Hoe je het ook noemt, het gaat er om hoe het gemaakt wordt in Griekenland.
Wat mij opvalt is dat er zo vaak kaneel in gaat. Dat verwacht je niet, hier wordt dat bijna alleen in zoete gerechten gebruikt. Maar het smaakt wel.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Hoe je het ook noemt, het gaat er om hoe het gemaakt wordt in Griekenland.
Grieken noemen het nochtans ook Bechamelsaus en niet kaassaus.
Bechamelsaus is een gewone witte saus gebaseerd op de reguliere roux (boter en bloem) aangelengd met melk. Aangepast met kaas, ei, slagroom, kwark - wat allemaal in Griekenland gebruikt wordt om de "bechamelsaus" te maken is eigenlijk mornaysaus. Er zijn Grieken zat die de gewone bechamelsaus maken en er kaas overheen strooien. Het zit er lang niet altijd in.
Bechamelsaus oftewel witte saus is een saus die in veel keukens wordt gebruikt als basissaus
Mijn moeder maakte er b.v een bloemkoolsaus van met nootmuskaat...
Je kan er dus van alles bijvoegen en verschillende soorten sausen van maken met wat je maar wil, zoals : kaas _ mosterd _ Kerrie of allerlei kruiden ;)
Je kan voor de smaak ook even een fijn gesneden ui laten meekoken ...maar dan later de saus wel even zeven...
btw, bij het familie restaurant van Manolis in Ag.Marina proefde ik ook heel licht een vleugje kaas en kaneel ... En zij maken dit ,,familie recept,, weer hoe weer zoals zijn moeder dat maakte (vertelde hij)
Zoals ik al aangaf, mijn versie is op basis van een Cypriotisch recept. Een ieder maakt hem zoals hij of zij het lekker vindt. De moussaka bv vind je ook in vele varianten, met en zonder aardappels, gekookte of gebakken aardappels, soms zelfs met courgette erin. In veel restaurants in NL (en ook helaas in GR) met bv alleen maar gemengd/gekruid gehakt. Voor mij is bechamelsaus zonder eieren en kaas een basissaus zonder smaak, maar, dat is mijn beleving. In Gr heb ik wel pastitio gekregen die met gewone elleboogmacaroni gemaakt werd.... Wordt ik niet blij van. Maar, aan de andere kant, zoveel families, zoveel diversiteit in receptuur en dat maakt het juist weer zo bijzonder.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Johan, mag ik nog even....Volgens mij vinden andere lezers dit ook leuk.
Spanakopita(spinazietaart)
souvlaki
kleftico
Griekse salade / Tzaziki (jouw versie)
Misschien heb je zelf nog een toegift
Bedankt, zeeeeer blij mee.
Alles komt in plastic hoezen in een ringmap
Ik ga vandaag jou moussaka maken Johan, helemaal volgens recept met kaas. Ik laat het weten hoe we het vonden.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
(05 January 2016, 17:33)Goedas schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Johan, mag ik nog even....Volgens mij vinden andere lezers dit ook leuk.
Spanakopita(spinazietaart)
souvlaki
kleftico
Griekse salade / Tzaziki (jouw versie)
Misschien heb je zelf nog een toegift
Bedankt, zeeeeer blij mee.
Alles komt in plastic hoezen in een ringmap
Ik ga vandaag jou moussaka maken Johan, helemaal volgens recept met kaas. Ik laat het weten hoe we het vonden.
Succes! Daar ben je wel even mee bezig .
Ik heb nog geen eigen recept voor kleftiko, kan ik je niet aan helpen. Dit jaar maar eens een paar keer gaan proberen.
Voor de Griekse salade heb ik ook niets op papier staan, maar is gewoon basic: Komkommer (zaadjes eruit) , snijden, één groene paprika gesneden, één rode ui in schijfjes, twee of drie rijpe tomaten in partjes, olijven erover. Dressing: één deel rode wijnazijn op drie delen goede olijfolie, zout en peper erbij, doorroeren en pas op moment van serveren over de salade heen. Dan een grote plak Feta erop, oregano eroverheen en nog een extra scheut olijfolie. Klaar!
De spanakopita maak ik alleen maar als "beignets" in grote hoeveelheid en vries ik dan in, heb dus geen recept voor de taartvariant.
Souvlaki heb ik in twee varianten voor je, heb hier de variant met paprika en ui, wil je liever alleen het vlees, laat je die gewoon weg.
Dank je wel Johan. Moussaka heb ik vanmiddag wel aan tijd, het is buiten een ijsbaan op straat..
