Thema v/d maand april 2011: Culinair Griekenland
#1
Een nieuwe maand dus ook weer een nieuw "Thema van de Maand":

April 2011: op veler verzoek "Culinair Griekenland", alles over hapjes, drankjes en lekkernijen van/uit/in Griekenland.
Volgens mij kunnen de échte Griekenland-genieters zich hier helemaal uitleven. Ik hoop dat er naast veel foto's ook lekkere gerechten en recepten almede tips, verhalen en akdotes de revue zullen passeren.

Alepoύ kwam met het idee om ook het eten en drinken tijdens de voor Griekenland zo belangsrijke paasdagen ruim aan bod te laten komen.

Dus mensen, de "Culinair Griekenland"-maand is begonnen!

Mochten er nog leden zijn die niet weten hoe je foto's kunt plaatsen op het forum hier nog even een
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




.

Ik zal meteen even aftrappen met een foto die mij als groenvoer-liefhebber het water in de mond doet laten lopen, de χωριατικη (choriatiki) oftewel de Griekse salade.

[Afbeelding: 466.JPG]


καλή όρεξη !


Quote
#2
Op Fourni aten wij eens heerlijke kreeft met spaghetti, maar daar heb ik geen goede foto van. In Bella Vista in Pefkos, Samos kregen we eens het volgende:

[Afbeelding: 241trwo.jpg]

Slakken! niet in knoflookboter maar in een soort tomatensaus. Erg apart en lekker!
Quote
#3
Hij heeft al eens bij een andere topic gestaan maar ik kan geen betere vinden als deze, zeker omdat hij zelfgemaakt is en niet uit een restaurant komt, en Els jou slakken zijn heerlijk, wij zijn er ook dol op.Ger jou salade is en blijft lekker en van alle tijden, peper, zout,olie en citroen erop Kalo Orexi
[Afbeelding: 2rxb343.jpg]
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#4
Hier een paar heerlijke dingen die we op Rhodos meer bepaald in Psinthos in Taverna Pigi Fasouli hebben gegeten.

[Afbeelding: 24mhr3q.jpg]
Heerlijke Kolokitokeftedes

[Afbeelding: 33lctbp.jpg]
Lekkere Fasolada

[Afbeelding: 303lp5i.jpg]
Overheerlijk lekker en mals, Katsikaki

[Afbeelding: 16kvpqr.jpg]
Stifado

[Afbeelding: 10gxkoz.jpg]
Dit overgoten met een lekkere Retsina en een Souma.

Smakelijk eten.....Καλή σας όρεξη.

Choreftis
Choreftis's signatuur Receiver is een VU Solo SE.
Schotel Triax 88 cm.
Op een Technomate DiSeqc HH motor TM-2200 super.
Quote
#5
Jammer van al die mooie foto's. Nu moet ik hier de vloer dweilen want het water loopt me uit de mond. Ik kan niet wachten tot ik weer op Kreta ben en dan weer van oma's kookkunst kan genieten.
gradusn's signatuur efxaristo

Quote
#6
Wat ziet het er al alllemaal lekker uit.
Op deze manier verlang je er weer naar dat de restaurants opengaan.
De eerst dag na Pasen is het al zover.

Els, de kreeft van Fourni is hier zeer gewild en de enige streek waar hij gevangen wordt in verschillende soorten en maten. Wij hebben op Fourni geen kreeft gegeten maar wel overheerlijke kip van de houtskool-gril in het restaurant van die lange zijstraat vanaf de haven.
Prijs van de kreeft hier bij de vissers ligt rond de 30,00€ p.kg.

De beste slakkentijd is na de eerste regen in en/of na de zomer. Alles wat dan enigszins kan lopen gaat met plastic draagtasjes op zoek naar deze beestjes. Voor de liefhebbers een delicatesse en laat ik dat nu ook toevallig een zijn.

Wij wachten hier (en jij bent er dan ook Els) op de 1e Paasdag. Dan wordt een heel lam (lees jonge geit) gegrild op houtskoolvuur. Dat wordt dan weer snoepen!! Jammie, jammie.

