstellen - door Patrick - 14 January 2020, 17:29

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.