satellietontvangst Pilion
#1
Beste Ger en andere Griekofielen,

Wij hebben een huisje op Pilion en naast het genieten van het mooie schiereiland, willen we ook af en toe tv kijken (Nederlands en Grieks).
Via internet kwam ik op de volgende samenstelling: Vissiosat Bisaltellite schotel,, Rebox RE4000 HD en LNB's voor Astra 1, 2, 3 en Hotbird.
De teleurstelling was groot toen ik bij een specialist in Zoetermeer te horen kreeg dat je beter een set in Griekenland kan kopen en dat de door mij voorgestelde set in Griekenland niet zou werken.
Aan jou nu de vraag of dit inderdaad zo is, de forum afgestruind hebbende, of dat ik op het verkeerde been ben gezet.
Zijn er mensen die mij kunnen informeren voor wat betreft de aanschaf voor ontvangst op Pelion.

groetjes
Thomas
Quote
#2
Kalimera Thomas, allereerst [Afbeelding: ki.jpg] op dit forum ;)
Je boft maar hoor, een vakantiehuisje op Pilion, één van de mooiste gebieden van Griekenland. Ik was er in 2007 en 2010, schitterend gewoon.

Wat je schotel betreft, in zekere zin heeft je schotelboer gelijk. Die speciale LNB-houders van bijvoorbeeld Visiosat maar ook de Multytenne zijn precies gemaakt voor ontvangst van de genoemde sat's in laten we zeggen West-Europa (Benelux, Duitsland, Noord en midden-Frankrijk). Hoe meer zuidelijker je gaat, hoe meer de LNB's verder uit elkaar dienen te staan. Ook de elevatie is daar anders. Toch hoor ik van diverse mensen die ook met deze schotels uitstekende ontvangst hebben op nog veel zuidelijkere gebieden; onder andere op Kreta en Karpathos.
Met name de Visiosat heeft LNB-houders die je nog wat kunt bijtunen. Je kunt de hoogte maar ook de richting nog een stukje aanpassen. En dat is precies wat je daar moet doen. Als je met je huidige schotel hier in Nederland/België goede ontvangst hebt zou ik de schotel in z'n geheel zo meenemen. Je zet 'm op Pilion op en richt 'm op de Astra-3 (zie dat je een HD-ontvanger hebt) of anders op de Astra-1 (als je SD kijkt). Dat mag geen problemen opleveren in die regio. Daarna check je de Astra-1 (of Astra-3) en pas je de LNB daarvan aan zonder de schotel te verplaatsen. Dat zal een kwestie van millimeters zijn. Datzelfde doe je daarna met desgewenst Hotbird en Astra-2 alhoewel ik je bij die laatste weinig kans toereken; de footprint van die satelliet rijkt niet verder dan West-Europa. Ik denk persoonlijk dat je met jouw Visiosat na de kleine aanpassingen uitstekend resultaat zult zien op A1,A3 en HB.

Gewoon proberen dus. Succes!

Laat je wel even weten of het gelukt is en hoe het resultaat is? Daar kunnen anderen (waaronder ik) weer wat van opsteken.

GerQuote
#3
γεα σας Γερ, καλώσ σασ βρήκα,

Inderdaad één van de mooiste gebieden van het vaste land van Griekenland. Al sinds 2000 reizen we jaarlijks naar Griekenland af. Dat is begonnen met een caravan, waarbij we zo'n beetje overal zijn geweest. Soms wel tweekeer per jaar. Daardoor hebben we de smaak zo te pakken gekregen dat we besloten hebben daar een permanent vakantieverblijf aan te schaffen in het beeldschone authentieke vissersdorpje Afissos. Dit ligt op korte afstand van Kala Νera, waar jij een prachtig reisverslag van hebt gemaakt. Op welke wijze bereis jij Griekenland?

Terugkomend op de sat. Wellicht heb ik met mijn reactie de indruk gewekt, dat ik de set al in mijn bezit heb. Dit is echter (nog) niet zo, iets dergelijks moet ik nog aanschaffen. Maar door de schotelboer ben ik daar min of meer van afgebracht. Op het gebied van sat. ben ik nog volledig een leek. Na jouw snelle reactie te hebben ontvangen begrijp ik nu dat ik wellicht Astra 1 en Hotbird met de betreffende set daar wel kan ontvangen en dat jij mij in principe adviseert deze gewoon aan te schaffen. Op internet trof ik ook nog de Arcon Multi en de Travelsat UFO (voor o.a. campers) met het Cassegraine principe aan. Is dat een beter alternatief?