[Afbeelding: se1tf4.jpg]
Wick's signatuur Houdoe
Wick
Quote
#7
Kleftiko voor 4 personen:

900 gr lamsvlees (4 schijven)
250 gr aardappelen (nicola’s) geschild, gewassen en gevierendeeld
6 flinke sjalotten (gehalveerd)
8 smaaktomaten (gevierendeeld)
Olijfolie
4 tenen knoflook geschild en dun gesneden
1 bos verse munt
150 gr kefalotiri of pecorino ,geschaafd NIET geraspt
1 citroen
100 ml rode wijn
1 eetl oregano gedroogd
Zout en zwarte peper versgemalen
Bakpapier 4 vellen (dubbel) van 35x35 cm ingevet

Bereiding:
Marineer het vlees 2 uur in :rasp van 1 citroen+sap, 2 eetl olijfolie, oregano,zout /peper
Dep vlees droog, en bak het snel aan in olijfolie
Verwarm hete luchtoven voor op 150-160 gr.
Roerbak even aardappelen+sjalotten+tomaten +fijngehakte munt
Leg iedere schijf lamsvlees op een vel bakpapier, daarop ¼ deel van aard.sjalot.tomaat.muntmengsel
Steek ¼ deel van kaas samen met ¼ deel van schijfjes knoflook ertussen in
Maak een buideltje van dit pakket en giet, voordat je het dichtbindt het restant van de marinade, aangevuld met de rode wijn en eventueel jog wat olijfolie, in ieder pakketje.
Plaats de pakketjes op het rooster (eventueel met een lekbak eronder) in de voorverwarmde oven.
Na 60 minuten is alles klaar. Serveer het pakketje samen met een griekse salade en citroen- aardappeltjes uit oven.

Kali orexi

Jammergenoeg vergeten hier een foto van te maken. Het gerecht ziet er net zo lekker uit als dat het smaakt.
Volgende keer maak ik een foto.
Quote
#8
Hallo beste Oriste Lezers,

Ook mijn bijdrage gaat over Pascha het belangrijkste familiefeest van het jaar. Vorig jaar was het mijn eerste Pascha in mijn nieuwe woonland en ondanks dat het zo vroeg in het jaar was hadden we geweldig mooi weer.
Zaterdag zijn we begonnen om het Lam gereed te maken voor het uiteindelijke grillen. Eerst op de spies (Soufla) en dan kruiden. Nadat ie met naald en draad is dichtgenaaid krijgt ie op de weeke delen nog een extra jasje van geperforeerd vet (deed me denken aan het brandwonden centrum). Als alles gereed is wordt ie netjes in een doek voor de nacht opgeborgen.
Zondagmorgen vroeg wordt het vuur in de soufla klaar gemaakt en begint het draaien. Gelukkig hebben we voor het lam een motortje maar voor de Kokeretsie is daar nog het ouderwetse handwerk.
Het wachten op het uiteindelijke resultaat wordt met Mezeddes en de daarbij behorende versnaperingen met familie en vrienden doorgebracht en een ieder draagt zijn steentje bij om de soufla voor de Kokeretsie draaiende te houden.

[Afbeelding: 30mmw05.jpg]

Ben zeer benieuwd naar de ervaringen van de mede "Oriste" Griekenland bewoners.

Kalo Mina Kai Kalo Vradi,

Dick
Quote
#9
Lekkernijen die wij hebben genuttigd op Chios. Bruchetta, choriatiki, kaasballetjes en rechtsboven nog een restje van de keftedes, want dat was al vlug op.
[Afbeelding: 90u1z5.jpg]
En deze lag er zo vredig bij. Maar niet voor lang !
[Afbeelding: 2cf7f3n.jpg]
Quote
#10
Zo heb ik er ook nog eentje, op Rhodos, in de nieuwe stad aan Mandilara in restaurant "Napoleon" (jammer van de naam maar heerlijke mensen en eten) bij Thanasis.

[Afbeelding: 2u7q6ih.jpg]

Choeftis

Choreftis's signatuur Receiver is een VU Solo SE.
Schotel Triax 88 cm.
Op een Technomate DiSeqc HH motor TM-2200 super.
Quote
#11
[Afbeelding: 29vcgp1.jpg]
De echte Griekse keuken, lekker in de keuken opscheppen bij moeders in de keuken. In Kalambaka.

