Corfu, met de auto. deel. 1
#1
Corfu deel 1
Noord Corfu, het noorden van Corfu kent de meeste variatie . Net buiten Corfu/stad, als je via de kustweg naar het noorden rijdt, krijg je echter nog geen goede indruk van wat je te wachten staat op het gebied van historisch en geografische rijkdommen.

Couvia, Dasia Ipsos en Pirgi, zijn de eerste plaatsen die je aan zou kunnen doen. Zij hebben alle prachtige stranden en watersport faciliteiten, zij zijn ook dan een gewilg oord voor gezinnen met kinderen. Als je de hellingen van de berg Pandokratoras ( Pantokkrator) wat eigenlijk het hoogste punt is van Corfu, begint je te dorpen te zien, Nisaki en Kalami tekenen de ware Korfiotische sfeer. Vooral Kalami is nog steeds zoals het was, ondanks de toeristen, zijn er voornamelijk dagjesmensen die je dar ziet. Het is beroemd om zijn Witte huis direct achter het strand, waar de Britse schrijver Lawrence Durrel (1912-1990) woonde toen hij Prosper’s Cell schreef, een boek trouwens over Corfu. Zijn vriend Henry Miller (1891-1980), de Amerikaanse schrijver, zocht hem hier op. Miller trouwens, beschreef zijn bezoek aan onder meer Corfu in The Colossus of Marusi, tot op heden één van de meest levendige beschrijving van Griekenland. Plaatsen zoals Nissaki en Kalami steken wel mooi af bij de Pandokratoras op de achtergrond. De berg rijst zo snel omhoog dat zijn hoogste punt op 906 slechts 3 km uit de kust ligt. Da massieve berg heet terecht de “Almachtige”. Hij is vrijwel overal te zien en beheerst het landschap van Noord Corfu. Je kunt helemaal naar de top rijden als je geen bezwaar hebt tegen een hobbelweg, maar het is ook mogelijk om te wandelen vanuit het dorp Perithia. Paden lopen kriskras over de bergen de bloemen zijn er voornamelijk in de lenteerg spectaculair. Op de top staat is een klooster, en een elektriciteitmast plus een prachtige uitzicht over het eilanden over zee, richting Albanië.

In het binnenland van Noord Corfu kun je talloze bergdorpen verkennen. Via een auto route rit, die ik later zal vermelden, deze kan je voeren naar een aantal mooie eerder genoemde dorpen. Dit afgezien van een incidenteel passerende tourbus leven de dorpelingen in een wereld die nauwelijks is aangetast door de duizenden toeristen op de nabijgelegen stranden.

De noordelijke kustlijn kent zijn eigen verscheidenheid. Zelfs het plaatsje Kassiopi in het oosten combineert drukte met vriendelijkheid. Het ligt wel schilderachtig rond een haventje met aan weerskanten een beboste landtong. Zowel vissers als watersporters genieten van de zee. In de oudheid en de middeleeuwen was Kassiopi een belangrijke havenplaats. Keizer Nero zou hier de tempel van Jupiter bezocht hebben, maar dat gebouw bestaat nu niet meer.

De westkust, Sadari de belangrijke plaats in het westen, begon zijn bestaan rond 7000 v.C, als een neolithische nederzetting. Tegenwoordig vormen zijn ongewone rotsformaties de belangrijkste attracties- op de stranden na. Het bekendste ligt tussen twee rotsen en draagt de romantische naam Canal d’Amour Men beweert dat stelletjes hier doorheen zwemmen voor altijd bij elkaar zullen blijven.

Paleokastritsa is de tweede plaats v/d westkust “het sprak SirFrederick Adam, hoge commissaris van 1824-1831 zo aan, dat hij een weg liet aanleggen om er van Corfu-stad gemakkelijk te kunnen komen. Het valt duidelijk te zien wat hem hier aantrok. Groene, beboste kapen steken uit in zee en een kronkelweg loopt naar een paar inhammen met zandstranden waar boten uitvaren om verborgen groten te bezoeken. Met ook nog het 17 e –eeuwen Moni Theotokou (klooster van de Moeder Gods) en de ruines van een 13-eeuws Byzantijns fort in de buurt is Paleokastritsa het ideale vakantieoord.

Als laatste een beschrijving, als met een auto wat wil gaan toeren. Dat is ongeveer100 km rijden in 6 tot 7 uur van Corfu stad, terug naar Corfu stad. Wat je zeker niet moet missen is; Troumbetas-pas…..Sidari….Avliotai…Kavadades. Voor het gemak zet ik de plaatsnamen achtereenvolgend, hoe je zou kunnen rijden.

Van Corfu-stad richting Kontokali dan naar Gouvia dan naar Sgombou, vervolgens Skripero, dan Troumbrtas (vergeet de pas niet) dan naar Chorepiskopi…Valanio….Kiprianades… Xanthates…..Platonas….Sfakera….Karousades, naar Sidari. Daar ben je op de helft van de route. Van daar ga je naar Avliotai… Agios Stephanos….Arilas….. Kavadades..Armenades….Dafni……Argos…..Arkadades en je bent weer terug bij Troumbetas, en vandaar weer richting Corfu stad te rijden.

Hopelijk geeft het een kleine bijdragen, om iets aan duidelijkheid te hebben over Corfu eiland.

Cornelios.


Quote
#2
hallo Cornelios

het is en mooi verhaal en een mooie routebeschrijving

ps: aan de foto te zien links boven was het wel en slechte weg Big Grin

groeten ger
Quote
#3
Dank je wel Cornelios,

wij gaan in augustus naar Corfu en dit kan weer bij de info!

Groeten Petra
Quote
#4
Ja, het was zeker soms wat hobbelig, had dan ook alle aandacht nodig om mij heen, Ger. Maar we kwamen er zonder kleerscheuren van af.

En Petra, fijn dat je wat aan deze info hebt. Doelbewust heb ik als kop genomen "deel" 1, er zit een tweede deel aan te komen Petra.

Gr: uit Perdika.
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
Photo Een heldenreis door Argolida deel 2 Karidiès 3 2.508 29 August 2012, 14:10
Laatste bericht: Tzimis Bazoukas
  Reis en Fotoverslag Zuid-Kreta Deel 2 Christos 10 6.864 01 August 2012, 12:10
Laatste bericht: Leo en Sonja
  Een heldenreis door Argolida deel 1 Karidiès 3 2.594 29 July 2012, 10:18
Laatste bericht: martin

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)