Grieksegids nieuws
Op zoek naar recept voor galaktoboureko
#1
Is er iemand die voor mij het recept hiervan heeft?
Het is griekse melktaart met fylodeeg, maar ik weet niet wat er verder allemaal in moet en hoe de bereiding gaat.
Quote
#2
@Martineprest, ik zal "mijn" recept van galaktoboureko hier posten van zodra we terug thuis zijn. Ik kan nu wel de werkwijze zeggen maar niet de correcte hoeveelheid van ingrediënten, daar ben je dus ook niets mee.

Ik denk dat we eind van deze week wel thuis zullen zijn.
Quote
#3
Het internet al geprobeerd?
Quote
#4
Hier is ie dan het recept van een originele Galaktoboureko.

Boodschappenlijstje:

500 gram filovellen
1,5 liter melk
3 eieren
1 citroen
1 mespunt zout
1 kopje suiker
1 zakje vanille suiker
200 gram boter
1,5 kopje fijne griesmeel
Voor de siroop
2 kopjes suiker
2 kopjes water
een paar druppels van de citroen
1 mespuntje zout
naar wens een kaneelstokje

De creme

Neem de melk een laat die lekker heet worden doe dan 100 gram boter, kopje suiker, mespunt zout en vanille suiker in de melk en roer alles door.
Neem nu de griesmeel en voeg deze al roerend toe, het vuur lager zetten.
Als u goed geroerd heeft onstaat een mooie griesbrij.
Nu de 3 eieren loskloppen en deze dan door de griesbrij slaan. Als laatste rasp wat van de citroenschil en sla dat door de creme.

Neem nu een vierhoekige vorm en smeer deze in met boter, eerst even ligt laten smelten.
Neem nu de helft van de filovellen en leg de eerste laag in de vorm tot op de rand. Nu de eerste laag weer insmeren met boter en vervolg dit tot en met de laatste laag.
Doe nu de creme in de vorm en ga verder met de tweede helft van de filovellen op dezelfde wijze als de eerste helft.
De filo die op de rand is kan nu terug gevouwen worden.
De vorm kan nu de oven in en bak deze op 180 graden tot hij een mooie goudbruine kleur heeft.

In de tussentijd wordt de siroop gemaakt.

Doe het water, suiker, druppels citroen, mespunt zout en eventueel het kaneelstokje in een pan en laat dit 8 minuten koken. Nu krijgt u een mooie siroop.

Als de galaktoboureko mooi goudbruin is haalt u hem uit de oven en giet dan hierover de siroop. Stel deze nu een paar uur koud en heeft u een heerlijke Galaktoboureko.

Tip:
- Voor een luchtigere creme scheid dan de eieren en sla eerst het eigeel door de griesbrij. Dan het eiwit opkloppen en dan door de griesbrij.

- Een winterse uitvoering is die waar de citroen vervangen is door een sinasappel ook heel erg lekker.

Kali oreksi,

Dick

PS, Het recept is van mijn vrouw.
Quote
#5
(12 September 2011, 22:20)Beems schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Hier is ie dan het recept van een originele Galaktoboureko.

Boodschappenlijstje:

500 gram filovellen
1,5 liter melk
3 eieren
1 citroen
1 mespunt zout
1 kopje suiker
1 zakje vanille suiker
200 gram boter
1,5 kopje fijne griesmeel
Voor de siroop
2 kopjes suiker
2 kopjes water
een paar druppels van de citroen
1 mespuntje zout
naar wens een kaneelstokje

De creme

Neem de melk een laat die lekker heet worden doe dan 100 gram boter, kopje suiker, mespunt zout en vanille suiker in de melk en roer alles door.
Neem nu de griesmeel en voeg deze al roerend toe, het vuur lager zetten.
Als u goed geroerd heeft onstaat een mooie griesbrij.
Nu de 3 eieren loskloppen en deze dan door de griesbrij slaan. Als laatste rasp wat van de citroenschil en sla dat door de creme.

Neem nu een vierhoekige vorm en smeer deze in met boter, eerst even ligt laten smelten.
Neem nu de helft van de filovellen en leg de eerste laag in de vorm tot op de rand. Nu de eerste laag weer insmeren met boter en vervolg dit tot en met de laatste laag.
Doe nu de creme in de vorm en ga verder met de tweede helft van de filovellen op dezelfde wijze als de eerste helft.
De filo die op de rand is kan nu terug gevouwen worden.
De vorm kan nu de oven in en bak deze op 180 graden tot hij een mooie goudbruine kleur heeft.