[Afbeelding: 25rjl0n.jpg]
In Damouchari (Pilion) overheerlijke Griekse yoghurt met verse vruchten

[Afbeelding: y2whv.jpg]
Vis BBQ Kala Nera, Pilion. Huize Palliria

[Afbeelding: 2znn9u0.jpg]
Altijd goed, een frappe
Quote
#12
Ik heb veel favorieten in de Griekse keuken, dit is een grote: Jemista. Niet overal top, goed kijken in de keuken of het niet al te veel drijft in vet. Soms tref je een lichte variant. Deze komt uit een Grieks tijdschrift (heb het wel vertaald ;)):

Jemista (met rijst gevulde tomaten en paprika’s)

Voor 4 personen: 2 grote rijpe tomaten – 1 groene paprika – 1 gele of oranje paprika – 4 tl olijfolie – 2 uien, gesnipperd – 2 teentjes knoflook, geperst – 50 g geschaafde of gehakte amandelen – 75 g langkorrelige rijst, gekookt en uitgelekt – 15 g fijngehakte munt – 15 g fijngehakte peterselie – 25 g rozijnen – zout en versgemalen zwarte peper. Fijngehakte gemengde verse kruiden voor de garnering.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de tomaten in tweeën en schep het zaad er met een theelepel uit. Leg de tomaten met het snijvlak op keukenpapier en laat ze uitlekken. Snijd de uitgeschepte tomatenpulp in stukken en zet apart.
Halveer de paprika’s in de lengte. Verwijder het zaad en de zaadlijsten en gooi beide weg. Bestrijk de paprika’s met 2 tl olie en rooster ze 15 minuten in de oven. Leg de paprika’s en tomaten met het snijvlak naar boven in een ondiepe ovenschaal en bestrooi ze met zout en peper. Zet apart.
Verhit de resterende olie in een koekenpan en fruit de uien 5 minuten. Voeg de knoflook en de helft van de amandelen toe en bak alles nog 1 minuut.
Neem de pan van het vuur en roer de rijst, tomatenpulp, fijngehakte munt en peterselie en de rozijnen door de uien. Strooi er flink wat zout en peper over en schep het mengsel dan in de tomaten en paprika’s.
Giet 1,5 dl kokend water rond de tomaten en paprika’s. Bak de gevulde groenten 20 minuten in de oven en bestrooi ze dan met de resterende amandelen. Zet het gerecht weer in de oven en bak het in nog 20 minuten goudbruin. Garneer met fijngehakte gemengde kruiden. Smakelijk!
[Afbeelding: 2s6k2sz.jpg]

meer authentiek Griekse recepten op
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




.
En Bougatsa is favoriet qua zoete gerechten. Vrees alleen dat de delivery niet tot in NL rijkt Tongue

[Afbeelding: 345exw1.jpg]
Quote
#13
En Alekko mag natuurlijk niet ontbreken in de bekendste eetgelegenheid van Kythira n.l. bij Maria in Logothethianika

[Afbeelding: v77a4l.jpg]
En deze dan !! Tijdens het Wereldkampioenschap voetbal vorig jaar waren wij in Plakias (Zuid-Kreta) en in de rust van de voetbalwedstrijden van het Ned. elftal werden de aanwezigen getracteerd op originele hollandse frikandellen voorzien van een Grieks vlaggetje en joppiesaus. En wie aten er het meeste van ? Juist de aanwezige Grieken en andere niet-nederlandse toeristen !! Niet te geloven !!! Ze konden zelfs het woord "frikandellen" al scanderen, zodra de rust aanbrak. De aldaar aanwezige duikschool had frikandellen uit Nederland laten komen en werden gratis uitgedeeld. Heeft niks met Griekse lekkernijen te maken, maar lekker vonden zij het blijkbaar wel.

[Afbeelding: 2q3rc0h.jpg]
Quote
#14
[Afbeelding: 2mw84nr.jpg]

Taverna Ladokola in Dafni waar alles op papier geserveerd wordt.
Wel even wennen Confused

[Afbeelding: c02ns.jpg]

Pikilia in Taverna Avra - Oceanos in Prasoudi Corfu

[Afbeelding: fydhlx.jpg]

In de keuken van een taverna in Karystos - Evia

[Afbeelding: 2r5gowi.jpg]

Dan nog een dessertje en....

[Afbeelding: 2wnwhfd.jpg]

een koffietje!
Quote
#15
Ziet er niet uit, maar heerlijk lunchgerecht dat we voor het eerst gegeten hebben in Pilion.
[Afbeelding: 333in3k.jpg]
SPETSOFAI
500 gram Griekse (verse) worst (eventueel vervangen door varkenssausijzen)
500 gram groene paprika
1 kg uien
500 gram tomaten
2 aubergines
1 teen knoflook
peper en zout
blikje tomatenpuree

Was en snij de paprika in grote stukken
Snij ook de uien in niet t ekleine stukjes
was de tomaten en de aubergines en snij ook deze in grote stukken

Bak de worst in olijfolie en snij deze daarna in stukken van ongeveer 1 cm en doe ze over in een braadpan. Bak de groente, alle apart, aan in olijfolie en doe deze ook over in de braadpan. Voeg daarna de tomatenpuree en de knoflook toe. Leng aan met wat water totdat het geheel onder staat. Breng op smaak met peper en zout. Laat het geheel ongeveer 2 uur stoven.

