Berichten: 1.809
Discussies: 47
Lid sinds: 16 Aug 2009
Waarderingen:
0
Ik woon in:
Ik ben momenteel in:
25 July 2011, 21:25
(Dit bericht is bewerkt op: 25 July 2011, 21:28 door ElsR.)
Toevallig heb ik op een afdeling gewerkt van de universiteit die daar onderzoek naar heeft gedaan. Er is een grote groep mensen die gedurende langere periode - denk aan minstens 10 jaar - veel olijfolie gebruikten bij hun voeding vergeleken met een zelfde soort groep die weinig of geen olijfolie gebruikte. En wat blijkt? De groep die gedurende langere tijd veel olijfolie gebruikte - en dan voornamelijk van de koude persing - was gemiddeld gezonder dan de groep die gedurende langere periode weinig of geen olijfolie gebruikte.
Dat komt voornamelijk door bepaalde types onverzadigde vetten die er in zitten. Dat beschermt onder andere tegen hartkwalen. Verder zijn er heel veel theorieën over nog meer stoffen die andere beschermende werkingen zouden hebben maar dat zijn - het woord zegt het al - veelal theorieën die (nog) niet deugdelijk bewezen zijn. Olijfolie is goed voor de gezondheid, dat is in elk geval waar! Maar zoals met alle voeding moet je er geen kilo's van eten want dan gaat het effect weer verloren door de overmaat aan calorieën die je binnenkrijgt.
Dit was het wetenschappelijke praatje van deze week!
Groet, Els