Griekse salade deed ik net als jou, alleen bij de komkommer haalde ik de zaadlijsten er niet uit. Toch weer wat geleerd. Gebruik jij vleestomaten?
Ik ben ook gek op visgerechten, maar durf je nu eerst niets meer te vragen komt nog wel eens....
Dat is ook een idee spanakopita als beignets.. Heb je die ook zelf aangepast?
Ik denk dat er de laatste dagen veel geprint wordt.
Zo heeft ieder zijn leuke bijdrage aan dit forum. De een weet meer van politiek, de ander van Griekse eilanden en weer een ander de recepten. Ik ben meer van vragen, maar daar heeft een ander ook iets aan.
Fijne dag nog.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Johan we hebben echt gesmuld van de moussaka. Ik glunderde van oor tot oor.
Bedankt. Ik ga je andere recepten ook maken. Mijn man is wijs met je
Omg!!!
Créme fraiche in Tzatziki?!
Dit moet dan wel een héél persoonlijke creatie zijn. Nu ja, als je het zelf en/of je gasten het maar lekker vinden is er niets aan de hand natuurlijk.
Origineel is het wel maar niet origineel Grieks.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Omg!!!
Créme fraiche in Tzatziki?!
Dit moet dan wel een héél persoonlijke creatie zijn. Nu ja, als je het zelf en/of je gasten het maar lekker vinden is er niets aan de hand natuurlijk.
Origineel is het wel maar niet origineel Grieks.
Hehe, ik heb het juist van een Griek Wat is origineel Grieks? Gaan we vele duizenden jaren terug ben ik bang, laten we daar maar niet aan beginnen, komen we erachter dat dat misschien wel helemaal niet bestaat....
Ik denk dat je op het www vele duizenden varianten van tzatziki kan vinden, ieder maakt het anders. In elk restaurant is hij weer anders. Ik zou zeggen, probeer het eens, dan merk je wat de combinatie creme fraiche met knoflook en olijfolie doet.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
(07 January 2016, 15:39)El Greco schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Omg!!!
Créme fraiche in Tzatziki?!
Dit moet dan wel een héél persoonlijke creatie zijn. Nu ja, als je het zelf en/of je gasten het maar lekker vinden is er niets aan de hand natuurlijk.
Origineel is het wel maar niet origineel Grieks.
Hehe, ik heb het juist van een Griek Wat is origineel Grieks? Gaan we vele duizenden jaren terug ben ik bang, laten we daar maar niet aan beginnen, komen we erachter dat dat misschien wel helemaal niet bestaat....
Ik denk dat je op het www vele duizenden varianten van tzatziki kan vinden, ieder maakt het anders. In elk restaurant is hij weer anders. Ik zou zeggen, probeer het eens, dan merk je wat de combinatie creme fraiche met knoflook en olijfolie doet.
Zo is dat natuurlijk! Je kan in een keuken zoveel eigen toetsen aanbrengen als je zelf wil, als het maar lekker is/blijft.
Persoonlijk zou ik er nooit opgekomen zijn. Ik zou dan eerder een combinatie van ⅔ yoghurt en ⅓ deel kwark nemen bvb.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
(06 January 2016, 19:35)Goedas schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Johan we hebben echt gesmuld van de moussaka. Ik glunderde van oor tot oor.
Bedankt. Ik ga je andere recepten ook maken. Mijn man is wijs met je
En ik bloos van oor tot oor
Dank voor je compliment!
Ik heb al jouw recepten uitgeprint en bij mijn vrouw neergelegd.
En nu maar wachten............
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Wie weet John komt er ook nog een lekker visrecept van Johan
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
(07 January 2016, 19:24)Goedas schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Wie weet John komt er ook nog een lekker visrecept van Johan
Kunnen we Johan niet zijn eigen blog hier geven.
Dat kan. Hier zijn er nog 2 vrij:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
07 January 2016, 20:58 (Dit bericht is bewerkt op: 07 January 2016, 23:34 door Goedas.)
En dat allemaal door een vraag over Stifado, mooi nou....
Ik vind het nog steeds jammer dat Johan zijn recepten niet bundelt. Dit zijn voor mij van die pareltjes.
Ik heb eens even gekeken wat er allemaal over de Griekse keuken te vinden is hier op het forum:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Met name ook door de reacties lijkt het me wel leuk om specifiek hier een "blog" over te onderhouden, zoals Patrick ook al met het maritieme doet.
@Ger: Als jij akkoord bent, kan jij dat openen met bv de naam: De Griekse keuken thuis.