Serveer met witte rijst en een frisse salade en natuurlijk een lekkere Griekse witte of rode wijn.
Mieke's signatuur greeksmiley2:
Quote
#16
(03 April 2011, 23:23)mke schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Ziet er niet uit, maar heerlijk lunchgerecht dat we voor het eerst gegeten hebben in Pilion.

Da's precies wat wij ook dachten Mieke, het zag er inderdaad niet uit maar het wás me toch lekker......
Wij aten het eveneens voor de eerste keer bij Pagasitikos in Kala Nera (Pilion) maar wisten niet mee hoe het heette. Gelukkig wist Corry dat wel:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






We gaan het gauw zelf nog eens maken.

Ger
Quote
#17
Het beste plekje hartje zomer van Limenaria en omgeving op Thassos, Taverna Angistri pal aan zee.

[Afbeelding: BILD0208.jpg]
Quote
#18
Ja daar wil ik ook wel aanschuiven! Het ziet er heerlijk uit, zowel de kalamaria als het uitzicht....
Mieke's signatuur greeksmiley2:
Quote
#19
10 april en nu al geen berichten meer in het "Thema van de maand" Huh

Er zijn toch vast wel leden die nog leuke bijdrages hebben ;)
Quote
#20
(10 April 2011, 09:35)Ger schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




10 april en nu al geen berichten meer in het "Thema van de maand" Huh

Er zijn toch vast wel leden die nog leuke bijdrages hebben ;)
Natuurlijk hebben we nog iets lekkers, de 1e is zonder tomaat en de 2e afgeblust met verse tomaat, er zit in,mosselen, inktvis, paprika,uien,knoflook, peterselie, rigani en nog vanalles en natuurlijk alles vers en weer gemaakt door (mijn) chefkok Danka. En er natuurlijk elke dag een kom verse sla, de ene dag tomaat komkommer fetta ui knoflook rigani gemengt door olie en citroensap peper en zout, de andere dag marouli ook weer met ui knoflook peper zout rigani en gemengt met olie en citroensap en nog vanalles allamie. In al dat lekkers spoelen we weg met een heerlijke koele witte wijn, je kunt het ook slechter treffen.
kalo orexi.
Arthur




[Afbeelding: 24zb3ir.jpg]
[Afbeelding: apfg2x.jpg]
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#21
Hier een heerlijk voorafje. Wij hebben het voor 't eerst geproefd op Chios in Katarraktis, bij Meltemaki, heerlijk!

[Afbeelding: 105txf5.jpg]

1 pak feta (kaas 150 g)
1 geroosterde paprika (pot)
1 bruin stokbrood
3 eetlepels zachte kruidenboter
1/2 cup verse honing-mosterddressing (a 100 g)
1 zakje veldsla met bietjes (75 g)

Grill voorverwarmen. Feta halveren en iedere plak op vel aluminiumfolie of bakpapier leggen. Paprika in repen snijden en op feta leggen. Folie eromheenvouwen tot bakje (bovenkant moet openblijven). Stokbrood halveren, elke helft 3 inkepingen geven en inkepingen vullen met kruidenboter. Brood verpakken in folie, op rooster leggen en 7 min. onder hete grill roosteren. Na 3 min. fetapakketjes erbij leggen. Dressing door veldsla mengen. Brood uit folie nemen en brood en fetapakketjes op twee borden leggen. Serveren met salade.

Smullen maar!
Mieke's signatuur greeksmiley2:
Quote
#22
[Afbeelding: nbu7fd.jpg]


Tsja je hebt altijd baas boven baas anders gezegd vorig jaar Pasen in Arachova, vlak voor Delphi, een prachtig dorp waar Pasen met de hele familie en buurt gevierd wordt. 24 lammetjes op een rij is geen uitzondering.

gevulde eieren en krassi vooraf hmmm.

Ook een prachtig dorp voor de winter het parnassos gebergte met de grootste Griekse wintersport mogelijkheden ligt er niet ver vandaan.

