Samos en de Leeuw van Platanos
#1
Samos en de Leeuw van Platanos.


Verscholen in de bergen ligt op Samos het dorpje Platanos. De route er naartoe is wonderschoon je rijdt er midden tussen de wijngaarden met een prachtig uitzicht over de westkust van Samos.
Veel dagtoeristen bezoeken dit authentieke dorp met zijn gezellig pleintje waar men kan genieten van een drankje en een hapje in de schaduw van oeroude Platanen.
Ook de reisbureaus slaan er hun slaatje uit en regelmatig doen er gezelschappen via de door hun ingehuurde bussen aan.

Op het U-vormige plein zijn drie taveernes gevestigd,
[Afbeelding: 1z5logj.jpg]

[Afbeelding: 33uu2yd.jpg]
twee in de U en één in de U-poot als je er aankomt links. Deze taverne heet Leon en de eigenaar ervan is een gedreven zakenman die afspraken gemaakt heeft met de chauffeurs van de touringcars, die hiervoor een handgeld ontvangen, om de passagiers af te leveren bij zijn restaurant. Als je zijn gezicht ziet weet je ook meteen waarom zijn restaurant Leon heet.
[Afbeelding: 2yufuz9.jpg]
De bus kan uiteraard niet door die smalle straatjes rijden en de passagiers moeten aan het begin van het dorp uitstappen en hun weg te voet vervolgen naar het centrum. Als je dan een gezelschap van ongeveer 50 mensen door die smalle straatjes ziet lopen roept dat een beeld op van het stierrennen in Pamplona die eens per jaar worden losgelaten in de straten daar.

De dag dat wij er waren werd er een bus met Engelsen opengetrokken en door de straten naar de trog van de Leeuw gevoerd. Op het plein stond de Leeuw zelf met zijn rug naar de twee concurrerende restaurants toe de meute zijn toko in te dirigeren en geen mens moest het proberen om toch langs hem heen te glippen om bij zijn “collega’s” plaats te gaan nemen. Geen enkele toerist ontsnapte aan zijn machtige uitgestoken klauwen en werden mede door hulp drijvers zijn territorium in gedreven.

Wij zaten bij het restaurant links in de U-vorm bij de plaatselijke bevolking die alles gelaten aanschouwden maar met blikken naar de Leeuw die konden doden. Het was duidelijk dat de man hun sympathie niet had. En wij? wij lagen plat(anos) van het lachen bij dat schouwspel.
En de Leeuw, ja die had zijn leeuwendeel voor die dag weer binnen.

Bent u eens op Samos, bezoek Platanos het is de moeite waard, de tijd heeft daar stil gestaan, al is het alleen maar om een ouzo te drinken met meze voor een toeristenprijs van 1 euro (ook die prijs heeft stil gestaan).

Deze “Leeuw” past in zijn geheel niet in het beeld van Samos waar over het algemeen vriendelijkheid en gastvrijheid ruim voorop staat.

Grtz.Wick
Wick's signatuur Houdoe
Wick
Quote
#2
Wick
Ik ben er twee jaar terug eens geweest. Het is inderdaad een heel mooi dorpje maar toen vond ik het al wel erg commercieel met een aantal restaurants vlak bij elkaar op het plein die duidelijk op de toeristen waren gericht. Het was toen half september en er waren geen toeristenbussen meer maar losse toeristen.
Ik kan me goed voorstellen hoe dat schouwspel met de leeuw er uit gezien moet hebben. Wij hebben toen in een ander restaurantje geluncht, erg lekker trouwens.
Quote
#3
Hoi Wick,

Wij zijn er de 15e juni geweest en het was er heerlijk rustig. Behalve wij waren er nog 3 toeristen en 4 lokals.

De rit ernaar toe is erg leuk maar je moet er geen toeristenbus tegenkomen.

Tijdens onze volgende vakantie op Samos slaan wij zeker Platanos niet over.

Edith en Karel

Cool
Quote
#4
(23 June 2011, 21:41)krammetje schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Hoi Wick,

Wij zijn er de 15e juni geweest en het was er heerlijk rustig. Behalve wij waren er nog 3 toeristen en 4 lokals.

De rit ernaar toe is erg leuk maar je moet er geen toeristenbus tegenkomen.

Tijdens onze volgende vakantie op Samos slaan wij zeker Platanos niet over.

Edith en Karel

Cool
Hallo Krammetje,

Jammer dat wij jullie daar niet zijn tegengekomen, misschien een volgende keer.
Ja, Platanos is een verademing op Samos.

Grtz. van ons tweekes.
Wick's signatuur Houdoe
Wick
Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.