In de tussentijd wordt de siroop gemaakt.

Doe het water, suiker, druppels citroen, mespunt zout en eventueel het kaneelstokje in een pan en laat dit 8 minuten koken. Nu krijgt u een mooie siroop.

Als de galaktoboureko mooi goudbruin is haalt u hem uit de oven en giet dan hierover de siroop. Stel deze nu een paar uur koud en heeft u een heerlijke Galaktoboureko.

Tip:
- Voor een luchtigere creme scheid dan de eieren en sla eerst het eigeel door de griesbrij. Dan het eiwit opkloppen en dan door de griesbrij.

- Een winterse uitvoering is die waar de citroen vervangen is door een sinasappel ook heel erg lekker.

Kali oreksi,

Dick

PS, Het recept is van mijn vrouw.

Ik mis de kruidnagel!


Quote
#6
Dank je voor de snelle reacties. Nog 1 vraagje...
Moet je de galaktoboureko in stukjes snijden voor het bakken en dan na het bakken de siroop erover.
Of eerst bakken, dan in stukjes en dan de siroop erover.
Of kan het in stukjes snijden ook later wanneer de siroop er al over zit?
Quote
#7
(12 September 2011, 22:35)martineprest schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Dank je voor de snelle reacties. Nog 1 vraagje...
Moet je de galaktoboureko in stukjes snijden voor het bakken en dan na het bakken de siroop erover.
Of eerst bakken, dan in stukjes en dan de siroop erover.
Of kan het in stukjes snijden ook later wanneer de siroop er al over zit?



Quote
#8
(12 September 2011, 22:35)martineprest schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Dank je voor de snelle reacties. Nog 1 vraagje...
Moet je de galaktoboureko in stukjes snijden voor het bakken en dan na het bakken de siroop erover.
Of eerst bakken, dan in stukjes en dan de siroop erover.
Of kan het in stukjes snijden ook later wanneer de siroop er al over zit?

Beste Martineprest,

Eerst bakken, dan de siroop er over en na het koud stellen snijden naar behoefte.
Wat de kruidnagel betreft is dit ook weer een variant zoals het vanillestokje.

Veel succes,

Kali Mera,

Dick
(12 September 2011, 22:30)palikari schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(12 September 2011, 22:20)Beems schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Hier is ie dan het recept van een originele Galaktoboureko.

Ik mis de kruidnagel!

Variant op een thema!
Quote
#9
Hier mijn recept:

Ingrediënten:

Voor de galaktoboureko:
175 gr griesmeel
175 gr suiker
120 gr boter
6 eieren
1 liter melk
1 vanillestokje
citroenschil
mespuntje zout
500 gr fillodeeg

Voor de stroop:
350 gr suiker
4 dl. water
1/2 eetlepel citroensap
citroenschil
eventueel (naar ieders smaak) een kaneelstokje.


Bereiding:

*Breng de melk met het vanillestokje en geraspte citroenschil aan de kook
*Zet het vuur laag en voeg de suiker toe.
*Wanneer de suiker is opgelost, boter, zout en griesmeel erdoor roeren
*Blijf goed roeren tot het gebonden is en laat dan nog 5 min. pruttelen
*Haal de pan van het vuur en klop de eieren schuimig
*Haal het vanillestokje er uit en roer de eieren erdoor
*Boter een bakblik in en leg iets minder dan de helft van de met boter bestreken bladen fillodeeg er in, ook aan de opstaande kanten
*Doe de afgekoelde griesmeel in het bakblik en leg de rest van de bladen fillodeeg erop, blad per blad en ieder blad steeds instrijken met boter
*Knijp de randen samen of plooi ze over
*Snij met een scherp mes de bovenste laag fillo in vierkanten en bak 30 minuten in de oven op 175°

De stroop:
*Breng water aan de kook, voeg suiker, citroensap en geraspte citroenschil toe en laat doorkoken tot de stroop dik is. Opletten dit is gloeiend heet!!!
*Giet de stroop met beetjes over de galaktoboureko totdat ze volledig opgenomen is
*laat afkoelen en snij in vierkante stukken.