Natuurlijk laat ik mijn ervaringen weten (na de moeilijke keuze gemaakt te hebben van een satset, die een behoorlijke investering vereist), na de maand juni weer in Afissos te hebben doorgebracht.

Τhomas
Quote
#4
Afissos, daar waren wij in het vorig najaar, ik moet er nog eens voor gaan zitten om daar ook een reis/fotoverslag van te maken. Inderdaad een erg leuk dorpje met veel mogelijkheden. Tot nu toe gaan we meestal met een touroperator (laatste jaren Ross Holidays) maar hebben ook in de planning staan om het eens op de bonnefooi te doen omdat de kinderen inmiddels de deur uit zijn en we veelal buiten het seizoen om gaan.

Wat je schotel betreft, ook Astra-3 (waar de NL/B HD-zenders op zitten) gaat met de Visiosat. Alleen de Astra-2 (waar de meeste Engelse zenders zitten) gaat wellicht een probleem opleveren.
Natuurlijk kan ik je geen garantie geven maar als ik op de resultaten van anderen in die regio afga zijn er geen of nauwelijks problemen te verwachten. Je moet wel in staat zijn en tijd en zin hebben om er wat mee te experimenteren. Misschien kan Wick (uit Samos) je ook nog wat tips geven, hij heeft ook via dit forum stap voor stap de boel aan het draaien gekregen. Je zou ook een "gewone" schotel kunnen plaatsen met een Duoblock voor Astra 1 en 3 maar dan mis je de Hotbird. Er is ook een duoblock verkrijgbaar voor Astra-1 en Hotbird maar dan mis je weer de Astra-3 (NL/B HD-zenders. Of een enkele schotel die je van de ene naar de andere sat draait als je dat wilt. Kijk je alleen de HD-zenders kan je die natuurlijk permanent op Astra-3 zetten (geen SD-zenders en Grieken via Hotbird uiteraard.

Heb je al eens op m'n "schotelpagina's" gekeken?
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.


Omdat je schrijft "volledig een leek" te zijn vindt je daar misschien ook nog wat nuttige info.
Quote
#5
Heb je in Leonidas, Margeritus of Sofia vertoefd en de rondwandeling vanuit Afissos naar Afetes gemaakt? Dan ben je langs ons vakantiehuisje gekomen. Ieder geval lekker klimmen.
Uiteraard heb ik je schotepagina bezocht en hiervan al veel opgestoken. Maar toch blijf je altijd met vraagjes zitten. Zo ben ik nog benieuwd of iemand weet of de schotels en lnb's en recievers in Griekenland echt afwijken van die je hier in Nederland aanschaft? Probleem is namelijk dat de Griekse gebruiksaanwijzingen voor mij niet te lezen zijn met de beperkte kennis van het Grieks.

Thomas
Quote
#6
Ger heeft mij eens doorverwezen naar een man die alle spullen levert, hier in Zuid-Limburg. Ben ik prima door geholpen. Met aansluiten (op Samos) hebben we wel hulp gehad van een Duitser die daar al jaren woont en verstand heeft van die zaken. Met Griekse adviseurs hebben we niet zo goede ervaringen, maar dat kan natuurlijk van plaats tot plaats verschillen. Dus je kan het volgens mij prima in NL kopen maar ook in Griekenland. Voordeel van het eerste is natuurlijk dat je de taal spreekt en precies kunt zeggen wat je wilt hebben. Zelf installeren moet kunnen maar volgens mij moet je dan wel redelijk verstand van zaken hebben. Alle scenarios dus mogelijk volgens mij.
Quote
#7
Thomas, mijn ervaring is dat gebruiksaanwijzigen van apparatuur in Griekenland bijna altijd meertalig zijn.
Je kan ook rustig in de winkel vragen: mag ik even de gebruiksaanwijzing zien ?
Quote
#8
Beste Thomas,

Ik denk dat je bij dezelfde satshop in Zoetermeer bent geweest als ik, advies koop de kop in Griekenland. Mijn ervaring is dat je rustig de reciever en de koppen in Zoetermeer kunt kopen alleen de schotel 120cm zou ik in Griekenland kopen i.v.m. de afmeting. Recievers zijn in Griekenland een stukje duurder dan in Nederland of Duitsland.
Ik heb hier in Noord-Oost Griekenland een installatie met een 120cm schotel met rotor en ontvang de Astra 19 - 23,5 - 28 en Hotbird feiloos. Voordeel hiervan is dat je maar 1 kop nodig hebt. Eerder had ik geen rotor maar 4 koppen met dezelde schotel en dat ging ook perfect. Belangrijk is om de schotel stabiel beschut met vrij zicht naar het zuiden te plaatsen. Bij de installatie heb ik een kleine TV gebruikt voordeel is dat je dan ziet wat je doet i.p.v. met een goedkope satfinder, die piept bij iedere satelliet maar je weet niet welke. Met geduld en deze site
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
gaat het je zeker lukken.

