ElsR@ Ik ben het er niet mee eens om "deze discussie te sluiten" m.a.w. dit is het en daarmee basta!?
wat dacht je van deze wetenschap:
Roomboter verlaagt vetten in het bloed beduidend meer dan olijfolie!
Een hoog gehalte aan vetten in het bloed verhogen doorgaans de cholesterolwaarden in het bloed, waardoor de kans op arteriosclerose en een hartinfarct stijgt. Een onderzoek aan de Lund universiteit in Zweden laat zien dat roomboter de bloedvetten na een maaltijd een stuk minder verhoogt dan olijfolie, canola (raapzaadolie) en lijnzaadolie. Dit verschil was vooral duidelijk bij mannen, bij vrouwen was het minder uitgesproken.
De belangrijkste verklaring voor de relatief geringe stijging van de spiegels van de bloedvetten is gelegen in het feit dat circa 20 procent van het vet in boter bestaat uit korte en middellange keten vetzuren. Deze worden gelijk omgezet in energie en beïnvloeden daarom het bloedvetgehalte nauwelijks.
In de gezondheidszorg worden deze vetten gebruikt bij patiënten die moeite hebben met de opname van voedingsstoffen Korte en middellange keten vetzuren zijn ‘goede vetten’.
Verder zou het kunnen zijn dat de de cellen van de darmwand liever het vet van roomboter opslaan dan de lange keten vetzuren van plantaardige oliën.
Hoewel, roomboter veroorzaakt een iets hoger gehalte aan vrije vetzuren in het bloed, wat een belasting betekent voor het lichaam.
Het grotere verschil tussen roomboter en plantaardige vetten, dat bij mannen wordt gevonden, is onder meer te wijten aan hormonale verschillen, de grootte van de vetdepots en fundamentele verschillen in metabolisme tussen mannen en vrouwen, die overigens van te voren bekend waren. Dit bemoeilijkt het testen bij vrouwen, omdat zij iedere keer gedurende dezelfde periode in de menstruele cyclus getest moeten worden om betrouwbare resultaten te krijgen.
De bevindingen geven een meer genuanceerd beeld van de diverse voedingsvetten. Olijfolie is zeer goed onderzocht, en wordt vaak geprezen om de vele goede eigenschappen die het bezit. Het feit dat roomboter op de lange duur het cholesterol verhoogt is bekend, maar de korte termijn effecten zijn nog niet goed bestudeerd. Olijfolie is prima, maar de onderzoeksresultaten tonen aan dat verschillende voedingsvetten verschillende voordelen kunnen hebben.
Het blijft wel zo dat alle vetten een hoge energiewaarde hebben, en als je niet verbrandt wat je consumeert, dan zal je gewicht toenemen, en daarmee de kans op het ontwikkelen van de daarmee gepaard gaande ziekten.
Bron:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid
registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid
meld je dan aan.
Daarmee hebben wij allebij ons zegje gedaan en nu kan wat mij betreft deze discussie ook gesloten worden.