SMAKELIJK!
Quote
#10

Galaktoboureko
diny45 heeft dit recept op 9 maart 2002 toegevoegd. Dit recept is 5.499 keer bekeken, 10 x bewaard Print recept
Boodschappenlijst
Grieks Griesmeel gebak

Bereidingstijd:30-60 minuten Keuken:Griekse keukenSmaak:AndersTechniek:N.v.t.Soort gerecht:BanketUit eigen keuken:Nee (i)TIP: Leuke kookworkshop
Barbecue als een pro!
25 september, Smulweb Kookcollege
Ingrediënten
500gr. Fyllo (flinterdun bladerdeeg), 1 liter melk, 4 eieren, 1 kop suiker, 1 zakje vanillesuiker, 100 gr (fijne)griesmeel, 250 gr boter of margarine.

Voor de siroop

2 kopjes suiker, 1 kopje water, 1 citroen

Hulpmiddelen
Dit flinterdunne fyllo is zeker verkrijgbaar bij Turkse winkels, waarschijnlijk ook het zeer fijne griesmeel, semolina genaamd

Voorbereiding
Citroen uitpersen en dun de schil afschillen.


Bereidingswijze
Melk met suiker al roerend aan de kook brengen, zodat de melk niet aanzet, als het kookt beetje bij beetje het griesmeel erdoor roeren, de pan van het vuur halen, voeg de vanillesuiker toe, eieren in een kom kloppen en langzaam al roerende bij het griesmeel mengsel gieten.
Beboter een ronde bakvorm (34) en bekleed die met de helft van het fyllo deeg, kwast elk vel in met gesmolten boter of margarine voor je het volgende erop legt. Verdeel nu de griesmeel massa erover, vouw de overhangende fylloresten naar binnen over de griesmeel massa. Dek af met de rest van de fyllo,(ook nu weer elk vel inkwastend met boter, voor je het volgende erop legt), vouw het overhangende opnieuw naar binnen. Snijd met een scherp mes de bovenste paar laagjes deeg in porties, kwast de rest van de boter erover en besprenkel met wat water (om krullen van het deeg tegen te gaan). Bak op 175 graden in een half uur af. Laat de taart afkoelen.
Voor de siroop:
Water, suiker en citoen schil, 5 min. koken, voeg dan de citroensap toe en laat het nog 3 minuten koken en giet de hete siroop over de galaktoboureko.

Serveertips
Er betsaat een 2e minder bekende manier.
Het fillodeeg (dus alle lagen ) in vierkanten snijden, en steeds op de helft van de lagen (wel altijd elk vel beboteren, anders is het veel te droog) wat griesmeel vulling in het midden leggen en dit dicht vouwen als een enveloppe, zodat je afzonderlijke pakketjes krijgt. Met boter bestrijken en eveneens op 175 gedurende een half uur afbakken, inplaats van de siroop bestrooien met poedersuiker, vermengd met kaneel.

Bron:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Quote
#11
Nou, met zoveel recepten en variaties moet het nu goed komen. Iedereen bedankt voor de tips en recepten.
Quote
#12
Hallo Martine,

Je post is al een tijdje geleden Big Grin  en ik hoop dat je al een lekkere variant voor jezelf hebt gekozen en gemaakt, maar:
Had je deze al gezien?:

[Afbeelding: dvlxzt.jpg]

[Afbeelding: wswj1j.jpg]

Dit is zoals ik hem maak. Is hier te vinden:

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Recept met stukken droog brood. (Karpathos) jjohn 32 3.522 10 March 2021, 19:47
Laatste bericht: El Greco
  Recept: Kota smirneeki Martino 15 7.409 27 February 2021, 10:04
Laatste bericht: Martino
  Recept gezocht : Greek potato snack ( Ρόλο πατάτας ) Bouboulina 31 12.581 13 December 2015, 13:20
Laatste bericht: Beems
  recept van arni exochiko (lam uit de oven) Andrebeek 0 2.900 18 September 2013, 11:48
Laatste bericht: Andrebeek
  Recept voor Refani/Revani. Martino 5 4.420 02 December 2012, 10:55
Laatste bericht: ElsR
  recept gezocht nora 4 2.958 02 September 2012, 20:14
Laatste bericht: nora
  recept? Connie 14 7.185 26 August 2012, 11:27
Laatste bericht: Maria
  recept marjan 7 4.849 13 April 2012, 12:01
Laatste bericht: El Greco
  Recept voor 25/3 Skordalia Sylvia 0 2.886 25 March 2011, 08:51
Laatste bericht: Sylvia

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)