Volgens mij is het al aangemaakt Johan. Succes met je eigen blog.
De recepten die je al geplaats hebt onder onderwerp stifado komen die nu ook in je eigen blog?
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Volgens mij is het al aangemaakt Johan. Succes met je eigen blog.
De recepten die je al geplaats hebt onder onderwerp stifado komen die nu ook in je eigen blog?
Jjon zijn vrouw krijgt het nog druk
Inderdaad heb ik het subforum/blog zojuist aangemaakt.
Het is te vinden in het hoofdstuk
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
, rubriek
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Alleen JohanV kan hier discussies starten, andere leden kunnen er uiteraard wel op reageren.
@JohanV: ik heb een PB'tje naar je gestuurd.......
Elk eiland/streek in Griekenland zal zijn eigen recept hebben voor Tzatziki. Een lepel crème fraiche of kwark door de yoghurt is niet ongewoon.
Munt en/of dille toevoegen is erg lekker, zelfs een klein glaasje ouzo erdoor. Heb in Griekenland zelfs geraspte wortel door de Tzatziki gehad.
Ik heb het gezien!
Zal dit weekend beginnen met posten. Ook de al geposte recepten zal ik daar plaatsen met de nadere info eromheen. De tip van Andrebeek, ouzo in de tzatziki, ga ik zeer zeker binnenkort uitproberen!
Ik wil de blogs van Patrick en JohanV niet vervuilen, dus moet ik het hier maar even kwijt.
Leuke en interessante informatie. Ik volg ze met veel plezier.
Dank voor jullie extra inspanningen.
Cor.
Stifado gisteren gemaakt met de tip van Arjan en JohanV om de uien er later bij te doen. Helemaal van het recept van Johan gemaakt, HEERLIJK
Deze vraag over Stifado en de reacties erop en de tip van Patrick (eigen blog) hebben er toe geleid dat Johan een eigen blog heeft. Hoe leuk kan het zijn
Johan een vraag. Als ik een keer geen zin of tijd heb om tomaten te pureren en met een blik tomaten ga werken, hoeveel inhoud neem ik dan. De puree er dan later bij doen denk ik? Gaat om recept Stifado
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Johan een vraag. Als ik een keer geen zin of tijd heb om tomaten te pureren en met een blik tomaten ga werken, hoeveel inhoud neem ik dan. De puree er dan later bij doen denk ik? Gaat om recept Stifado
Daar heb ik niet echt een éénduidig antwoord op. Als het gaat om langere kooktijden bij bv stoofgerechten, zou ik 50/50 doen. Als er bij stifado staat 750 gram tomaten, dan zou ik 375 gram bliktomaten nemen en 375 gram water. Neem dan wel de blikken waarin "blokjes" tomaten zitten en niet hele tomaten, want dan moet je toch weer gaan pureren en kan je net zo goed verse gebruiken.
Ik heb dat nog nooit gedaan, maar lijkt me de beste oplossing, met enkel bliktomaten ben ik bang dat je een heel erg ingedikte, kleverige massa gaat krijgen, niet lekker.
Later toevoegen gaat niet, dan ga je stoven puur in vocht (water). Ontstaat er een nieuw gerecht, maar of dat lekker is?
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
(07 January 2016, 15:39)El Greco schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Omg!!!
Créme fraiche in Tzatziki?!
Dit moet dan wel een héél persoonlijke creatie zijn. Nu ja, als je het zelf en/of je gasten het maar lekker vinden is er niets aan de hand natuurlijk.
Origineel is het wel maar niet origineel Grieks.
Hehe, ik heb het juist van een Griek Wat is origineel Grieks? Gaan we vele duizenden jaren terug ben ik bang, laten we daar maar niet aan beginnen, komen we erachter dat dat misschien wel helemaal niet bestaat....
Ik denk dat je op het www vele duizenden varianten van tzatziki kan vinden, ieder maakt het anders. In elk restaurant is hij weer anders. Ik zou zeggen, probeer het eens, dan merk je wat de combinatie creme fraiche met knoflook en olijfolie doet.
Ontzettend bedankt voor het recept!
In het verleden ook al eens getracht tzatziki te maken, maar dat was geen succes.
Deze daarentegen (met creme fraiche) smaakt werkelijk fantastisch en wij zijn dan ook enthousiast!
Voor ons geen kant en klare bakjes tzatziki uit de supermarkt meer...
'T is graag gedaan Frederique!
Ik zal morgen de recepten die ik al gepost had voor de blog startte, ook daar hun plekje geven. Dan staat alles mooi bij elkaar.