Griekenland eilanden te koop door crisis
#1
Griekenland
Eilanden te koop door crisis
11 Juli 2012

Een privé-eiland in Griekenland.
Deanna Keahey

Het zijn zware tijden voor eigenaren van Griekse eilandjes. Ze gaan gebukt onder maatregelen van de trojka zoals eigendomsbelasting en stijgende rentetarieven, en zijn vaak genoodzaakt hun land te verkopen. Maar potentiële kopers laten zich al snel afschrikken door de lokale bureaucratie.

Héctor Estepa
Lijkt het u wat een privé-eiland te hebben en te genieten van de frisse lucht van de Egeïsche Zee? Als u geld hebt, is dit het moment om die optie eens nader te bestuderen. Door de crisis is het aanbod aan Griekse privé-eilanden – de staat verkoopt zijn eilanden niet – met 100 procent gestegen. Paradijselijke stranden, dromerige vergezichten en het hele jaar een heerlijke temperatuur, dat zijn slechts een paar van de aantrekkelijke kanten van de eilandjes die te koop worden aangeboden.

“Vóór de crisis hadden we altijd zo tussen de zes en de tien eilanden in de verkoop, maar nu hebben we er bijna twintig”, vertelt Chris Krolow, directeur van Private Islands, een Canadees bedrijf dat zich toelegt op de verkoop via internet van eilanden over de hele wereld.

Prijs variëert van 1,5 tot 150 miljoen euro
Op zijn website worden Griekse eilanden te koop aangeboden voor een prijs die varieert van anderhalf miljoen euro, voor het eilandje San Anastasios, tot 150 miljoen euro, waarvoor je de trotse bezitter kunt worden van het eiland Patroclos. Dit majestueuze eiland van 260 hectare dat niet ver van Athene ligt, wordt op de webiste aangeprezen als een droomplek met “brede zandstranden en schoon, helder water dat vol vis zit”.

Hoewel deskundigen verzekeren dat de prijzen nauwelijks zijn gedaald, is het zeker mogelijk om een koopje te vinden: “We hebben onroerend goed van vier miljoen euro zien zakken naar twee miljoen”, zegt Nicola Mugni, van het Franse makelaarskantoor Demeures de Grèce. De economische crisis, waardoor inmiddels 27,7 procent van de Grieken onder de armoedegrens is beland, zou ook de rijken hebben getroffen.

Geduchte onderhandelaars
Een van de redenen waarom sommige eigenaren onder de prijs of zelfs hele eilanden, lappen grond of luxe recreatievilla's moeten verkopen, is de nieuwe eigendomsbelasting die in Griekenland is ingevoerd: “De meeste mensen hebben hun geld geïnvesteerd in onroerend goed of grond, maar met de nieuwe belastingen die met het Griekse bezuinigingspact zijn goedgekeurd, moeten de rijken diep in de buidel tasten. Het percentage varieert, maar kan oplopen tot een klein fortuin als je eigenaar bent van een eiland of een grote villa. Een koper met verstand van zaken kan bij die verkopers gemakkelijk afdingen”, aldus Mugni.

Bovendien kunnen veel eigenaren van een eiland de rente op hun bankleningen niet betalen, waardoor ze zich gedwongen zien hun bezit goedkoop van de hand te doen, erkent Stavros Stellas, een makelaar die goed thuis is op de Egeïsche markt. Hijzelf zag zich genoodzaakt de prijs van een eigen terrein te verlagen: “Een jaar geleden heb ik een grote lap grond van 17.000 vierkante meter voor 1,7 miljoen euro in de verkoop gedaan. Nu ben ik onder druk van de bank gezakt naar 1 miljoen”, vertelt hij.

Toch zult u, als u geld hebt en een Grieks eiland wilt kopen, nog flink moeten zoeken: vrijwel iedereen die eigenaar is van een eiland, is rijk genoeg om zich niet over te hoeven geven aan speculatie. Zelfs als Griekenland uit de euro stapt, zijn ze niet bang dat de prijzen omlaag zullen gaan: “Ook al zou de drachme weer worden ingevoerd en daalt de munt in waarde, luxe eigendom zal niet in prijs dalen. Wie niet in financiële problemen zit, hoeft niet onder de prijs verkopen”, benadrukt Mugni. Bovendien staan de Grieken bekend als geduchte onderhandelaars.

Bouwvergunning duurt zoms tientallen jaren
Een ander probleem dat mogelijke kopers afschrikt, is de spreekwoordelijke Griekse bureaucratie: “Voor een investeerder is het knap vervelend om in Griekenland een eiland te kopen en er dan achter te komen dat het tientallen jaren kan duren voor hij er iets mag bouwen”, zegt Krolow.

Desondanks hebben liefhebbers van koopjes de vraag op de Griekse woningmarkt spectaculair doen stijgen: “We waren gewend aan kopers uit ongeveer 70 landen, maar alleen al in de afgelopen tien maanden hebben we cliënten gehad uit 120 verschillende landen”, vertelt Georgios Stroumboulis van internetmakelaar Greek Property Exchange. “Zoals in elke economie die in moeilijkheden verkeert, zijn er altijd mensen die de gelegenheid te baat nemen om goedkoop hun slag te slaan”, voegt hij eraan toe. De financiële problemen van Griekenland hebben het land tot doelwit gemaakt van professionele koopjesjagers.

Vertaald uit het Spaans door Marlene Lokin
Externe links
Website van El Mundo es
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Hoe verdient Duitsland aan de crisis in Griekenland Nanny 16 9.124 30 March 2012, 22:07
Laatste bericht: rhodos
  Athene kampt met criminaliteit door crisis oriste 0 2.469 12 December 2010, 17:15
Laatste bericht: oriste

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)