Kali Nigta

Dick
Quote
#9
Kalispera Ger, Els, Yvon en Dick,

Geweldig Ger. Het is geen dood forum gelet op de vele reacties binnen zo'n korte tijd. En ook geen flutreacties. Bravo Ger voor jouw professionaliteit.

Els, blij van jou te vernemen dat in principe alles mogelijk is. Het lijkt wel Grieks. Je doelt waarschijnlijk op sattv uit Venray. Een aanrader om je in de satellietwereld te verdiepen, zonder overigens afbreuk te doen aan de site van Ger. Samos ken ik niet, maar wel de overheerlijke zoete wijn van dat eiland.

Yvon, Wij hebben ervaring met gebruiksaanwijzingen bij onze in Griekenland aangeschafte keukenapparatuur. Maar dat zijn over het algemeen eenvoudige handelingen. Bij het satellietgebeuren gaat het over ingewikkelde technisch termen en dan laten de vreemde talen mij wellicht in de steek. Maar bedankt voor je reactie. Woon jij permanent in Griekenland?

Dick, inderdaad afgelopen zaterdag waren wij bij Cardwriter in Zoetermeer en werden door een dame te woord gestaan. Kwam wel stellig en deskundig over en uitermate vriendelijk. Jij adviseert ook de spullen gewoon in Nederland aan te schaffen. Overigens gaan wij niet voor de schotel van 120 cm, maar de Visiosat vierkantig afgerond van ca. 75 cm breed met de eigenschappen van een schotel van 80 cm.
Volgens de footprint van de verschillende satellieten moet deze toereikend zijn. We gaan met de aanhanger naar Griekenland, dus het transport vormt voor ons geen probleem. We lezen dat je in prefecture Drama (permanent??) woont. Het enige gebied op het vaste land dat wij nog op ons programma hebben. We kennen het wel goed van de plaatjes, ook een prachtige natuur met bijzondere vogels e.d., wat ons trekt, net als Pilion.

Aan de hand van jullie reacties gaan wij binnenkort de set aanschaffen, in juni transporteren en na terugkomst natuurlijk melden hoe goed of niet goed e.e.a. werkt.

φιλικούς χαιρετισμούς
θωμας και λουκια

Quote
#10
Hallo Griekofielen,

Weer terug van onze geliefde plek op Pilion (Afissos) weer online op het fantastische Griekenland-forum
Ik heb namelijk n.a.v. de reacties beloofd te melden in hoeverre
Vissiosat Bisaltellite schotel,, Rebox RE4000 HD en LNB's voor Astra 1, 2, 3 en Hotbird in Griekenland functioneren.
Nu ik kan melden dat Hotbird, Astra 1 en 3 geïnstalleerd zijn en (ja hoor!!) boven verwachting bij alle weertypes prima functioneren (kwaliteit schommelend tussen de 70 en 80%), m.a.w. voldoende om een grote reeks zenders FTA te ontvangen. Er moest wel enorm worden gespeeld met de juiste opstelling van de LNB's. Astra 2 overigens (nog) niet gevonden. Aangezien de Griekse zenders niet FTA zijn en een abonnement via Nova duur en lastig is (continu moet de schotel en receiver opgesteld zijn om ingewikkelde handelingen i.v.m. decoderen te vermijden). In mijn geval lastig daar de schotel op een voet staat, die tijdens onze afwezigheid naar binnen gaat, en we het elektrisch afsluiten. Dit opgelost met een simpele analoge antenne, waarmee alle Griekse zenders optimaal zijn te ontvangen.

Nogmaals dank voor jullie reacties,
groetjes Thomas en Luciagreeksmiley2
Quote
#11
Bedankt voor de feedback Thomas. Leuk om te lezen dat iets dat eigenlijk volgens de officiële gegevens niet zou werken in de praktijk toch goed te doen is. Da's weer interessant te weten voor anderen die het zo zuidoostelijk in Griekenland willen gaan proberen.
De Astra-2 zal heel moeilijk zo niet onmogelijk blijken gezien de footprint van deze satelliet.

Ger
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Satellietontvangst Zaros-Kreta 1 3.791 19 April 2009, 10:31
Laatste bericht: Ger
  Satellietontvangst in Perdika (Epirus) papajani 0 2.674 07 April 2009, 19:55
Laatste bericht: papajani

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.