Dit jaar met de vrienden op Kos ook gezellig....

alvast KALO PASCHA
Quote
#23
Ja, mooi he? Hebben jullie ook meegegeten? Wij hebben ook geproefd van de kokoretsi, de om een spit geroosterde ingewanden, helemaal vooraan op de foto. Echt lekker, heus! Deze foto is genomen op het strand van Agia Pelagia op Kythira in april 2006.
Nog meer baas boven baas: wij gaan er dit jaar opnieuw van genieten! ;) Voor allen: Kalo Pascha kai Chronia Polla.
[Afbeelding: 95v8lk.jpg]
Mieke's signatuur greeksmiley2:
Quote
#24
[/color]Stifado van Kreta
In deze kouder wordende dagen is het tijd voor een flinke pan heerlijke Stifado.
Volgens authentiek Grieks recept uit de Kretenzische keuken.
Terwijl de pan in de oven staat en het hele huis zich vult met de heerlijkste geuren van deze stoverij is het goed wachten bij het knappend haardvuur met 'n glas halfdroge Ymiglikos voordat de pan op tafel komt.

[Afbeelding: mwfuhu.jpg]

Stifado: gebruik voor dit recept kip,konijn,haas,varkensvlees of rundvlees

Voor 6 personen
4 el olijfolie
800 gr. Kleine uitjes*
4tenen knoflook doormidden gesneden
+/- 1800 gr vlees
1tl gemalen kaneel
1 tl gemalen kruidnagel
1tl gemalen komijn
4el tomatenpuree
zout en peper
fles krachtige rode wijn
raspsel en sap van 2 sinaasappels
2 laurierblaadjes
1 el suiker
fijn gesneden bladpeterselie, ter garnering

-1Verhit de olijfolie in een grote ovenbestendige braadpan.
Bak hierin de hele uitjes en de knoflook tot ze beginnen te kleuren.
Braad het vlees hierin rondom bruin, onder regelmatig omscheppen

-2 Schep de vleesblokjes om met de kaneel, kruidnagel, komijn,tomatenpuree en wat zout en peper uit de molen.
Schenk de wijn erbij en roer alles om, zodat de aanzetsels op de bodem van de pan loskomen
Voeg het sinaasappelraspsel en sap, laurierblad en suiker toe’
Breng de saus aan de kook en leg het deksel op de pan.

-3 Plaats de braadpan ca. 1 ¼ uur in een op 150 graden c. voorverwarmde oven.
Neem het deksel van de pan en laat het vlees nog ca. 1 uur stoven, of tot het helemaal gaar is Confusedchep het tussentijds nog een of tweemaal om.
Strooi de fijngesneden peterselie over de stoofschotel en serveer hem warm.

*Tip kleine uitjes zijn soms moeilijk te pellen.
Het gaat wat makkelijker als je ze prepareert op de volgende manier:Breng een pan met water aan de kook, neem deze van het vuur en voeg de uitjes toe: laat ze vervolgens schrikken in een kom met koud water en het schilletje pel je er makkelijk af.

KALI OREXI!!!

Quote
#25
het hoef er niet koud voor te zijn wij hebben het van de zomer gegeten in zakynthos het was heerlijk ook met warm weer

groeten ger
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Thema vd maand sep 2011: Vergane glorie oriste 82 78.353 23 October 2021, 11:46
Laatste bericht: Patrick
  Thema vd maand augustus 2011: Ouzo Yaniz 51 51.085 31 May 2018, 00:21
Laatste bericht: jacq1970
  Thema vd maand juli 2011: Zonsondergangen oriste 37 32.986 01 December 2017, 15:02
Laatste bericht: Rico
  Thema vd maand mei 2011: Dieren in Griekenland oriste 46 52.149 05 November 2017, 20:16
Laatste bericht: jacq1970
  Thema vd maand oct 2013: Griekenland en het milieu Ger 27 26.283 30 June 2016, 09:33
Laatste bericht: Nanny
  Thema vd maand april 2013: Mijn eigen stukje Griekenland thuis Ger 23 17.350 26 February 2016, 19:41
Laatste bericht: Buurman
  Thema vd maand dec 2012: Kerstmis in Griekenland(2) Ger 15 13.410 28 December 2015, 16:13
Laatste bericht: Bart0riste
  Thema vd maand juni 2013: Onbekend maar niet onbemind oriste 8 8.400 22 July 2014, 09:42
Laatste bericht: Pa Rakalo
  Thema vd maand september 2012: Griekenland met een knipoog oriste 52 46.196 09 June 2014, 21:34
Laatste bericht: Arthur
  Thema vd maand dec 2013: Het Griekenland-gevoel oriste 8 8.201 02 December 2013, 17:47
Laatste bericht: Andrebeek

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)