15 November 2011, 09:06
In Griekenland, zeker op de eilanden groeien ontelbaar veel inheemse druiven. Namen waar wij nog nooit van gehoord hebben en die vaak al heel oud zijn.
Vanwege de kleinschaligheid en het ontbreken van geld en kennis worden deze druivenrassen niet of nauwelijks verder ontwikkeld en blijven ze beperkt tot lokale sapjes.
Daar waar er echter wel kennis en geld is zie je vaak verrassende en veelbelovende resultaten. Kijk maar naar de afgelopen (tientallen)jaren voor de:
* Assyrtiko
* Malagousia
* Robola
* Roditis
* Xinomavro
* Agiorgitiko
En er zijn er zo nog wel een aantal.
Internationaal is er veel belangstelling voor deze druiven, onder het motto "dit is echt Grieks". Helaas zijn veel Grieken zelf nog niet zo overtuigd hiervan en blijven ze nog veel gebruik maken van de bekendere druiven Cabernet, Syrah, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Die zijn dan van origine weer niet Grieks.
Uiteindelijk is natuurlijk alleen het eindresultaat van belang, m.a.w. is de wijn goed/lekker?
In 2012 zullen wij enkele proeverijen houden waarbij we uitsluitend wijnen zullen laten proeven die voor 100% gemaakt zijn van de echte Griekse druivenrassen.
Want dat is pas echt Grieks!
Mvg
Martin
Vanwege de kleinschaligheid en het ontbreken van geld en kennis worden deze druivenrassen niet of nauwelijks verder ontwikkeld en blijven ze beperkt tot lokale sapjes.
Daar waar er echter wel kennis en geld is zie je vaak verrassende en veelbelovende resultaten. Kijk maar naar de afgelopen (tientallen)jaren voor de:
* Assyrtiko
* Malagousia
* Robola
* Roditis
* Xinomavro
* Agiorgitiko
En er zijn er zo nog wel een aantal.
Internationaal is er veel belangstelling voor deze druiven, onder het motto "dit is echt Grieks". Helaas zijn veel Grieken zelf nog niet zo overtuigd hiervan en blijven ze nog veel gebruik maken van de bekendere druiven Cabernet, Syrah, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Die zijn dan van origine weer niet Grieks.
Uiteindelijk is natuurlijk alleen het eindresultaat van belang, m.a.w. is de wijn goed/lekker?
In 2012 zullen wij enkele proeverijen houden waarbij we uitsluitend wijnen zullen laten proeven die voor 100% gemaakt zijn van de echte Griekse druivenrassen.
Want dat is pas echt Grieks!
Mvg
Martin